12 Απρ 2021
ΑθλητισμόςΒουλή

Το Ολυμπιακό Kωπηλατοδρόμιο Σχοινιά κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει τα αγωνίσματα τις κωπηλασίας και του κανόε σπριντ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 στην Αθήνα. Η ευρύτερη περιοχή του Σχοινιά έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό πάρκο, το οποίο έχει ενταχθεί στο δίκτυο ‘NATURA 2000’. Για τις ανάγκες πραγματοποίησης των ολυμπιακών αθλημάτων, χρησιμοποιήθηκε μόλις το 10% της συνολικής χερσαίας και θαλάσσιας προστατευόμενης επιφάνειας της περιοχής.
Σήμερα το Kωπηλατοδρόμιο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την εύρεση επενδυτή για την πώληση του. Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από την κωπηλατική Ομοσπονδία που προσπαθεί να τις συντηρήσει με μεγάλη δυσκολία για τις προπονητικές ανάγκες των εθνικών ομάδων. Όμως το κόστος είναι μεγάλο και οι εγκαταστάσεις έχουν φθορά που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει. Ήδη οι ξύλινες κατασκευές είναι υπό διάλυση αφού τα ξύλα έχουν χρόνια να συντηρηθούν και σαπίζουν με άμεσο τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Το Kωπηλατοδρόμιο έχει μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης. Οι εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα σύγχρονες και πληρούν όλες τις προδιαγραφές ώστε να αποτελέσουν προπονητικό και αθλητικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας που θα προσελκύει αθλητές και ομάδες από όλη την Ελλάδα και από άλλες χώρες. Ειδικότερα, για το άθλημα της κωπηλασίας, προβλέπεται η διεξαγωγή εγχώριων διοργανώσεων, διεθνών αγώνων και συναντήσεων, η προπόνηση των αθλητών τοπικών ομίλων και της Εθνικής Ομάδας, καθώς και η λειτουργία εγκαταστάσεων για αποθήκευση και επισκευή του εξοπλισμού.
Παράλληλα, δεδομένου ότι το άθλημα της κωπηλασίας δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας, μπορεί να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις για εκδηλώσεις επίδειξης αθλητών προς το κοινό («ανοικτές» ημέρες επίδειξης) για σχολεία κτλ

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν ώστε:
--Να υπάρχει κρατική μέριμνα για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του κωπηλατοδρομίου προκειμένου να αποτελέσει ένα σύγχρονο προπονητικό και αθλητικό κέντρο.
--Να αποδοθεί συνολικά ο περιβάλλων χώρος στο λαό της Αττικής για αναψυχή και ήπιας μορφής δραστηριότητες, χωρίς να αλλάξει η χρήση και ο χαρακτήρας του.

Οι Βουλευτές
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης