24 Ιαν 2023
ΒουλήΠαιδεία

Με τον νόμο 4610/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας καταργείται και τα τμήματα του απορροφούνται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ λίγο μετά με ΦΕΚ γίνονται 5ετείς σπουδές μηχανικών (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών).

Με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που καμία δεν έκανε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, το πτυχίο των τμημάτων αυτών είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», όχι απλά δεν εξασφαλίζονται αλλά δεν προβλέπονται καν, επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Το ίδιο ισχύει και για δεκάδες τμήματα συνολικά, που είναι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Μάλιστα οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων αποκλείονται από την πρόσφατη προκήρυξη για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Έτσι, μένουν εγκλωβισμένοι στη ανεργία και την ετερο-απασχόληση οι εκατοντάδες απόφοιτοι, στην ανασφάλεια για το μέλλον όσοι φοιτούν σε αυτές τις σχολές.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

- Να εξασφαλιστεί η δυνατότητα όλων των αποφοίτων της σχολής μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και συνολικά όλων των ΑΕΙ της χώρας, να συμμετέχουν στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στις αντίστοιχες με τις σπουδές τους ειδικότητες,

- Να εξασφαλιστεί η κατοχύρωση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των σχολών που αναφέρθηκαν.

 

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος