26 Οκτ 2026
Βουλή, Περιβάλλον

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Ελευσίνας είναι αγανακτισμένοι με μία ακόμα αρνητική εξέλιξη που αφορά την απόφαση για παράδοση του λιμανιού του Κρόνου, ώστε να σταθμεύουν βυτιοφόρα οχήματα με πετρελαιοειδή απόβλητα για τη μεταφόρτωσή τους σε δεξαμενόπλοια.
O Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας, την Παρασκευή 16 Οκτώβρη, μέσω διαδικτυακής συνεδρίασης ψήφισε κατά πλειοψηφία την παράδοση του λιμανιού του Κρόνου, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των σωματείων και των μαζικών φορέων, που βρήκαν κλειδωμένα τα γραφεία του Οργανισμού σε κινητοποίηση τους νωρίτερα και παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή, σύσσωμη η τοπική κοινωνία είχε εκφράσει την αντίθεση της με όλους τους τρόπους.
Αυτή η εξέλιξη αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, λίγα μόλις μέτρα από κατοικίες, ενώ έρχεται και σε αντίθεση με το πάγιο αίτημα του λαού της Ελευσίνας για απόδοση του παραλιακού μετώπου με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών του.
Οι διάφορες αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται στο λιμάνι της Ελευσίνας, όπως η κατασκευή εμπορικού λιμανιού, η αξιοποίηση του Κρόνου για την διαχείριση απόβλητων πετρελαιοειδών και άλλα, δεν είναι αποκομμένες από τον χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης ούτε από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τους εμπορικούς δρόμους, τους ενεργειακούς κόμβους κ.α.
Ο λαός της Ελευσίνας και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με τους εχθρικούς για τα λαϊκά συμφέροντα σχεδιασμούς του κεφαλαίου, των μεγάλων ομίλων και των εφοπλιστών, σχεδιασμούς που είναι γνωστοί αρκετά χρόνια πριν με τα αναπτυξιακά συνέδρια που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις λάσπες της Μάνδρας, με τη συμμετοχή και τις ζητωκραυγές όλων των αστικών κομμάτων, όπως αυτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πάνω σε αυτή τη γραμμή συνεχίζει και κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ, που αποδεικνύει τη στρατηγική ταύτιση που έχει με τα άλλα κόμματα για τον χαρακτήρα της ανάπτυξης στην περιοχή. Γι’ αυτό και όλοι μαζί διαστρεβλώνουν το χαρακτήρα της ανάπτυξης, ότι δηλαδή είναι μία ανάπτυξη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων κλπ που αφορά την αύξηση των κερδών τους. Αυτή η ανάπτυξη πατάει πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζόμενων, στην υποβάθμιση της ζωής των εργατικών λαϊκών στρωμάτων που ζουν στην περιοχή και στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
- Να μη προχωρήσει ο σχεδιασμός για παράδοση του λιμανιού του Κρόνου για στάθμευση βυτιοφόρων οχημάτων με πετρελαιοειδή απόβλητα για τη μεταφόρτωσή τους σε δεξαμενόπλοια
- Να παραδοθεί το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας στον λαό της πόλης που ζει έχοντας ελάχιστη πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους στην παραλία της πόλης, ελάχιστους χώρους αναψυχής και πρασίνου.
Ο Βουλευτής
Τσοκάνης Χρήστος