20 Νοε 2023
ΒουλήΠαιδεία

Το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εγκαταστάσεις στην Αθήνα, την Άμφισσα, τη Θήβα και το Καρπενήσι. Όλοι αυτοί οι χώροι, στους οποίους καθημερινά χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου προσπαθούν να κάνουν μάθημα και να εργαστούν, καθαρίζονται από τις 30/10/2023 από μόλις 2 άτομα προσωπικού καθαριότητας.
Είναι πραγματικά μια κατάσταση επικίνδυνη για την υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων που χρησιμοποιούν τους χώρους του πανεπιστημίου αλλά και για τις οικογένειες αυτών. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι παραμένουν ακαθάριστοι, δημιουργείται υγειονομικά μια εκρηκτική κατάσταση και σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί στις 31/10/2023 έληξαν οι συμβάσεις, με τις οποίες απασχολούνταν 17 εργαζόμενες-οι στην καθαριότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο σύνολο των εγκαταστάσεων του. Πλέον το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει μείνει με μόλις 2 μόνιμες καθαρίστριες.
Οι ανάγκες και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι μεγάλες και ούτως ή άλλως ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονταν μέχρι τις 31/10 δεν ήταν αρκετός.
Είναι δεδομένο ότι αυτή η κατάσταση θα επανέρχεται όσο δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, όπως αποδεικνύεται και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Πρακτικά, η παράδοση των υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολαβική εταιρία σημαίνει αμφιβόλου ποιότητας και περιορισμένου χρόνου υπηρεσίες, αφού αυτές θα εξαρτώνται από τα κέρδη της. 17 εργαζόμενοι-ες θα μείνουν χωρίς δουλειά ή θα επαναπροσληφθούν μέσω του εργολάβου με λιγότερες ώρες και χειρότερους όρους εργασίας. Και μάλιστα όλα αυτά, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι το κόστος της παράδοσης των υπηρεσιών της καθαριότητας στους εργολάβους είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το κράτος.
Μάλιστα, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί ότι δίνονται 8 εκ. ευρώ για να γίνει πιο «πράσινο» το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όταν η ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος ζει σε ένα «μαύρο», πολύ ανθυγιεινό περιβάλλον.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
-Να επαναπροσληφθούν και να μονιμοποιηθούν, εξασφαλίζοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι 17 εργαζόμενοι-ες στην καθαριότητα στο γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών, με ευθύνη του κράτους, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών.

Οι Βουλευτές
Κτενά Αφροδίτη
Δελής Γιάννης
Αμπατιέλος Νίκος
Δάγκα Βιβή
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Κανέλλη Λιάνα
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Παπαναστάσης Νίκος
Τσοκάνης Χρήστος