Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι εναντιώνονται στην απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημίου για μεταφορά του τμήματος από το ιδιόκτητο κτίριο του ΠΑΜΑΚ, σε μισθωμένο κτίριο. Μάλιστα για το λόγο αυτό συλλέγουν υπογραφές με σχετικό κείμενο του Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.
Το συγκεκριμένο Τμήμα από την αρχή της λειτουργίας του αντιμετώπισε προβλήματα σε σχέση με την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, με τις αίθουσες διδασκαλίας και τα στούντιο μελέτης να είναι λίγα και ανεπαρκή, ενώ οι ελλείψεις σε καθηγητές έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών να μην παίρνει ειδίκευση και τα καλλιτεχνικά αντικείμενα να είναι ομαδικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, τους τελευταίους μήνες του 2024, ανακοινώθηκε από την διοίκηση του Πανεπιστημίου ότι σχεδιάζεται η μεταφορά του τμήματος σε κτίριο στην Πυλαία, με μίσθωμα ύψους 5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το κτίριο της πρώην Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας που ανήκει στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Το κτίριο αυτό είναι εντελώς ακατάλληλο καθώς εκτίνεται σε 1.188 τ.μ., την ώρα που στις εγκαταστάσεις στο ΠΑΜΑΚ, το Τμήμα αξιοποιεί 2.390 τ.μ., χωρίς και αυτά να επαρκούν. Μάλιστα ο εν λόγω χώρος έχει κοινή είσοδο και κοινό προαύλιο με το «Οικοτροφείο ασθενών τελικού σταδίου της νόσου Alzheimer Παναγία η Γλυκοφιλούσα», το πολιτιστικό κέντρο και τον ξενώνα φιλοξενίας του «Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού ιδρύματος Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» καθώς και με τον «Ιερό ναό πάντων των εν Θεσσαλονίκη Αγίων».
Η ακαταλληλότητα του κτιρίου εδράζεται και στο γεγονός ότι το κτίριο βρίσκεται εκτός του κέντρου της πόλης, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση των μαθημάτων από τους φοιτητές, καθώς τα ΜΜΜ για την περιοχή δεν είναι επαρκή. Επιπλέον όμως οι ίδιοι φοιτητές θα είναι αναγκασμένοι σε ένα πήγαινε – έλα, καθώς οι λέσχη τους βρίσκεται στο κτίριο του ΠΑΜΑΚ, ενώ οι φοιτητές που κατοικούν στις εστίες (Ν. Κρήνης), θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες, αφού η περιοχή δεν συνδέεται άμεσα με ΜΜΜ, με το κτίριο που επιθυμεί η διοίκηση να μισθώσει.
Κατά συνέπεια η απόφαση αυτή εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το ποια χρήση θα έχουν οι υποδομές και οι αίθουσες του Τμήματος μετά την μετεγκατάσταση του (εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί τελικά).
Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, όπως και όλα τα καλλιτεχνικά τμήματα, έχει ιδιαίτερες ανάγκες ως προς τον σχεδιασμό των αιθουσών και τον εξοπλισμό του. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τον αριθμό των φοιτητών, η ύπαρξη στούντιο διδασκαλίας και μελέτης, τα οποία να είναι εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα μουσικά όργανα. Να εξασφαλιστεί στούντιο ηχογράφησης, πλήρως εξοπλισμένο, που να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των φοιτητών καθώς επίσης και βιβλιοθήκη με παρτιτούρες, αίθουσα συναυλιών με την κατάλληλη ακουστική, χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος για αποθήκευση μουσικών οργάνων, αίθουσα δοκιμών συμφωνικής ορχήστρας, κτίριο προσβάσιμο για τους ΑμΕΑ φοιτητές. Αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
- Να δοθεί άμεσα λύση στο κτιριακό πρόβλημα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με εύρεση σύγχρονου κτιρίου που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του, με ευθύνη της Πρυτανείας, της Περιφέρειας και του κράτους.
- Να μην προχωρήσει η μίσθωση του συγκεκριμένου ακατάλληλου κτιρίου της πρώην Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.
- Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών των φοιτητών του Τμήματος, για προσλήψεις μόνιμου καλλιτεχνικού επιστημονικού διδακτικού προσωπικού, για παροχή του κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τα μαθήματα και για αναβάθμιση των υποδομών.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
Κτενά Αφροδίτη