Σοβαρότατα προβλήματα, στους κατοίκους και εργαζόμενους του Δήμου Αχαρνών, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων του Κέντρου Υγείας Αχαρνών καθώς και το γεγονός ότι το ωράριο λειτουργίας του είναι μόνο μέχρι τις 7 μ.μ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει κανένας ορθοπαιδικός, γυναικολόγος, ψυχίατρος, ρευματολόγος, δερματολόγος, ενδοκρινολόγος. Επίσης δεν επαρκούν οι παθολόγοι, χειρουργοί, όπως και ο μοναδικός καρδιολόγος και ο μοναδικός πνευμονολόγος για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, ενώ αρκετοί από τους υπάρχοντες γιατρούς αναμένονται να συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα.
Η μεγάλη έλλειψη γιατρών βασικών ειδικοτήτων, που επιδεινώνεται από τη συχνή απασχόληση γιατρών του Κέντρου Υγείας σε επιτροπές, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα ραντεβού για ιατρική εξέταση.
Επικουρικοί ή εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος 4.000 στην Υγεία της ΔΥΠΑ είναι μεγάλο μέρος του υπόλοιπου προσωπικού που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου Υγείας και βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συμβασιούχοι είναι 4 γιατροί, 7 νοσηλευτές, οι 3 επισκέπτριες υγείας, 1 τεχνολόγος ακτινολόγος, 4 διοικητικοί, οι 2 φύλακες και οι 3 καθαρίστριες.
Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας προκαλούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στη συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα στα διαγνωστικά εργαστήρια.
Σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί και η ουσιαστική ανυπαρξία συγκοινωνιακής σύνδεσης των γειτονιών του Δήμου Αχαρνών με το Κέντρο Υγείας, που βρίσκεται εκτός κέντρου του Δήμου.
Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων στο Κέντρο Υγείας Αχαρνών και της ανυπαρξίας δημόσιου νοσοκομείου σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική είναι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία και η ζωή τους και να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται ή να προσφεύγουν στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη» για τις λαϊκές οικογένειες και πεδίο επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης και αύξησης της κερδοφορίας για τους ιδιωτικούς ομίλους υγείας.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει, ώστε:
- Το Κέντρο Υγείας Αχαρνών να στελεχωθεί με μόνιμους γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να τεθεί σε καθημερινή, 24ωρη λειτουργία.
- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
- Να στελεχωθεί με σχολιάτρους και γιατρούς εργασίας για να παρέχει υπηρεσίες σχολικής υγείας και ιατρικής της εργασίας για τους χιλιάδες μαθητές που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής και τους εργαζόμενους στους πολυάριθμους μικρούς και μεγάλους εργασιακούς χώρους.
- Να εξασφαλισθεί επαρκής δημόσια δωρεάν συγκοινωνιακή σύνδεση του Κέντρου Υγείας με το κέντρο και τις γειτονιές του δήμου Αχαρνών.
- Να δημιουργηθεί σταθμός του ΕΚΑΒ για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και εργαζομένων του Δήμου Αχαρνών.
- Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία και στελέχωση δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττικής για την κάλυψη των αναγκών των εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών της ευρύτερης περιοχής.
Οι Βουλευτές
Γκιόκας Γιάννης
Αμπατιέλος Νίκος
Δάγκα Βιβή
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Κτενά Αφροδίτη
Μανωλάκου Διαμάντω
Τσοκάνης Χρήστος