Συμπληρώθηκε 1 χρόνος από την ψήφιση του νόμου - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ, που με το πρόσχημα της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και της «αποασυλοποίησης» βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, σπρώχνοντας τον λαό στον ιδιωτικό τομέα και στις διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ). Με την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ βάζει λουκέτο σε δημόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
Μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΑΕ και τις αποφάσεις της Διοίκησής του σε σχέση με τη δομή των θεραπευτικών μονάδων και τις μετακινήσεις του προσωπικού, τους τελευταίους μήνες επικρατεί απαράδεκτη κατάσταση στις Μονάδες όλης της Κρήτης. Συγκεκριμένα:
• Καταργήθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου, που αποτελούσε Μονάδα υποδοχής των ενήλικων χρηστών ουσιών και προετοιμασίας τους για την παραπομπή στη θεραπευτική κοινότητα. Δημιουργούνται επομένως ερωτήματα για το πού θα απευθύνονται οι ενήλικες χρήστες ουσιών που θέλουν να παρακολουθήσουν ένα στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης και από πού θα γίνονται οι παραπομπές στη θεραπευτική κοινότητα.
• Η Θεραπευτική Κοινότητα στο Ηράκλειο, που είναι η μοναδική κοινότητα διαμονής για επιβαρυμένους χρήστες ουσιών και εξυπηρετεί όλη την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, λειτουργεί υπό απαράδεκτες συνθήκες, καθώς στεγάζεται σε ακατάλληλο κτήριο.
• Συγχωνεύτηκε το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης στο Ηράκλειο με τη Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης. Η τελευταία μάλιστα καλείται μετά τις μετακινήσεις προσωπικού να λειτουργεί με μία μοναδική εργαζόμενη, γεγονός που αναιρεί εκ των πραγμάτων τον ρόλο της σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωμένης θεραπείας και υποστήριξης των ανθρώπων που ολοκληρώνουν τη παρακολούθηση της θεραπευτικής κοινότητας και θέτει τους θεραπευόμενους σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπών.
• Η Κινητή Μονάδα, που μέχρι σήμερα υλοποιούσε παρεμβάσεις πρόληψης σε σχολεία του νομού και στην ευρύτερη κοινότητα, μετά από απόφαση της Διοίκησης περιορίζει τη λειτουργία της στη μείωση της βλάβης. Οι εναπομείναντες δύο εργαζόμενοι του πρώην Συμβουλευτικού Κέντρου, που έχουν τοποθετηθεί για την πρόληψη δεν διαθέτουν επαρκή εμπειρία ή εκπαίδευση και είναι ανεπαρκείς αριθμητικά για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, τη στιγμή, μάλιστα, που η οδηγία της Διοίκησης είναι να συνεχίσουν να υποδέχονται αιτήματα θεραπείας ως πύλη εισόδου
• Η Μονάδα Διπλής Διάγνωσης Ηρακλείου, η Κινητή Μονάδα Ηρακλείου καθώς και τα Πολυδύναμα Κέντρα σε Λασίθι και Χανιά, λειτουργούν αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά με εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση λήγει τον Δεκέμβριο του 2025. Τίθεται έτσι σε κίνδυνο η λειτουργία τους, αλλά και η συνέχεια της θεραπευτικής σχέσης του προσωπικού με τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που εξυπηρετούν.
• Στο Ηράκλειο δεν παρέχονται πλέον υπηρεσίες απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, καθώς από τον Φεβρουάριο η δομή έχει μείνει χωρίς προσωπικό και δεν έχει δοθεί καμία λύση από τη Διοίκηση.
• Στις φυλακές των Χανίων και του Λασιθίου έχει τοποθετηθεί μόνο ένα άτομο προσωπικό, απόφαση που θέτει σε αυξημένο κίνδυνο τους εργαζόμενους και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, για:
- Να ακούσει τους εργαζόμενους στην πρόληψη και την απεξάρτηση, τους ωφελούμενους, τις οικογένειές τους, τους απόφοιτους των στεγνών προγραμμάτων και να καταργήσει τώρα τον νόμο για τον ΕΟΠΑΕ, επαναφέροντας το πλαίσιο λειτουργίας τους με την απαραίτητη ενίσχυσή τους σε πόρους και δυναμικό, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες
- Να δοθεί άμεση λύση στην ανεύρεση κατάλληλου χώρου με πλήρεις προδιαγραφές για τη θεραπευτική κοινότητα της Κρήτης.
- Να στελεχωθεί η πρόληψη, η θεραπεία και η κοινωνική επανένταξη με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, όπως επιβάλλει η φύση των προγραμμάτων απεξάρτησης.

Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Δάγκα Βιβή
Λαμπρούλης Γιώργος
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω
Μεταξάς Βασίλης