Φίλες και φίλοι
συντρόφισσες και σύντροφοι,
Όσοι συμμετείχαμε το 2018 στην πρώτη εκδήλωση, όπως η σημερινή που διοργάνωσε το Κόμμα μας για στρατευμένους και στελέχη, εν ενεργεία και αποστρατεία, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, θα θυμούνται ότι τότε υπήρξε το αδιαχώρητο σε εκείνη την ταβέρνα στο Περιστέρι. Τότε κάποιος είχε ευχηθεί “με το καλό και στο ΣΕΦ” για να μας χωράει…! Να, λοιπόν, που βρισκόμαστε αυτή τη φορά λοιπόν στο ΣΕΦ, για να χωρέσουμε, να ανταλλάξουμε ευχές και να διασκεδάσουμε.
Μαζί με τις ευχές όμως δεν ξεχνάμε ότι η καινούρια χρονιά ξεκίνησε με τη φωτιά του πολέμου να καίει σε πολλά μέρη του κόσμου. Στην Ουκρανία ο πόλεμος μαίνεται δυο χρόνια τώρα. Συνεχίζεται η χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στο έδαφός μας και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης, η αποστολή στρατιωτικού οπλισμού.
Παρά τη ΝΑΤΟική στήριξη, η ουκρανική αντεπίθεση δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα, στο μέτωπο διεξάγεται πόλεμος χαρακωμάτων και φθοράς και δοκιμάζονται σύγχρονα οπλικά συστήματα, με το τίμημα να συνεχίζουν να το πληρώνουν οι λαοί της Ουκρανίας, της Ρωσίας και – με διαφορετικό τρόπο – όλοι οι λαοί της Ευρώπης.
Δεν είναι βέβαια τυχαίο πως τα ευρωατλαντικά επιτελεία που έχουν ήδη ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια για τη στήριξη του καθεστώτος Ζελένσκι και των πολεμικών τους βιομηχανιών, προβληματίζονται με διάφορες φωνές να μιλούν για την ανάγκη έναρξης συνομιλιών με τη Ρωσία για «παραχώρηση ουκρανικών εδαφών». Είναι και αυτή άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας των επιχειρημάτων με τα οποία προσπαθούσε και η ελληνική κυβέρνηση να πείσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τον ελληνικό λαό συνολικά, για την αναγκαιότητα της εμπλοκής της χώρας σε αυτόν τον πόλεμο, στη βάση κάποιων δήθεν αξιών.
Τι να πει κανείς για τις αξίες τους; Απλά, στρέφει το βλέμμα στην απίστευτη γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στη Γάζα, με τους νεκρούς να προσεγγίζουν πλέον τις 30.000, οι μισοί περίπου εκ των οποίων είναι παιδιά… Μιλάμε για μια μεγάλη τραγωδία!
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων, πλην ΚΚΕ, στήριξε από την πρώτη στιγμή και στηρίζει το κράτος του Ισραήλ στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, όσο και αν φαίνεται να προσαρμόζει την τακτική της, παίρνοντας υπόψη τόσο τις λαϊκές αντιδράσεις, όσο και τις κινήσεις των ΗΠΑ και τις ΕΕ. Γι’ αυτό έχει σημασία αυτές οι αντιδράσεις να μην σιγήσουν, αλλά να συνεχιστούν και να ενταθούν, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Να βουλιάξει λοιπόν, το κέντρο της Αθήνας το ερχόμενο Σάββατο, σ’ αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο στο Πάρκο Ελευθερίας.
Όμως σήμερα, 100 μέρες μετά ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Ήδη εμπλέκονται Ισραήλ, Ιράν, Υεμένη, Λίβανος, Συρία, Ιράκ και άλλα κράτη. Η κατάσταση περιπλέκεται με τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, ενώ σε εξέλιξη είναι η συγκρότηση πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα, περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο όνομα της αντιμετώπισης των επιθέσεων των Χούθι και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.
Με ευθύνη της ΝΔ και με τα άλλα κόμματα να κρύβουν λόγια συμφωνώντας στην ουσία, στέλνουν φρεγάτα, ελικόπτερο, ομάδα ΟΥΚ και πληρώματα, ναύτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς διαφόρων ειδικοτήτων σε μια επικίνδυνη πολεμική επιχείρηση. Μια επιχείρηση η οποία, από πλευράς επικινδυνότητας, δεν έχει καμιά σχέση με όλες τις άλλες μέχρι σήμερα. Είναι γνωστό ότι δεν έχουμε ποτέ συμφωνήσει ως Κόμμα σε αποστολές εκτός συνόρων. Το έχουμε πει και θα το επαναλαμβάνουμε κι απ’ αυτό το βήμα: Να ακυρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ την απόφασή της να στείλει ελληνικές δυνάμεις στο “στόμα του λύκου”, απόφαση η οποία δεν το κρύβει, αφορά την εξυπηρέτηση των ελληνικών εφοπλιστικών συμφερόντων, αλλά και των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Τις φρεγάτες που έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, υποτίθεται για την άμυνα της χώρας και η κυβέρνηση τις στέλνει χιλιάδες μίλια μακριά - χρειάζεται πάνω κάτω μια βδομάδα ταξίδι για να επιστρέψουν αν χρειαστεί - για δουλειές ολότελα ξένες προς τον ελληνικό λαό.

Φίλες και φίλοι,
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από αυτή την κατάσταση οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού είναι τεράστια. Κι ενώ βάζει σε κίνδυνο την ζωή τους στις αποστολές εκτός συνόρων, αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα αυτού του προσωπικού. Για τους μισθούς που δεν φτάνουν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν το τεράστιο κόστος ζωής των οικογενειών τους που όλο και αυξάνεται, “πλεύσιμα”, υπερωρίες, νυχτερινά και ο κατάλογος είναι μεγάλος. Για το γεγονός ότι τα καράβια λειτουργούν υποστελεχωμένα, με μεγάλους κινδύνους για το πλήρωμα, αφού ακόμα και επισκευές γίνονται οριακά ή και καθόλου. Για το γεγονός ότι τα πληρώματα ζουν ολόκληρους μήνες μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.
Κι ενώ, τα δημοσιεύματα για όλα αυτά βοούν, ενώ ακόμα και οι παραιτήσεις στελεχών Πολεμικού Ναυτικού, όπως γράφεται, πληθαίνουν, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις νεότευκτες φρεγάτες, την ώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμα και με την στελέχωση των ήδη υφιστάμενων.
Άλλες όμως είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Είναι η εξυπηρέτηση των αιματοβαμμένων σχεδίων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, στον ανταγωνισμό που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία.
Και να ήταν μόνο αυτά; Είναι πολλά ακόμα τα οποία δεν προλαβαίνουμε να τα αναφέρουμε...
Θυμίζουμε όμως ότι μια ενισχυμένη Διμοιρία αντιαρματικών βρίσκεται στη Βουλγαρία με μέτωπο απέναντι στη Ρωσία. Μια εκατοντάδα στελεχών της πολεμικής αεροπορίας με την πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων “Patriot” βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία προστατεύοντας, αν είναι δυνατό, “τα συμφέροντα της Ελλάδας”, στις εγκαταστάσεις της ARAMCO. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι για τέτοιους σκοπούς θα αξιοποιηθούν τελικά και οι πολυδιαφημισμένες Belhara και τα Rafalle και φυσικά τα F-35 που προσπαθεί να αποκτήσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ.
Αυτό γινόταν άλλωστε με όλες τις “αγορές του αιώνα”, στις οποίες προχωρούσαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Για τους ίδιους λόγους ψήφισαν και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τις “αμυντικές” δαπάνες του προϋπολογισμού κοροϊδεύοντας το λαό, γιατί λέει “είναι για την άμυνα της χώρας”.

Το “πράγμα έχει παραγίνει πλέον!” Το λέμε καθαρά! Δεν επιτρέπεται να κινδυνέψει κανείς στρατιωτικός ή φαντάρος για χάρη των εφοπλιστών, του διεθνούς ή ελληνικού κεφαλαίου, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ για χάρη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην αντιπαράθεσή τους με άλλους ιμπεριαλιστές οπουδήποτε στη γη. Απαιτούμε να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές μονάδες και οι επιτελείς που βρίσκονται εκτός συνόρων!
Δεν είναι όμως μόνο η άμεση εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ούτε τον υπόλοιπο χρόνο πολεμικά πλοία και αεροσκάφη ή μονάδες του Στρατού Ξηράς μένουν “συμμαχικά” αδρανείς! Γράφουν εκατοντάδες μέρες τον χρόνο εν πλω και ώρες πτήσης ή σε πεδία ασκήσεων, σε συνεκπαιδεύσεις με ευρωνατοϊκές στρατιωτικές μονάδες, διατηρώντας τις εκπαιδευμένες και “ζεστές” για τους τρέχοντες και τους επερχόμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Την ίδια ώρα, ολόκληρη η χώρα από τον Έβρο ως την Κρήτη, είναι στην υπηρεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προσφέροντάς τους με τις βάσεις και τις άλλες υποδομές, στήριξη στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους τους, μετατρέποντας τον τόπο μας σε στόχο αντιποίνων.
Όμως, το πατριωτικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η άμυνα των συνόρων και η εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του λαού! Με τον παραπάνω προσανατολισμό, όμως, αντικειμενικά επιδεινώνεται η αμυντική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού.
Άλλωστε, κανένας εφησυχασμός δεν χωράει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση. Είναι γνωστό από το παρελθόν ότι τις “κουμπαριές” και τις “ζεϊμπεκιές” πολλές φορές διαδέχτηκε η ένταση.
Το ΚΚΕ, χωρίς να μασάει τα λόγια του, έχει προειδοποιήσει ότι προωθούνται επικίνδυνες διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά με ΝΑΤΟϊκή “ομπρέλα”, στο πλαίσιο του λεγόμενου «οδικού χάρτη» που συμφώνησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη.
Με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα και την Κοινή Διακήρυξη, επιταχύνεται η πορεία προς τον συμβιβασμό, με στόχο την ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το συνολικό πακέτο των τουρκικών διεκδικήσεων και, ανεξάρτητα από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, διεξάγεται ένα εφ' όλης της ύλης παζάρι και αυξάνονται οι κίνδυνοι για υποχωρήσεις στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με αιχμή τα νησιά και τη Θράκη. Πρέπει να δυναμώσει η επαγρύπνηση όλων μας απέναντι σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, γιατί ανοίγεται ο ασκός του Αιόλου!
Οι δηλώσεις Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ότι είναι “παρωχημένη”, δεν ήταν μια αστοχία, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί ουσιαστικά μιλάμε για μια συνθήκη η οποία καθορίζει όχι μόνο τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και κυριαρχικά δικαιώματα και μειονότητες. Επίσης, η Συνθήκη καθορίζει και τα σύνορα της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, όπου μάλιστα σιγοκαίει ο πόλεμος. Και οι λαοί έχουν πικρή πείρα από το πως τελικά αλλάζουν τέτοιες συνθήκες...


Φίλες και φίλοι
συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ενώ στελέχη ταξιδεύουν εκτός συνόρων ή συνεκπαιδεύονται, οι οικογένειες πίσω δεινοπαθούν, όπως δεινοπαθεί η κάθε λαϊκή οικογένεια από την ακρίβεια. Όταν όμως μιλάμε για την ακρίβεια μιλάμε για τους χαμηλούς μισθούς, για την πανάκριβη “πράσινη” ενέργεια, τα διεθνή καρτέλ, τα τεράστια κέρδη των εφοπλιστών και της μεταφορικής αλυσίδας, τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, την τεράστια φοροληστεία.
Καλές οι βόλτες στα σούπερ μάρκετ των υπουργών, αλλά κανείς δεν λέει πως το ¼ της τιμής στο σούπερ μάρκετ και πάνω από το 65% της τιμής της βενζίνης είναι οι άδικοι, έμμεσοι φόροι που πληρώνουμε όλοι μας, φόρους που εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ για να διασφαλίζει τα ματωμένα πλεονάσματα. Όπως επίσης ότι τα πρόστιμα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι σταγόνα στον ωκεανό του τζίρου τους.
Λύση για ορισμένες συνέπειες της ακρίβειας μπορεί να δοθεί μόνο με την πάλη των εργαζόμενων, με το ριζοσπαστικό πλαίσιο του ΚΚΕ, απαιτώντας τώρα, μεταξύ άλλων, κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, σύγκρουση με την “πράσινη” πολιτική της ΕΕ που εκτοξεύει τις τιμές στην ενέργεια, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.
Από την άλλη όμως οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες μετρούν κέρδη, φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις. Την περσινή χρονιά με τον τόσο υψηλό πληθωρισμό, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση των κερδών τους κατά 75%, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 25,1 δισ. ευρώ!
Φαίνεται, λοιπόν, για μια ακόμη φορά ότι σε αυτή τη χώρα, στην κοινή μας πατρίδα, δεν βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι. Υπάρχουν οι λίγοι, οι εκμεταλλευτές και οι πολλοί, τα θύματα της εκμετάλλευσης, που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα.
Η Ενέργεια, το Νερό, η Υγεία, η Παιδεία, οι Μεταφορές έχουν παραδοθεί ή παραδίδονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη, όπως πάει να γίνει τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που διαμορφώνουν μια κανονική αγορά πτυχίων. Οι φωτιές καταστρέφουν περιβάλλον και περιουσίες. Οι πλημμύρες πνίγουν ολόκληρες περιοχές της χώρας μας. Με μια λέξη, όλο αυτό που ζούμε είναι ο καπιταλισμός, ένα βάρβαρο και άδικο σύστημα!
Αλλά μήπως τα στελέχη όλων των κλάδων που είναι στην ενέργεια αμείβονται όπως αρμόζει, ή μήπως εξασφαλίζονται τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενοι;
Χρήματα για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες υπάρχουν, δεν υπάρχουν όμως ούτε καν για την υγεία των στρατιωτικών και των οικογενειών τους. Οι νεολαίοι μας πάλι που υπηρετούν τη θητεία τους αντιμετωπίζουν σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτες συμπεριφορές και συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα. Οι οικογένειες των στρατευμένων φορτώνονται τεράστια έξοδα. Οι απόστρατοι δεν ξεγελιούνται από κατ’ όνομα αυξήσεις, ούτε ξεχνούν τα κλεμμένα ετών.
Στήριγμα και συμπαραστάτης σε όλα τα παραπάνω αποδείχθηκε για μια ακόμη χρονιά το ΚΚΕ. Εκατοντάδες είναι οι ερωτήσεις που κατέθεσε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου πιέζοντας την κυβέρνηση για να δοθούν λύσεις σε προβλήματα. Το ίδιο για τον κόσμο που απασχολείται στην Πυροσβεστική. Ή για να λυθούν προβλήματα του προσωπικού στο Λιμενικό και των οικογενειών τους. Το ίδιο και για τους νέους μας που κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία. Με την αλληλεγγύη ανάμεσά τους, αλλά και τη διεκδίκηση μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.
Τα παιδιά του λαού έχουν κάθε δικαίωμα, με ψηλά το κεφάλι να συνεχίσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και την απεμπλοκή της χώρας και των Ένοπλων Δυνάμεων από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, από συμφωνίες με τα κράτη – δολοφόνους ΗΠΑ, Ισραήλ κ.α. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί από πολεμικές αποστολές και επιχειρήσεις εκτός συνόρων.
Κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί σήμερα να δεχτεί οι ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούνται σε βάρος των λαών και του τόπου μας, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Κανείς δεν ανέχεται πλέον τα Σώματα Ασφαλείας καθημερινά να χτυπούν τον λαού και τους αγώνες του. Ακόμη και το προσωπικό τους σήμερα πρέπει να σηκώσει κεφάλι και να αρνηθεί το χτύπημα του λαού.
Κάθε λαϊκός πατριώτης στις Ένοπλες Δυνάμεις να συμπορευτεί μαζί με το λαό. Κάθε τίμιος άνθρωπος μέσα στα Σώματα Ασφαλείας να αρνηθεί να χτυπά το λαό γιατί ούτε τον ίδιο ούτε την οικογένεια του ωφελεί αυτός ο ρόλος.
Μπορεί να ανατραπεί η παραπάνω κατάσταση; Ναι, μπορεί.
Με αγώνα και διεκδίκηση, οι εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί μέσα από μαχητικά σωματεία, μαζί με τον υπόλοιπο λαό τους μαζικούς συλλογικούς φορείς και συνδικάτα, έτσι ώστε να μεγαλώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που την υπηρετούν, να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Και έχει μεγάλη σημασία η επιτυχία της γενικής απεργίας την οποία προετοιμάζουν τα εργατικά συνδικάτα για την 28η Φλεβάρη, για όλα αυτά τα πιεστικά προβλήματα, αλλά και με τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει η συγκεκριμένη μέρα, στον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 αθώες ψυχές, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής να σας ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη για όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας σε όλα τα επίπεδα. Και στους αγώνες και στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο που θα γίνουν την Κυριακή 9 Ιούνη 2024. Για ΚΚΕ πολύ πιο ψηλά, πολύ πιο δυνατό. Εύχομαι να περάσουμε όμορφα σήμερα.