Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Στις 30/06/20 λήγουν οι συμβάσεις Ι.Δ.Ο.Χ. 90 εργαζομένων στην καθαριότητα, την εστίαση και το βοηθητικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας.

Σε συνάντηση που είχαν με το Διοικητή του Νοσοκομείου δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη ενημέρωση παρά μόνο ότι η πρόθεση για παράταση της σύμβασης έως το τέλος Σεπτέμβρη, προσκρούει σε νομικά προβλήματα με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Επιπρόσθετα, κινδυνεύουν να χαθούν εκατοντάδες ρεπό και μέρος της άδειας του 2019 και του 2020 που τους οφείλει η Διοίκηση, αφού λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης, ούτε τώρα μπορούν να τα πάρουν. Παράλληλα ενημερώθηκαν ότι η Διοίκηση, για να λύσει πάλι προσωρινά το πρόβλημα αυτό, σκοπεύει να προσλάβει μέσω εργολάβου 32 εργαζόμενους για 2-3 μήνες.

Ενώ έχει γίνει προκήρυξη από τις 30/04/2020 για 144 θέσεις στην καθαριότητα και 32 στην εστίαση, τα αποτελέσματα ακόμη εκκρεμούν. Στην προκήρυξη αυτή, το ωράριο εργασίας θα είναι 7ωρο και όχι 8ωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μισθολογικές και ασφαλιστικές απολαβές των εργαζομένων αυτών. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα αναπληρωθούν οι 3 ώρες καθημερινά που το Νοσοκομείο θα παραμένει χωρίς εργαζόμενους στην καθαριότητα, αφού οι ώρες δεν επαρκούν για να καλύψουν το 24ωρο.

Παρά την ανησυχία περί πιθανού 2ου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει, όπως και οι προηγούμενες, τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «ανακύκλωση» της ανεργίας και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Τα χιλιάδες κενά στη δημόσια υγεία, έχουν ως αποτέλεσμα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε συνθήκες υψηλής εντατικοποίησης και επικινδυνότητας. Ενώ για ακόμα μια φορά, όπως εκφράστηκε και με την πανδημία παγκόσμια, γίνεται ξεκάθαρο πως η εμπορευματοποίηση της Υγείας είναι εγκληματική, στοιχίζει χιλιάδες ζωές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να μην απολυθεί κανένας από τους 90 εργαζομένους του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία», των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 30/06/20, να εξασφαλιστούν άμεσα οι οφειλόμενες άδειες και να προστεθούν άμεσα στο προσωπικό του νοσοκομείου οι επιτυχόντες της προκήρυξης
  • Να μετατραπεί το 7ωρο, που προβλέπεται στην από 30/04/2020 προκήρυξη, σε 8ωρο με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και να εξασφαλιστεί η καθαριότητα του Νοσοκομείου σε όλες τις βάρδιες;

 

 

Ο Βουλευτής

Κατσώτης Χρήστος