Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας βρίσκεται σήμερα τη Λάρισα, όπου πραγματοποιείται, στο Στόμιο, το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και επισκέφθηκε, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, τη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων, στην Καρίτσα.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός και Κώστας Αβραμόπουλος και ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος.

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας εδώ στη δομή που φιλοξενεί ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, όπως και γενικότερα χρειάζεται η αλληλεγγύη όλου του ελληνικού λαού στο δράμα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, διωγμένοι από τις πατρίδες τους, εξαιτίας των πολέμων της εκμετάλλευσης, της φτώχειας.

Είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε από την πρώτη στιγμή κάθε ρατσιστική, φασιστική, αντιδραστική, ξενοφοβική φωνή σε όλη την περιοχή, όπως και σε όλη την Ελλάδα, που δεν δείχνει τους πραγματικούς ενόχους, αλλά δείχνει μόνο τα θύματα αυτής της κατάστασης, που είναι οι πρόσφυγες.

Και βεβαίως επαναλάβαμε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας και στη Συνθήκη του Δουβλίνου και στην κοινή συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η οποία έχει οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια την εξέλιξη αυτού του ζητήματος. Άμεσα θα πρέπει οι πρόσφυγες να πάρουν το δρόμο για τις χώρες προορισμού τους, θα πρέπει στο διάστημα που βρίσκονται εδώ να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, ανθρώπινες συνθήκες, ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας σε αυτή εδώ τη δομή, στην Καρίτσα του Νομού Λάρισας, που κάνει μια προσπάθεια μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Χρειάζεται ενίσχυση αυτής της δομής, όλων των δομών, να γίνουν κρατικές δομές, να προσληφθούν και να υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι, όχι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, αλλά να γίνουν αορίστου χρόνου όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές και βεβαίως με στελέχωση όλων των ειδικοτήτων. Είτε αφορούν την ψυχική ή κοινωνική ένταξη αυτών των παιδιών, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ανήλικους πρόσφυγες, είτε αφορούν την εκπαιδευτική τους διαδικασία, την κανονική τους κοινωνικοποίηση σε όλη αυτή την πορεία.

Από αυτή την σκοπιά θα πρέπει να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη του τοπικού κράτους, της Τοπικής Διοίκησης, της Περιφέρειας, των Δήμων, να ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα και βεβαίως να ενισχύσουν και χρηματοδοτώντας και επιλύοντας προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα -απαραίτητο άλλωστε για παιδιά, για ανήλικους- η άθλησή τους, να υπάρχουν αθλητικά κέντρα, γήπεδα ή άλλες δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό που λέμε κανονική εξέλιξη της προσωπικότητάς τους.

Αυτά τα λίγα θα ήθελα να σας πω, υπάρχουν πάρα πολλές πλευρές σε αυτό το ζήτημα που το ΚΚΕ έχει αναδείξει και σε συνεργασία και με τις δομές και με τους εργαζόμενους, που μοχθούν σε αυτόν εδώ τον τομέα. Θα κοιτάξουμε να τα προωθήσουμε και μέσα στη βουλή, στα υπουργεία, στην κυβέρνηση, αλλά οπωσδήποτε και στους δρόμους του αγώνα, έτσι όπως κάνει πάντα το ΚΚΕ».