15 Νοε 2023
Βουλή


Η πρόταση που καταθέτουμε για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι ένα μόνο μέρος της εκπλήρωσης του χρέους που έχουμε αναλάβει, της υπόσχεσης που δώσαμε τον περασμένο Μάρτιο, όταν μια ολόκληρη χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.
Η χώρα, όμως, τότε συγκλονιζόταν και από τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις, διαδηλώσεις λαού και κυρίως νεολαίας για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. Κι αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή:
Ότι το ΚΚΕ, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών.
Ότι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό.
Το χρωστάμε στις 57 αθώες ψυχές που χάθηκαν εκείνο το βράδυ, όταν εν έτει 2023, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των απίστευτων τεχνολογικών, επιστημονικών δυνατοτήτων, δυο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά, αφού πρώτα κινούνταν επί 12 ολόκληρα λεπτά, σε αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή, χωρίς κανένας από τους αρμόδιους να πάρει είδηση.
Το χρωστάμε στις οικογένειές τους, με τις οποίες άλλωστε συναντηθήκαμε επανειλημμένα και πρόσφατα και μας κατέθεσαν σχετικό αίτημα.
Το χρωστάμε σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, που θέλουν να γνωρίζουν πως όταν θα μπουν σε ένα μέσο μεταφοράς, θα φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους.
Όπως θα διαβάσατε, στο επίκεντρο της διερεύνησης βάζουμε την πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να οδηγηθούμε σε αυτό το έγκλημα και βέβαια αυτή την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως βέβαια υπηρέτησαν απαρέγκλιτα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Βήμα το βήμα, μεθοδικά, η κάθε κυβέρνηση έπιανε το νήμα από εκεί που το άφηνε η προηγούμενη. Έτσι προχώρησε ο τεμαχισμός του ΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση του πιο κερδοφόρου κομματιού, δηλαδή του μεταφορικού έργου, ενώ συνεχιζόταν η υποχρηματοδότηση και η ακραία υποστελέχωση του κομματιού που έμεινε στο δημόσιο και είχε -εκτός των άλλων- την ευθύνη για τις υποδομές.
Και στους σιδηρόδρομους εφαρμόστηκε η συνθήκη όπου τα πάντα, από το πόσοι εργαζόμενοι θα είναι σε κάθε βάρδια, μέχρι το πού θα κατευθυνθούν χρήματα για νέες επενδύσεις, καθορίζονται από το κριτήριο της κερδοφορίας των λίγων ιδιωτών καπιταλιστών και του κράτους τους.
Με αποτέλεσμα πολλές και διαφορετικές εταιρείες διαχείρισης και εργολάβοι συμβάσεων, συχνά με αντιτιθέμενα συμφέροντα, να εμπλέκονται σε έναν τόσο ευαίσθητο και περίπλοκο τομέα, όπως είναι οι σιδηροδρομικές -και όχι μόνο- μεταφορές.
Για να το πούμε απλά, διαχωρίστηκε το τρένο από τις ράγες κάτι που, φυσικά, κάνει τον εκτροχιασμό πολύ πιο πιθανό.
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε και την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκτέλεση της περιβόητης πια σύμβασης 717 του 2014 για την τηλεδιοίκηση.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως όλα τα παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών, όχι μόνο των σιδηροδρομικών.
Γι’ αυτό πρέπει όλα αυτά να βγουν στην επιφάνεια, για να μη ζήσουμε τα καινούρια Τέμπη που καραδοκούν σε πολλούς τομείς της ζωής μας, αφού η ζυγαριά του κόστους-οφέλους και το «πάμε και όπου βγει» στα μέτρα ασφαλείας, κυριαρχεί σχεδόν παντού!
Βεβαίως, στα παραπάνω προστίθενται και τα προβλήματα κακοδιαχείρισης από Υπουργούς και άλλους, αλλά και οι εγκληματικές ευθύνες όλων των άμεσα εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ. Ζητήματα τα οποία εμείς καθόλου δεν υποτιμάμε, το αντίθετο, επιμένουμε ότι πρέπει να διερευνηθούν και αυτά, όπως και τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών.
Σήμερα, όμως, όλα τα κόμματα εδώ μέσα πρέπει να πάρουν σαφή θέση απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς δικαιολογίες. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ, όπως γνωρίζετε, έχει τη δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος με το οποίο θα καταπιαστεί.
Όπως επίσης γνωρίζετε στην Επιτροπή εξετάζονται και μπορεί να προκύψουν και όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών, αλλά και μη πολιτικών προσώπων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι γνωστό, πως μέσω του εκπροσώπου της, δήλωσε ότι θα την ψηφίσει μεν, ξεκαθαρίζοντας δε ότι διαφωνεί με το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης, υπονομεύοντάς την εξαρχής.
Γιατί άραγε; Γιατί το περιεχόμενο είναι αυτό που την ενοχλεί...
Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η ΝΔ επιλέγει να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ είναι περισσότερο από προφανής: Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους, φτάνει να την ψηφίσουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, για να μην συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα.
Η κυβέρνηση όμως είναι σε δύσκολη θέση και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί είχαν προηγηθεί οι απαράδεκτες και κυνικές δηλώσεις Γεωργιάδη, που ξεστόμισε το απίθανο ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια Εξεταστική για τα Τέμπη!!!
Αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης, πώς γίνεται τη μία να λέτε ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την Εξεταστική και την άλλη να την υπερψηφίζετε;
Και αντί τα άλλα κόμματα, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κυρίως, να καταγγείλετε αυτή την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ και να υπερψηφίσετε την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή, τι κάνετε; Γίνεστε επί της ουσίας συνήγοροι της ΝΔ και ταυτίζεστε μαζί της στο πιο κρίσιμο ζήτημα, στη διαφωνία για το περιεχόμενο της εξεταστικής!
Γιατί άραγε; Γιατί, προφανώς, έχετε και σεις λερωμένη τη φωλιά σας με την πολιτική που και εσείς υπηρετήσατε.
Για να το πούμε απλά: Διαφωνείτε, δηλαδή, με όλα όσα ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων -οι οποίες ζητούν διερεύνηση σε βάθος 15ετίας. Γυρίζετε την πλάτη στους δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που διαδήλωναν με το σύνθημα “ότι το έγκλημα αυτό έχει ιστορία”.
Και έτσι καταλήγετε -τελικά- και εσείς να δίνετε τις ίδιες εξηγήσεις που δίνει και η κυβέρνηση, ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης και ίσως κάποιοι ακόμα ανευθυνο-υπεύθυνοι και ξεμπερδέψαμε…
Είναι ενδεικτικό, ότι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τοποθετηθήκατε για την πρόταση του ΚΚΕ, 3 ολόκληρες μέρες μετά την κατάθεσή της και μόνο μετά την τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι θα την στηρίξει.
Κάποιοι, μάλιστα, εμφανίζονται να ομολογούν ότι θα ήθελαν στο τραπέζι να υπάρχει μόνο η πρόταση για προανακριτική, για να την απορρίψει η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως μπορεί να το κάνει, για να μπορούν μετά να την καταγγείλουν για συγκάλυψη.
Πόσο πιο ανοιχτά να πείτε ότι το μόνο τελικά που σας ενδιαφέρει, είναι να υπηρετήσετε τις μικροκομματικές σας σκοπιμότητες, να ρίξετε αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα, και όχι να βγει στην επιφάνεια όλη η αλήθεια;
Πόσο τυχαίο είναι, ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλάει εδώ και βδομάδες για Προανακριτική, την κατέθεσε μόλις προχθές και στο παρά πέντε της σημερινής συζήτησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται, απ' ότι ακούσαμε σήμερα απ' την εισηγήτρια, θα την καταθέσει στο και πέντε;
Να ρωτήσουμε γιατί αυτή η καθυστέρηση;
Μα, προφανώς γιατί ψάχνετε να βρείτε, πώς θα κόψετε και θα ράψετε τις ευθύνες του ενός και του άλλου και κυρίως της εγκληματικής πολιτικής της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών που υπηρετήσατε όλοι σας.
Μάλιστα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, επικαλείται κυρίως την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία όμως διερευνά μόνο την οικονομική ζημιά που μπορεί να έχει συντελεστεί εις βάρους του προϋπολογισμού της ΕΕ και της χώρας.
Μα, τελικά, τι νομίζετε αυτό είναι το μόνο παράπτωμα; Αυτό είναι το βασικό παράπτωμα; Γιατί εμείς και όχι μόνο εμείς, αλλά σύσσωμος ο ελληνικός λαός βλέπει πως το μεγαλύτερο παράπτωμα είναι η έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών που έφτασε τελικά στην τραγική απώλεια δεκάδων, 57 νέων ανθρώπων.
Κάνετε μάλιστα πως δεν ακούτε τις προειδοποιήσεις μας: Δηλαδή, ότι αν υπήρχε πρόταση μόνο για προανακριτική όπως αυτή που φέρνετε εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ και την απέρριπτε η κυβέρνηση, θα οδηγούμασταν ουσιαστικά σε οριστικό ενταφιασμό της ποινικής διερεύνησης, αφού απαγορεύεται από τον κανονισμό της Βουλής να κατατεθεί ξανά αίτημα για τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια αδικήματα.
Αυτό, βέβαια, δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ, ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Ξανθόπουλος, το έλεγε πριν λίγες μέρες, από αυτό εδώ το βήμα απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ.
Μήπως κι αυτός θέλει να βγάλει τη ΝΔ από τη δύσκολη θέση; Μήπως είναι και αυτός «5η φάλαγγα», όπως είπαν για κάποιους μέχρι πρότινος συντρόφους τους κάποια άλλα νέα φυντάνια του ΣΥΡΙΖΑ;
Σοβαρευτείτε επιτέλους…
Το ΚΚΕ, όμως, είναι εδώ παρόν, για να χαλάσει τα σχέδια σε όλους όσοι επιδιώκουν τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό. Είναι εδώ, για να εγγυηθεί ότι το θέμα θα μείνει ψηλά στην ατζέντα, όσο προχωρά και η ποινική διαδικασία. Ότι θα γίνει διερεύνηση, θα ακουστεί η αλήθεια -όσο αυτό μπορεί να συμβεί- και θα βγουν στην επιφάνεια όσα περισσότερα γίνεται.
Εμείς ξέρετε πως δεν έχουμε μεγάλες αυταπάτες, άλλωστε υπάρχει αρνητική εμπειρία, από το παρελθόν, από τη λειτουργία αυτών των Εξεταστικών Επιτροπών λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων εδώ μέσα.
Το ΚΚΕ θα κάνει, όμως, ό,τι μπορεί, θα αξιοποιήσει κι αυτή την Επιτροπή, όπως και όποια άλλη συγκροτηθεί.
Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς δηλώνουμε καθαρά ότι θα υπερψηφίσουμε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και όποια άλλη αντίστοιχη πρόταση κατατεθεί. Το ίδιο θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουν και όλοι οι βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ απ' ό,τι φαίνεται, γιατί οι υπόλοιπες ΚΟ έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν, και να αφήσουν πίσω τα μικροκομματικά παιχνίδια που τους βάζουν να παίζουν οι ηγεσίες των κομμάτων τους και να υπερψηφίσουν σήμερα την πρόταση του ΚΚΕ, όπως το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τη δική τους!
Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα…