Δεκάδες φοιτητές του ΕΚΠΑ οι οποίοι συμμετείχαν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, κατά το ακαδημαϊκό έτος του 2018-2019, παραμένουν στο σύνολό τους απλήρωτοι, παρά το γεγονός πως ολοκλήρωσαν τη διαδικασία τους τελευταίους μήνες του 2019.
Αντίστοιχα προβλήματα κατά γενική ομολογία αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι συμμετέχοντες φοιτητές και των προηγούμενων ακαδημαϊκών ετών.
Στην αναζήτηση των αιτιών του προβλήματος από τους φοιτητές τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, οι ιθύνοντες αποδίδουν το γεγονός είτε σε γραφειοκρατική δυσκαμψία, είτε σε ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και προσώπων.
Μάλιστα μετά από παρεμβάσεις των φοιτητών, συγκεκριμένη ανακοίνωση (απολογητικού τύπου) στη διαδικτυακή ιστοσελίδα του πανεπιστημίου ΠΕΔΔ απέδιδε την ευθύνη για την καθυστέρηση, στην έλλειψη προσωπικού στο κεντρικό γραφείο πρακτικής άσκησης του ΕΚΠΑ, το οποίο είναι το αποκλειστικά αρμόδιο για τη διενέργεια των πληρωμών και που πράγματι η υποστελέχωση του είναι δραματική.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα, ότι η πρακτική άσκηση δεν είναι χόμπι και πως οι φοιτητές που ασκούνται στα πλαίσια αυτά προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον καταγεγραμμένο προσόν, μια επιπλέον δεξιότητα για να αντιμετωπίσουν αύριο την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια της αγοράς εργασίας, αντιμετωπίζουν τις ούτως η άλλως μικρές απολαβές ως ένα σημαντικό βοήθημα για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Σε αυτή την ήδη στάσιμη και ανεπίτρεπτη κατάσταση προστίθενται επιπλέον τα παραδείγματα – περιπτώσεις φοιτητών (σαφώς πιο ελάχιστα, αλλά υπαρκτά), οι οποίοι ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση κατά παλαιότερες ακαδημαϊκές χρονιές με την πληρωμή τους ωστόσο να εκκρεμεί ακόμη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να αποδοθούν άμεσα τα οφειλόμενα στους φοιτητές του ΕΚΠΑ για την πρακτική τους άσκηση, αλλά και σε τι ενέργειες θα προχωρήσει για να μην παρατηρηθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον.

Οι Βουλευτές
Λαμπρούλης Γιώργος
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω