Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση του Πα.Γ.Ν.Η. για την ψυχική υγεία στον Νομό Ηρακλείου, όταν αφήνουν εδώ και 4 ολόκληρους μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους στο Κέντρο Ημέρας Φροντίδας ασθενών με Alzheimer.
Αυτό, μάλιστα, δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού ολόκληρη η λειτουργία της δομής χρηματοδοτείται από προγράμματα ΕΣΠΑ, από την έναρξή της, το 2021. Όπως είναι γνωστό πρόκειται για προγράμματα που έχουν σύντομες ημερομηνίες λήξης και με γνωστές καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων και στις υπόλοιπες σημαντικές υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση στο Κέντρο Ημέρας Φροντίδας ασθενών με Alzheimer είχε ανανεωθεί έως τον Μάρτη του 2025 και έκτοτε οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται απλήρωτοι. Παρόλο που υπήρξαν ρητές δεσμεύσεις από τη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι, μέχρι να δημοσιευτεί η προκήρυξη για νέα σύμβαση από την 7η ΥΠΕ (στην ευθύνη της οποίας περνά και αυτό το Κέντρο με βάση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση), οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν από το Νοσοκομείο τους 4 μήνες που θα εργαστούν, δηλαδή από τον Μάρτη μέχρι και τον Ιούλη του 2025, τώρα μεταθέτει την ευθύνη στην ΥΠΕ και αρνείται να πληρώσει τους εργαζόμενους για τους μήνες που έχουν ήδη εργασθεί.
Μάλιστα οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται με «μπλοκάκι», συμβάσεις έργου, με τις οποίες αναγκάζονται να κόβουν απόδειξη για τις υπηρεσίες τους για όλους αυτούς τους μήνες, χωρίς όμως να έχουν αποζημιωθεί για την εργασία τους, δηλαδή θα φορολογηθούν για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.
Η αναγκαιότητα ύπαρξης του Κέντρου Ημέρας Φροντίδας ασθενών με Alzheimer στο Πα.Γ.Ν.Η. για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, καθώς και η προσφορά της όλα αυτά τα χρόνια για μια κατηγορία ασθενών που απαιτούν πολύμορφη φροντίδα από εξειδικευμένους επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων είναι αδιαμφισβήτητη.
Αδιαμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι οι ασθενείς με Alzheimer και οι οικογένειές τους δικαιούνται και έχουν ανάγκη από δημόσιες και δωρεάν δομές φροντίδας, πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό, με ενσωμάτωση όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων που θα αξιοποιούν την υπάρχουσα επιστημονική γνώση για τη νόσο και θα παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς, όχι μόνο για το άμεσο μέλλον, αλλά διαρκώς.
Ωστόσο, αυτές οι πολύτιμες υπηρεσίες αντιμετωπίζονται ως «κόστος» προς «εξορθολογισμό» για το κράτος και ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ιδιωτική Υγεία που εξασφαλίζουν πελατεία, εκτοξεύοντας στα ύψη τα κέρδη τους, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Η ανύπαρκτη δημόσια περίθαλψη αναγκάζει τους ασθενείς με Alzheimer και τις οικογένειές τους, οι οποίες ήδη επωμίζονται το βάρος της φροντίδας των δικών τους ανθρώπων, με σημαντική ψυχολογική και σωματική επιβάρυνση, αφού η φροντίδα αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοπιαστική και συνεχής, να καταφεύγουν στον πανάκριβο ιδιωτικό τομέα, με κόστος που είναι οικονομικά αβάσταχτο για τις λαϊκές οικογένειες.
Η παραπάνω κατάσταση επιβεβαιώνει ότι και οι ασθενείς με Alzheimer γίνονται θύματα της πολιτικής πλήρους εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της Υγείας που ακολουθείται κατά γράμμα από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για δραστική περικοπή κρατικών δαπανών για την ψυχική υγεία. Η δε «στροφή» στην πολεμική οικονομία θα βαθύνει και θα επεκτείνει αυτή την αθλιότητα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

-Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα 4 μηνών οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ημέρας ALZHEIMER στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.
- Να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας για να στελεχωθεί επαρκώς το Κέντρο Ημέρας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Δάγκα Βιβή
Διγενή Σεμίνα
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω