Το τμήμα «Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας» του ΤΕΙ Αθήνας, ιδρύθηκε το 2001 με το νόμο 2916/2001 για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ (προερχόμενο ως εξέλιξη του Τμήματος Ενεργειακής Τεχνικής, που ιδρύθηκε από συγχώνευση των Τμημάτων Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας του ΤΕΙ Αθήνας το 1984) και καταργήθηκε το 2018, με το νόμο 4521/2018 και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Θεωρητικά οι απόφοιτοι του τμήματος ανακηρύσσονται «Πτυχιούχοι Μηχανικοί Ενεργειακής Τεχνολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)» και μπορούν να εργαστούν ως Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΤΕ ή Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΤΕ αναλόγως την κατεύθυνση που ακολούθησαν.
Στην πράξη οι χιλιάδες πτυχιούχοι-ες αυτών των 18 ετών που λειτούργησε το τμήμα, βρίσκονται σε ομηρεία σε ότι αφορά στην επαγγελματική τους δραστηριοποίηση, αφού σχεδόν 25 χρόνια μετά την ίδρυση του τμήματος δεν έχει υπάρξει επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων που απένειμε.
Μάλιστα, κατά καιρούς εκδίδονταν ΠΔ και ΦΕΚ που ενέτασσαν τους απόφοιτους του τμήματος σε ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, όμως στην πορεία αναθεωρούνταν από τα επόμενα (που εκδίδονταν σύμφωνα με το νόμο 3982/2011 περί απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων), με αποτέλεσμα ως εργαζόμενοι-ες πλέον, να μένουν ξεκρέμαστοι, αφού ουσιαστικά ανακαλούνταν η άδεια άσκησης επαγγέλματος. Είναι ενδεικτικό ότι ως το 2009, οι πτυχιούχοι-ες «Μηχανικοί Ενεργειακής Τεχνολογίας» αναλόγως με την κατεύθυνση που είχαν ακολουθήσει, μπορούσαν να εγγράφονται είτε ως Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΤΕ, είτε ως Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΤΕ, στα αντίστοιχα επαγγελματικά μητρώα, μέσω των Περιφερειών.
Από το 2009 και ως σήμερα οι πτυχιούχοι δεν δικαιούνται να εγγραφούν σε αυτά τα μητρώα και να τους χορηγηθεί (από τις περιφέρειες) με σαφή απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης η βεβαίωση «εγγραφής στο Βιβλίο των Πτυχιούχων Ανωτέρων Τεχνικών Σχολών ειδικότητας Μηχανολόγου» για όσους-ες είχαν κατεύθυνση μηχανολόγου και η «Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Τεχνολόγου Ηλεκτρολόγου - Μηχανικού Β’ ή Α’ τάξης» για όσους-ες είχαν κατεύθυνση ηλεκτρολόγου, καθώς δεν εντοπίζεται «πράξη ισοτιμίας και αντιστοιχίας» του εν λόγω τμήματος με τα τμήματα ΤΕΙ Μηχανολόγων Μηχανικών και ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΠΔ 85/2022 οι πτυχιούχοι του τμήματος είναι ενταγμένοι στο κλαδολόγιο-προσοντολόγιο, στις προαναφερθείσες ειδικότητες, με προϋπόθεση πρόσληψης την προσκόμιση της βεβαίωσης, που το ίδιο το κράτος αρνείται να τους χορηγήσει. Παρά μόνο τους χορηγεί (μέσω περιφέρειας) σε κάθε περίπτωση κάποιες συγκεκριμένες βεβαιώσεις αναγγελίας, με τις οποίες όμως δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες προκηρύξεις, διότι δε ζητούνται αυτά τα έγγραφα, αλλά οι προαναφερθείσες βεβαιώσεις εγγραφής και άσκησης επαγγέλματος.
Αυτός ο παραλογισμός είναι το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων. Πίσω από αυτόν βρίσκεται ο κατακερματισμός της διαδικασίας επαγγελματικής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης, αλλά και τα διάφορα πειράματα στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, των οποίων η κατάσταση στο συγκεκριμένο τμήμα, αποτελεί εμβληματικό παράδειγμα. Εκπορεύονται από την κοινή στρατηγική της Ε.Ε. για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα και μετατρέπει σε προσόντα τα δικαιώματα, που θα έπρεπε αυτόματα να κατοχυρώνονται στο πτυχίο.
Γι’ αυτό και τα απολύτως δίκαια αιτήματα των πτυχιούχων του τμήματος, αντιμετωπίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με θολές υποσχέσεις και παραπομπές σε ΠΔ που κάποια στιγμή θα εκδοθούν και τα περιμένουν δυο δεκαετίες.
Η πρόκληση να μην αναγνωρίζει το κράτος το δικαίωμα να εργαστούν στα αντίστοιχα με τις σπουδές τους επαγγέλματα οι πτυχιούχοι δημόσιων ιδρυμάτων, είναι τεράστια. Πόσο μάλλον όταν με το νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και με την πρόσφατη ψήφιση της σύμβασης της Λισαβώνας, την οποία υπερψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση κάθε είδους πτυχίων γίνεται αυτόματα.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να αναγνωριστούν άμεσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος «Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας», αναλόγως με την κατεύθυνση που ακολούθησαν ως Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΤΕ ή Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΤΕ.
Οι Βουλευτές
Κτενά Αφροδίτη
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Δάγκα Βιβή
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης
Τσοκάνης Χρήστος