Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε σήμερα σε σύσκεψη φορέων στον Πειραιά. Εκ μέρους των δεκάδων φορέων που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη, τον λόγο πήραν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής, η Μάγδα Φύσσα από τον Σύλλογο Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», ο Θανάσης Τσίνος, Επίτιμος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας, η Χρυσάνθη Αγάθου, Πρόεδρος του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου «Τερψηχώρος» Δραπετσώνας, ο Νίκος Ζύμαρης, αντιπρόεδρος του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου «Ίκαρος», η Ελένη Κορδονέλλη, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ο Βασίλης Γκιτάκος, Πρόεδρος Εργαζομένων Δήμου Πειραιά, η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Κρατικού Νίκαιας, ο Στράτος Ασημενίδης, γραμματέας του ΔΣ του Αθλητικού Σωματείου «Αμφιάλης» και ο Κώστας Ρασσιάς, μηχανικός του εμπορικού ναυτικού, μέλος του ΔΣ της ΠΕΜΕΝ.
Αμέσως μετά τις παρεμβάσεις τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολουθεί η παρέμβασή του:

Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας και φυσικά για τις παρεμβάσεις σας οι οποίες με πολύ ζωντανό τρόπο ανέδειξαν τα μεγάλα «μέτωπα» που είναι ανοιχτά εδώ, στις εργατογειτονιές της Β΄ Πειραιά, στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, το Πέραμα, με βαριές συνέπειες για τον λαό της περιοχής.
Και για όλα αυτά το ΚΚΕ, το ξέρετε καλά άλλωστε, δίνει όλες του τις δυνάμεις, στηρίζοντας και πρωτοστατώντας στις δίκαιες διεκδικήσεις που θέσατε, με όλους τους τρόπους. Και με τις επεξεργασμένες θέσεις του, τις παρεμβάσεις του στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής. Και κυρίως με την ακούραστη και επίμονη προσπάθεια των κομμουνιστών και κομμουνιστριών μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους χώρους μόρφωσης. Για την ανάπτυξη της συλλογικής δράσης, της αλληλεγγύης, της οργάνωσης μαζικών αγώνων. Γιατί, σε τελική ανάλυση, εκεί βρίσκεται η ελπίδα για τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες – εμπόρους, τη νεολαία.
Πλέον υπάρχει αρκετή πείρα για όλα αυτά. Πείρα που αναδεικνύει ότι πίσω από κάθε έγκλημα και αδικία που αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία, πίσω από όλα αυτά που και σεις αναφέρατε, βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ την οποία υλοποιεί κατά γράμμα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Και αυτή η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, βέβαια, δεν “πέφτει από τον ουρανό”, συνδιαμορφώνεται και προωθείται από όλες τις κυβερνήσεις, είτε "νεοφιλελεύθερες" είτε σοσιαλδημοκρατικές. Γι αυτό και την ασπάζονται όλοι τους.
Δεν είναι υπερβολή, λοιπόν, να πούμε πως όλα τα μεγάλα προβλήματα που και σεις αντιμετωπίζετε, έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και δίπλα ακριβώς την υπογραφή της κάθε κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων. Πάρτε για παράδειγμα το σοβαρό πρόβλημα με τα «Καζάνια του «Θανάτου», όπως σωστά τα έχει ονομάσει εδώ και χρόνια ο λαός της περιοχής. Αρκεί να δει κανείς τι είχε απαντήσει ο αρμόδιος τότε για θέματα Περιβάλλοντος επίτροπος, απαντώντας στην Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ του Κώστα Παπαδάκη.
Δεν είδε ούτε άκουσε τίποτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα οξυμένα προβλήματα από τις δεξαμενές πετρελαίου στο Πέραμα, τη Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, απαντώντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία παράβασης της ευρωενωσιακής νομοθεσίας. Την ίδια ώρα είναι δεκάδες οι δημοσιεύσεις, οι επιστημονικές μελέτες για τους ρύπους, τη δυσοσμία και την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής, όπως και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Η πραγματικότητα είναι ότι η ίδια η νομοθεσία της ΕΕ, με τις αρχές, τις διατάξεις και τις εξαιρέσεις της για την «γκριζοπράσινη ανάπτυξή» τους, αποτελεί τη νομική βάση, με τη σύμπραξη φυσικά των κυβερνήσεων της χώρας, ώστε "νόμιμα" να παραβιάζεται το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων, για ποιότητα ζωής αντίστοιχη με τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες που έχει σήμερα η επιστήμη.
Η στάση τότε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει ότι είναι «απ’ την ίδια μπάντα» με την αδιαλλαξία που έχουν δείξει όλες οι κυβερνήσεις απέναντι στο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, για άμεση μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών εκτός κατοικημένων περιοχών. Από το 2013 και τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τις νέες τότε άδειες λειτουργίας, πήγαμε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που επέκτεινε την άδεια λειτουργίας και μάλιστα με επιδότηση 1,5 εκ. Ευρώ και φτάσαμε στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει αυτό το έγκλημα.
Αδιαφορώντας για τον παράγοντα του Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, τόσο στο Πέραμα όσο και στη Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ακριβώς δίπλα στις λαϊκές κατοικίες, τα σχολεία των παιδιών, τα κέντρα υγείας, υπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και άλλες μονάδες, επικίνδυνες για την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων σε αυτές. “Κίνδυνος – θάνατος” είναι τα καζάνια για ολόκληρη την περιοχή και την αποτροπή αυτού του κινδύνου, ούτε η ΕΕ μπορεί να την εγγυηθεί, ούτε καμιά από τις κυβερνήσεις είχε ούτε και έχει στις προτεραιότητές της.
Πίσω, φίλες και φίλοι, από την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία, αποτέλεσμα της υποχρηµατοδότησης, της εµπορευµατοποίησης και της υποστελέχωσης της Υγείας - Πρόνοιας που αναδείξατε στις παρεμβάσεις σας, είναι η πολιτική της Ε.Ε. και σε αυτόν τον τομέα. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας ανέδειξε καθαρά τη γύμνια της πολιτικής των ιδιωτικοποιημένων συστημάτων Υγείας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και τα κούφια λόγια περί ΕΕ της αλληλεγγύης, όταν τα κράτη - μέλη της "έπαιζαν ξύλο", για το ποιος θα πάρει πρώτος τις μάσκες και τα εμβόλια.
Κι εσείς τα ζείτε εδώ, στα τρία μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά, που εξυπηρετούν τους χιλιάδες ασθενείς όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και της Δυτικής Αθήνας και των νησιών, όπου λείπουν γιατροί και νοσηλευτές, οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του λαού. Τον προηγούμενο μήνα, στο Κρατικό της Νίκαιας, χάλασε ο αναλυτής για τις βιοχημικές εξετάσεις, που είναι 25ετίας, έχει περάσει προ πολλού η ημερομηνία λήξης του και δεν μπορούσαν να γίνουν ούτε εξετάσεις αίματος τη μέρα εφημερίας. Και την ίδια ώρα η πρεμούρα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να δώσει τις υπηρεσίες γνωμάτευσης των αξονικών εξετάσεων σε ιδιωτική εταιρεία, με αμοιβή πολλαπλάσια από αυτή που θα χρειαζόταν για την απαραίτητη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που διεκδικούν τα σωματεία των υγειονομικών και όλοι οι μαζικοί φορείς της περιοχής.
Αντίστοιχη είναι και πολιτική τους στην παιδεία. Οι διεκδικήσεις, για παράδειγμα, των Ενώσεων Γονέων αφορούν στα δεκάδες σχολικά κτήρια που έχουν σοβαρά προβλήματα, που παραμένουν χωρίς αντισεισμικό έλεγχο, που ακόμα περιμένουν τα σχολικά γεύματα, ιδιαίτερα στις γειτονιές εδώ της Β’ Πειραιά. Μάλιστα σωστά ετοιμάζετε και κινητοποίηση την άλλη βδομάδα στη Νίκαια. Η μόνιμη απάντηση όμως των κυβερνώντων είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά, και ότι αυτά που έρχονται από την ΕΕ προορίζονται για «άλλες χρήσεις».
Πίσω, επίσης για παράδειγμα, από την ακρίβεια τον μόνιμο βραχνά της λαϊκής οικογένειας, βρίσκεται η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών κερδών που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως συμβαίνει στη ναυτιλία, στο Λιμάνι κλπ, με τις δεκάδες φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις, τα προαπαιτούµενα για την εκταμίευση δόσεων του Ταµείου Ανάκαµψης της ΕΕ, το τζάμπα χρήμα που μοίραζε η ΕΕ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και φούσκωσε τον πληθωρισμό.
Ας αφήσουν λοιπόν, την κοροϊδία: η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται, όσο οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2009 και εξανεμίζονται από την τεράστια αύξηση των τιμών. Όσο οι φόροι στα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης παραμένουν άθικτοι για να κορδώνεται ο Μητσοτάκης για τα πλεονάσματα. Και φυσικά, όσο η κερδοφορία των ομίλων, ανάμεσά τους και των σούπερ μάρκετ, παραμένει στο απυρόβλητο.
Ας κάνουν το ελάχιστο: Ας καταργήσουν τον ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τους φόρους στην ενέργεια. Θα είναι μια ανάσα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι του Πειραιά οι οποίοι με το μυαλό, τα χέρια και τον κόπο τους παράγουν τόσο πλούτο, έρχονται αντιμέτωποι με την ένταση της εκμετάλλευσης, την επέκταση των ελαστικών µορφών απασχόλησης, τις ατοµικές συµβάσεις, τη διευθέτηση του εργάσιµου χρόνου, την εντατικοποίηση, τη δουλειά 13 ώρες. Και μαζί με όλα αυτά είναι η κατάργηση της Κυριακής Αργίας, η τηλεργασία, η δουλειά σε πλατφόρµες χωρίς εργασιακά δικαιώµατα, όπως στην Teleperformance, η υπονόµευση των Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας.
Είναι τα εργατικά ατυχήµατα - εγκλήµατα της εργοδοσίας, όπως στην COSCO και τη Ζώνη. Όλα αυτά είναι γραμμένα χρόνια πριν στη «Λευκή Βίβλο» της ΕΕ για την εργασία και σε δεκάδες αντεργατικές οδηγίες που έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε και αντιπάλεψε από την πρώτη στιγμή.
Και έρχονται από πάνω οι «πράσινοι» φόροι, η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, οι άδικοι έμμεσοι φόροι, η συνολική απογείωση της φορολογίας, ιδιαίτερα στους αυτοαπασχολούµενους, επαγγελµατοβιοτέχνες και τους ελευθεροεπαγγελματίες επιστήµονες, που τους οδηγεί ουσιαστικά στο λουκέτο. Επίσης, τα πανάκριβα ενοίκια, με περιοχές του Πειραιά, να είναι στις πρώτες στην αύξηση των ενοικίων πανελλαδικά, όπως η Δραπετσώνα και η Νίκαια.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Πίσω από την επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή της χώρας σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, όπου έχουμε περάσει σε φάση απρόβλεπτων εξελίξεων, βρίσκονται οι αποφάσεις της ΕΕ με την αποστολή όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι, με την στήριξη στο κράτος – κατακτητή, το Ισραήλ, που σφάζει παιδιά στην Παλαιστίνη, με αποστολή ελληνικής φρεγάτας σε επιχείρηση της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, με την προετοιμασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για γενικευμένο πόλεμο με τη Ρωσία.
Από δω από τη Σαλαμίνα απέπλευσε η φρεγάτα «Ύδρα», για να σταλεί στο στόμα του λύκου, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας. Η σκέψη μας είναι στις μανάδες των μελών του πληρώματος που αγωνιούν. Να μη βρεθεί καμιά μάνα και κανένας πατέρας στη θέση τους. Γι αυτό δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολέμους.
Δεν είναι λίγες οι φορές που, κι εσείς εδώ έχετε κινητοποιηθεί ενάντια σ’ αυτή την εμπλοκή, όπως και του λιμανιού του Πειραιά στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, με την αγωνιστική υποδοχή των πολεμικών πλοίων των φονιάδων των λαών.
Εδώ άλλωστε συγκεντρώνονται μεγάλοι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κρατών, κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, και αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών ομίλων με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά και τη ναυπηγική βιομηχανία. Αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι που μετατρέπουν τη χώρα μας και την περιοχή, από την Ελευσίνα μέχρι την Πειραϊκή, σε στόχο αυτών των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.
Για όλα, λοιπόν, αυτά τα «μεγάλα μέτωπα», το Κόμμα μας έχει κάνει πλήθος ερωτήσεων και παρεμβάσεων τόσο στην Βουλή και την Ευρωβουλή. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι μπροστά στην καπιταλιστική ανάκαμψη, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της δεν λογαριάζουν τα δικαιώματα, την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.
Το ΚΚΕ και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο παλεύει και έξω από αυτό. Αναδεικνύει και υπερασπίζεται τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, και ιδιαίτερα ξεσκεπάζει την ΕΕ η οποία δεν είναι φυσικά «σπίτι», αλλά φυλακή των λαών.

Φίλες και φίλοι

Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα, λοιπόν, που συζητάμε σήμερα, ο λαός μας έχει ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την «επόμενη μέρα». Για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την εγκληματική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που της δίνουν απλόχερα συναίνεση. Χρειαζόμαστε ένα πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που ψηφίζονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις στην ΕΕ της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των λόμπι, των πολέμων και εκεί που τελικά ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.
Σας κοιτάμε στα μάτια, ξέρουμε και ξέρετε καλά, ότι το ΚΚΕ με τα μέλη του και τους φίλους του μέσα στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς, δρουν από κοινού με όλους εσάς. Γιατί, για εμάς, έχει ιδιαίτερη σημασία μέσα στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς να τίθενται για συζήτηση όλα όσα μας απασχολούν. Γιατί εκεί μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις, να δυναμώσει ο προβληματισμός για τις μορφές και το περιεχόμενο του αγώνα. Γιατί η ελπίδα βρίσκεται στη συμμετοχή στους αγώνες και στη δράση των εργαζομένων. Γιατί το ΚΚΕ, τον πραγματικό αντιπολιτευτικό ρόλο τον αναγνωρίζει μόνο στον ίδιο τον λαό και τη νεολαία, στο κίνημά τους και τους φορείς τους.
Εκεί καταθέτουμε και εμείς όλες μας τις δυνάμεις. Γιατί εμείς πιστεύουμε στη δύναμη του λαού, του οργανωμένου και αποφασισμένου λαού στον αγώνα. Γιατί, αυτός είναι και ο δρόμος για να έχουμε και κατακτήσεις, να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να υπάρξουν κάποιες ανάσες ανακούφισης και αισιοδοξίας, κόντρα στη λογική του κυβερνητικού μεσσιανισμού και των δήθεν σωτήρων που αποδεδειγμένα δεν υπάρχουν.
Ναι, πιστεύουμε στη δύναμη του λαού που μπορεί να παλεύει και να κερδίζει. Ναι, είναι ακλόνητη η πεποίθησή μας ότι θα σηκωθεί το μπόι του λαού μας ακόμα ψηλότερα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αντεπιτεθεί και να ζήσει όπως του αξίζει σήμερα στον 21ο αιώνα.
Σκεφτείτε ποιος άλλος σήμερα μπαίνει μπροστά για να ζήσει ο λαός μας όπως του αξίζει σήμερα, έχει πρόγραμμα και σχέδιο γι αυτό; Μόνο το ΚΚΕ. Κανένα άλλο κόμμα δεν υπόσχεται, ούτε καν πλέον στα λόγια, πως κάποια στιγμή, θα ζήσουμε όπως μας αξίζει. Κι αυτό, αν θέλετε, είναι ένας σημαντικός λόγος για να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες και στις Ευρωεκλογές, ιδιαίτερα όλων όσοι αγωνιούν και συμμετέχουν δραστήρια στο λαϊκό κίνημα, στους αγώνες.
Γι αυτό ακριβώς, επειδή έχουμε τέτοιο σχέδιο σαν Κόμμα, επειδή εμείς δεν έχουμε καμιά δέσμευση απέναντι στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και το σύστημα του, μπορούμε να μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα, ώστε οι εργαζόμενοι να ακυρώνουν τα σχέδια τους, να έχουν και κατακτήσεις.
Σκεφτείτε, μέσα από την πρωτοπόρα δράση τους, οι εργάτες στη Ζώνη κατέκτησαν νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το ίδιο και οι οικοδόμοι και οι μεταλλεργάτες σε εργοστάσια Μετάλλου. Οι αγώνες των λιμενεργατών στην COSCO, των ναυτεργατών στα καράβια, επέβαλαν ορισμένα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής. Ενώ, πρόσφατα, μετά τις κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων της πόλης του Περάματος, υπήρξε δέσμευση από την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή για τη δημιουργία και λειτουργία ξανά Κέντρου Πρώτων Βοηθειών δίπλα στη Ζώνη.
Από αυτή τη δράση, ξεπήδησαν οι μαζικοί αγώνες Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων στην "Teleperformance" και σε άλλα τηλεφωνικά κέντρα, για καλύτερους μισθούς και όρους δουλειάς. Αναπτύσσονται αγώνες των υγειονομικών που τσαλακώνουν το κυβερνητικό αφήγημα για το νόμιμο "φακελάκι" στα απογευματινά χειρουργεία και βάζουν μπροστά την ανάγκη του λαού σε δημόσια και δωρεάν Υγεία. Και των εκπαιδευτικών για την πραγματική αναβάθμιση των σχολείων ενάντια στην αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση με βάση τα κριτήρια της αγοράς που βλέπουν τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως πελάτες στο εμπόρευμα - παιδεία.
Όλοι εσείς, από τα Σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς όλου του Πειραιά, έχετε σημαντική πείρα, γιατί έχετε δώσει και δίνετε καθημερινούς αγώνες.
Έτσι, και η ενίσχυση του ΚΚΕ στις 9 του Ιούνη είναι εγγύηση ότι θα δυναμώσουν αυτοί οι αγώνες:
- Ενάντια στο master-plan της COSCO και στις επιπτώσεις του στην ποιότητα ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
- Οι αγώνες για να μετεγκατασταθούν τα "καζάνια του θανάτου" από το Πέραμα και τη Δραπετσώνα.
- Για να μη φτιαχτεί εργοστάσιο απορριμμάτων δίπλα στα σπίτια σας.
- Για να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, όπως ο Αρμός στο Πέραμα και όλη η περιοχή των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
Ένα μέρος των Λιπασμάτων κάτω από την πίεση των αγώνων σας έχει αποδοθεί στον λαό, αλλά συνεχίζουμε και διεκδικούμε να αποδοθεί εξ ολοκλήρου, χωρίς αποζημίωση, ολόκληρη η έκταση των 640 στρεμμάτων, για τις ανάγκες σε Αθλητισμό, Πολιτισμό, πράσινους και ελεύθερους χώρους ιδιαίτερα για τη νεολαία. Είναι αγώνες αναγκαίοι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαϊκών οικογενειών, για το μέλλον των παιδιών σας.
Το ΚΚΕ δεν κάνει εμφανίσεις - πυροτεχνήματα μόνο πριν από εκλογές. Είναι εδώ και θα είναι εδώ, στήριγμα στις ανησυχίες και στις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας. Με μεγαλύτερη ορμή θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε αυτήν την πολιτική στους δρόμους, στο κίνημα, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Για να δυναμώσει κι άλλο μέσα στον ελληνικό λαό το ρεύμα αμφισβήτησης της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ, του κράτους και του κεφαλαίου.
Το σημαντικό που τώρα κρίνεται, είναι να ενισχυθεί ο πραγματικός, πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος όλων αυτών: Το ΚΚΕ. Πιο δυνατό ΚΚΕ, γιατί σημαίνει πιο δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, πιο δυνατός ο λαός στον αγώνα για να πληρώσει το κεφάλαιο. Πιο δυνατό ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε δύο πολέμους, στη Ρωσο - ΝΑΤΟϊκή σύγκρουση στην Ουκρανία και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνεται ορμητήριο και στρατηγείο πολέμων, δεν θέλουμε η χώρα να γίνεται στόχος πολύμορφων αντιποίνων. Πιο δυνατό ΚΚΕ για να βγει από την κάλπη το μήνυμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στον λαό της Παλαιστίνης. Πιο δυνατό ΚΚΕ, γιατί μόνο το ΚΚΕ αμφισβητεί και αντιπαλεύει την ΕΕ. Άρα μόνο με την ψήφο στο ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει ο καθένας και η καθεμιά τη δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ του κεφαλαίου. Κάθε άλλη ψήφος σημαίνει επιβράβευση αυτής της βάρβαρης πολιτικής.
Οι ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων μπορεί τώρα να τσακώνονται στα τηλεοπτικά πλατό –όχι φυσικά για τα σοβαρά και κρίσιμα- αλλά ψηφίζουν τα ίδια στο Ευρωκοινοβούλιο σε ποσοστό πάνω από 70%. Μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ σταθερά καταψηφίζουν κάθε αντιλαϊκή Οδηγία, αποκαλύπτουν και ενημερώνουν τον λαό για αυτά που του ετοιμάζουν, ώστε να μην αιφνιδιάζεται. Φέρνουν και στο Ευρωκοινοβούλιο τη «φωνή» του και τα αιτήματά του.
Επομένως ας αναρωτηθεί ο λαός τι ευρωβουλευτές θέλει να στείλει εκεί. Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος και δεν πρέπει αυτή η ψήφος να σκορπίσει δεξιά κι αριστερά, ούτε να εγκλωβιστεί σε βολικά ακροδεξιά μορφώματα. Πραγματικός αντίπαλός τους είναι το ΚΚΕ που παλεύει ενάντια στο σύστημα που γεννά την ακροδεξιά και τον φασισμό.
Αντίπαλοι της ακροδεξιάς δεν είναι όσοι υπερασπίζονται την ΕΕ του αντικομουνισμού και των ακροδεξιών κυβερνήσεων, όσοι κυβερνούν ή συγκυβέρνησαν με την ακροδεξιά, όσοι «κλείνουν τα μάτια» στην κατασκευασμένη, ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, που ταυτίζει τον φασισμό με αυτόν που τον συνέτριψε, τον κομμουνισμό.
Έχει αποδειχτεί και ιστορικά, αλλά και στις μέρες μας, ότι μια χαρά χωρούν και ακροδεξιοί και φασίστες στην περιβόητη μεγάλη αγκαλιά της Ε.Ε. Κι εσείς κι εμείς, εδώ σ’ αυτές τις γειτονιές του Πειραιά, στη γειτονιές του Παύλου Φύσσα, έχουμε δώσει όλοι μαζί, μεγάλες μάχες ενάντια στον φασισμό και τις έχουμε κερδίσει.
Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, Μάγδα, κόντρα στις προκλητικές αποφάσεις τους. Θα δώσουμε κι αυτή τη μάχη και θα την κερδίσουμε με το λαϊκό κίνημα μπροστά. Να είσαι σίγουρη, θα το ξαναπείς: «Παύλο τα κατάφερες».

Φίλες και φίλοι
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Σε όλους όσοι ρωτούν εάν υπάρχει ελπίδα απαντάμε κατηγορηματικά: Ναι, υπάρχει και η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη του λαών! Κι αυτή την ελπίδα την κρατάει ζωντανή με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ.
Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει τον δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, για απαλλαγή από τα δεσμά της ΕΕ του πολέμου, της φτώχειας, του ρατσισμού, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει τη μοναδική φιλολαϊκή προοπτική, την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.Την Ελλάδα και την Ευρώπη δηλαδή των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, των νέων και των γυναικών!