12 Μαΐ 2025

Ο ν. 4957/2022 της κυβέρνησης της ΝΔ (νόμος- πλαίσιο Κεραμέως), στο άρθρο 99 προβλέπει την πλήρη απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των λεγόμενων καθηγητικών σχολών και την απόδοσή της ξεχωριστά από ένα πρόγραμμα σπουδών διάρκειας τουλάχιστον δύο εξαμήνων, που μπορεί να το ιδρύει κάθε ΑΕΙ.
Όλες οι κυβερνήσεις υπηρέτησαν τη λογική της απόσπασης βασικών γνώσεων από τους προπτυχιακούς κύκλους και τα πτυχία, και της απόδοσής τους είτε στα μεταπτυχιακά είτε σε ξεχωριστά προγράμματα πιστοποιήσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις με δίδακτρα. Έτσι και για τους εκπαιδευτικούς, θεωρήθηκε ότι αντί να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες επιστημονικές παιδαγωγικές γνώσεις και ικανότητες στο πτυχίο τους και εκεί να εντάσσεται και η απαραίτητη πρακτική άσκηση, θα πρέπει να περνούν από μια σειρά στάδια πιστοποιήσεων και ελέγχων μετά το πτυχίο (πιστοποιητικό επάρκειας, πιστοποίηση ΑΣΕΠ, δοκιμαστικός χρόνος, μέντορες, αξιολόγηση κ.λπ.). Με άλλα λόγια, όλα αυτά τα χρόνια διαρκώς μεγαλώνει η απόσταση από το πτυχίο μέχρι το δικαίωμα στη δουλειά.
Τα πρώτα βήματα για την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας έγιναν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, που έδωσε τη δυνατότητα στα Ιδρύματα και στα Τμήματα να ιδρύουν ξεχωριστά προγράμματα παιδαγωγικής επάρκειας και μάλιστα επί πληρωμή. Τέτοια προγράμματα δημιουργήθηκαν από τότε σε πολλά Ιδρύματα, ωστόσο κάτω από την πίεση και τις κινητοποιήσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών η επάρκεια δεν αποσπάστηκε από τα πτυχία που την παρείχαν μέχρι τότε.
Το επόμενο εγχείρημα για την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία ήρθε το 2018, με τον νόμο 4547/2018 (νόμος Γαβρόγλου) από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτω από την πίεση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, όμως, η τελική διατύπωση στον νόμο άφησε τα ίδια τα Τμήματα να επιλέξουν αν θα την προσφέρουν μέσα στο πτυχίο ή σε ξεχωριστό πρόγραμμα, ορίζοντας ότι η επάρκεια αποκτιέται μετά από «παρακολούθηση ομάδας μαθημάτων που προσφέρονται στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος σπουδών ή στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου ή και συνδυαστικά».
Ο ν. 4957/2022 της κυβέρνησης της ΝΔ προβλέπει την κατάργηση όλων αυτών των προγραμμάτων που είχαν φτιαχτεί με τους προηγούμενους νόμους και την ίδρυση πλέον ενός ξεχωριστού προγράμματος παιδαγωγικής επάρκειας ανά ΑΕΙ, από το οποίο πρέπει υποχρεωτικά να περνούν όσες και όσοι θέλουν να εργαστούν στην Εκπαίδευση. Μοναδικό «παράθυρο» που αφήνει ο νόμος ως προς αυτό είναι ότι η υπεύθυνη επιτροπή του προγράμματος «δύναται να αναγνωρίσει μαθήματα και τις αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες που έχει παρακολουθήσει επιτυχώς φοιτητής του προγράμματος κατά τη διάρκεια προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, εφόσον αντιστοιχούν στο περιεχόμενο και στα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθημάτων του προγράμματος».
Απέναντι σε αυτό το άδικο μέτρο έχουν τοποθετηθεί οι φοιτητικοί σύλλογοι, υπάρχουν αποφάσεις Σχολών, Τμημάτων, καθώς και η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει τοποθετηθεί αρνητικά, ενώ στην πρόσφατη σύνοδο της ζήτησε παράταση της εφαρμογής του μέτρου.
Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται με γνώμονα την αναβάθμιση των γνώσεων των αυριανών εκπαιδευτικών, οι οποίοι με τις διπλές και τριπλές αναθέσεις μαθημάτων που έχουν προχωρήσει με στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, διδάσκουν άσχετα με το αντικείμενο τους αντικείμενα.
Οι Πτυχιούχοι των Σχολών που ως σήμερα είχαν την διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια στα Πτυχία τους, εφόσον εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος θα απολέσουν το βασικό επαγγελματικό δικαίωμα που έχουν για να εργαστούν, πρόκειται για μεγάλη υποβάθμιση στα πτυχία τους.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει για:
-Να καταργηθεί το άρθρο 99 του νόμου 4957/2022 που συνιστά τραγική υποβάθμιση των Πτυχίων των λεγόμενων καθηγητικών Σχολών.
-Να μην αποσπαστεί η δυνατότητα λήψης Πιστοποιητικού ΠΔΕ από το πτυχίο, συνδεδεμένο με το επιστημονικό αντικείμενο των Τμημάτων, για όλους και όλες που το επιθυμούν, χωρίς φραγμούς.
-Τη συνέχιση της δωρεάν παροχής προγραμμάτων ΠΔΕ από τα Τμήματα και τις Σχολές, με χρηματοδότησή τους αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού.
-Τη συνεχή και δωρεάν επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με ευθύνη των αντίστοιχων δημόσιων πανεπιστημιακών δομών των Τμημάτων και Σχολών.
Οι Βουλευτές
Κτενά Αφροδίτη
Δελής Γιάννης
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Συντυχάκης Μανώλης