Στην ιστορική φτωχογειτονιά των Προσφυγικών της Πάτρας και μέσα στους προσφυγικούς συνοικισμούς ολόκληρης της περιοχής, κατοικούν δεκάδες οικογένειες Ρομά. Προσφυγιώτες και Ρομά συμβιώνουν χρόνια τώρα και μοιράζονται την καθημερινότητα τους, τις δυσκολίες που βαραίνουν όλες τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, αλλά και τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πλήρους έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, με τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν τους Ρομά ως εξιλαστήριο θύμα για κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα, για να κρύβεται εν τέλει η δική τους ευθύνη για την ύπαρξη και διαιώνιση αυτών των προβλημάτων, και είναι τουλάχιστον υποκριτικός ο καβγάς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική τους ένταξη. Είναι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που με την πολιτική τους καταδικάζουν τους Ρομά στο περιθώριο και όταν έρχεται στην επιφάνεια με οξύτητα κάποιο κοινωνικό πρόβλημα, τους δείχνουν κυριολεκτικά με το δάχτυλο για να απαλλαγούν οι ίδιοι από το πολιτικό κόστος, καλλιεργώντας παράλληλα την απαράδεκτη επιχειρηματολογία ότι για την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι Ρομά φταίνε τα υποτιθέμενα «χαρακτηριστικά της φυλής».

Οι Ρομά βιώνουν με τραγικό και πιο οξυμένο τρόπο τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια, της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος που βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως της στέγης, της διατροφής, της παροχής υψηλών υπηρεσιών παιδείας και υγείας, τα θεωρεί και τα αντιμετωπίζει ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικά δικαιώματα. Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλιστικός δρόμος είναι αυτός που στέκεται εμπόδιο στην κοινωνική ένταξη των Ρομά, όπως στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια του λαού για αξιοπρεπή ζωή, για ζωή με δικαιώματα, τα οποία απολάμβαναν αυτοί οι πληθυσμοί στις χώρες του σοσιαλισμού όπου ζούσαν.

Αυτό το διάστημα έχει ανοίξει η συζήτηση για την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 (ΕΣΚΕ 2021-2030) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της ένταξης των Ρομά, που μόνο ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης δεν πραγματεύεται, με τα διάφορα προγράμματα, τα παρατηρητήρια της ΝΔ ή την ειδική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, να ανοίγουν ουσιαστικά την πόρτα σε διάφορες ΜΚΟ και ΑΜΚΕ να αναμειχθούν με το κρίσιμο αυτό κοινωνικό θέμα, χωρίς να στηρίζονται οι επίσημες οργανώσεις των Ρομά που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

- Με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την αποφασιστική ένταξή τους στην εργασία, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής, την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

- Να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίσημη αναγνώριση των συνδικαλιστικών οργάνων των Ρομά, όπως για παράδειγμα της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εγγυηθούν τη δράση και τη στήριξη της προσπάθειας στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παφίλης Θανάσης

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης