Κυρίες και κύριοι,

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών παρουσιάζουν κάποιο σχέδιο αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας. Μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή όλες μιλούσαν για «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Από το Μάτι μέχρι τη Χαλκιδική, από τη Μάντρα μέχρι τη διαχρονικά χτυπημένη Δυτική Αθήνα, τα λαϊκά στρώματα -δεκαετίες τώρα- μετράνε 100δες νεκρούς, τεράστιες απώλειες λαϊκής περιουσίας, λαϊκών κατοικιών, καλλιεργειών εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, κτηνοτροφικού κεφαλαίου και υποδομών.

Άλλοτε από πυρκαγιές, άλλοτε από πλημμύρες, άλλοτε από σεισμούς, άλλοτε από βιομηχανικά «ατυχήματα», η μια μεγάλη καταστροφή έρχεται και ακολουθεί την προηγούμενη και κάθε φορά η μόνιμη επωδός, είναι πως πολιτικά υπεύθυνος για τους θανάτους και τις καταστροφές δεν υπάρχει...

Η φτηνή προπαγάνδα σας προσβάλει τους νεκρούς από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς και τις πλημμύρες, πάνω στα αποκαΐδια, στα ποτάμια λάσπης που γεμίζουν τους δρόμους της Αθήνας.

Ο ακραίος καιρός είναι ένα βολικότατο ιδεολόγημα για να συγκαλυφθεί η βαθύτερη αιτία για τη συστηματική υπονόμευση της πολιτικής προστασίας, που δεν είναι άλλη απ’ την υπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων.

Το κέρδος δεν «αντέχει» ούτε καν τις εκάστοτε νομοθετικές δικλείδες προστασίας που απαιτούνται για να υπάρχει ασφάλεια των εγκαταστάσεων, κατάλληλη χωροθέτησή τους, περιορισμός της λειτουργίας τους. Γι' αυτό και η όποια πολιτική προστασία υφίσταται, στην καλύτερη περίπτωση, αντιμετωπίζεται ως ένα κάποιο δευτερεύον «πάρεργο», με συνέπεια πάτα αθώα θύματα.

Αφού λοιπόν, αποκλείονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τους κινδύνους, αποκλείεται και η επαρκής χρηματοδότηση κατάλληλων δομών, αποκλείεται και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός με στόχο τις συνολικές σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Η δασική πολιτική και γενικότερα η πολιτική χρήσης της γης, που διαχρονικά υπηρετείτε, επιδιώκει την ένταση της εμπορευματοποίησης της γης, αποκλείοντας την ολοκληρωμένη διαχείρισή της, βιομηχανοποιεί την ύπαιθρο και υποτάσσει κάθε σπιθαμή γης στην μεγάλη καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Πλευρές αυτής της πολιτικής είναι:

- Η υποστελέχωση - ανεπάρκεια προσωπικού μέσων και υποδομών των κρατικών υπηρεσιών και ειδικότερα στο Πυροσβεστικό Σώμα, τη δασική υπηρεσία, τις κρατικές δομές υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ.)

- Η ελλιπής εκπαίδευση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων και το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και η έλλειψη εκπαίδευσης και ασκήσεων ετοιμότητας του πληθυσμού, κ.ά.

- Η απουσία αναγκαίων υποδομών για την πρόληψη των καταστροφών και για τη δυνατότητα ουσιαστικής υλοποίησης των σχεδίων αντιμετώπισής τους.

Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε άλλο.

Τα αθώα θύματα απ' τις πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, από τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης, δεν βαραίνουν γενικά κι αφηρημένα τη φύση, τον κακό μας τον καιρό, ή την τεχνολογία, βαραίνουν τις δικές σας επιλογές, όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του λαού. Βαραίνουν το σύστημα που υποστηρίζετε, την εμπορευματοποίηση των πάντων, πρώτα και κύρια της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Γι' αυτό και η «πολιτική σας προστασία» είναι συστηματικά ένα αδειανό πουκάμισο. Αφού μετρά, πρώτα και κύρια τους ίδιους τους ανθρώπους, σαν κόστος.

Και το σχέδιο νόμου που φέρνετε τώρα για ψήφιση είναι αποκαλυπτικό. Συνεχίζει και αναπτύσσει την ίδια πολιτική λογική όλων των προηγούμενων χρόνων στην τομέα της πολιτική προστασίας.

Το ίδιο το γεγονός, ότι το νομοσχέδιο ανήκει στο υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» είναι αποκαλυπτικό του προσανατολισμού της «Πολιτικής Προστασίας», που δεν εστιάζει στην ουσιαστική πρόληψη.

Είναι χαρακτηριστικό, πως ακόμα και σε επίπεδο σημειολογίας, ελάχιστα άρθρα του σχεδίου νόμου αφορούν, έστω λεκτικά, την πρόληψη του κινδύνου. Ενώ, ακόμα και σε αυτά τα ελάχιστα άρθρα, πρόκειται για προσχηματικές αναφορές, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Η πρόληψη, υποταγμένη στη λογική του καπιταλιστικού κέρδους, ουσιαστικά αυτοαναιρείται.

Λέτε, χαρακτηριστικά, πως η «Εθνική Πολιτική Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών», «λαμβάνει υπόψη τους πόρους...», γίνεται δηλαδή με μια ανάλυση κόστους... Και επιπλέον «συναρτάται» και με τις υπόλοιπες πολιτικές του αστικού κράτους για την ανάπτυξη, έτσι όπως αυτή καθορίζεται από τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου...

Βάζετε μάλιστα το «λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Βάζετε αυτούς που ευθύνονται πρωταρχικά για το πρόβλημα, τις ενώσεις του κεφαλαίου, τους εκπροσώπους του «παραγωγικού τομέα», όπως τους ονομάζετε, να χαράσσουν οι ίδιοι πολιτική που υποτίθεται στόχο έχει να τους περιορίζει στο να αποθρασύνονται... Η υποκρισία στο απόγειό της...

Κύριοι της κυβέρνησης και εσείς κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Προσπαθείτε συστηματικά να συγκαλύψετε το πραγματικό πρόβλημα. Οι φυσικές καταστροφές, δεν έχουν σίγουρα την έκταση που τους δίνετε, αυτό όμως που υπάρχει -και έχει σίγουρα μεγάλη έκταση- είναι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως μεγάλα έργα που αλλάζουν την υδρολογία περιοχών, καταστρέφουν δάση, κλείνουν ρέματα. Τα τεχνικά έργα γίνονται με κριτήριο το κόστος και γι' αυτό δεν προστατεύουν από τους σεισμούς που ξέρουμε ότι γίνονται και θα γίνονται σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Ελλάδα.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση αντιμετωπίζεται κατ΄ αρχήν από όλους σας σαν κόστος και ή δεν γίνεται καθόλου, παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον, ή αντιμετωπίζεται σαν λεία, που προσπαθούν οι μεγαλοκατασκευαστές να αρπάξουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει όπως πραγματικά απαιτούν οι κανόνες της επιστήμης.

Επίσης. Η εγγενής αδυναμία του συστήματος να διασφαλίσει την υγεία των εργαζόμενων και την ασφάλεια του λαού, δεν οφείλεται γενικά και αόριστα στην τεχνολογία, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι λεγόμενες «τεχνολογικές καταστροφές» γίνονται, γιατί το κέρδος δεν αντέχει τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας!

Τα διυλιστήρια και τα γκαζάδικα «τινάζονται» και σακατεύουν εργάτες, γιατί το κεφάλαιο απαιτεί να γίνει η δουλειά γρήγορα και χωρίς να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα, διότι κοστίζουν στο κεφάλαιο.

Οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου «σκάνε» και καταστρέφουν ολόκληρες περιοχές του πλανήτη, διαλύοντας οικονομίες και περιβάλλον, εξαιτίας αυτής της συνολικής ασυδοσίας. Οι εξέδρες, λοιπόν, σκάνε, επειδή οι όμιλοι κάνουν «οικονομία» στα υλικά, στα μέτρα ασφαλείας, στο χρόνο, για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Το σχέδιο νόμου είναι μια αντιδραστική τομή στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Και είναι αντιδραστική τομή γιατί πλέον εντάσσετε στην «πολιτική προστασία», κάθε είδους «ανθρωπογενείς» καταστροφές, για τις οποίες μάλιστα μπορείτε να κηρύξετε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Και δείχνετε τα «δόντια σας» ήδη απ' τον ορισμό του κινδύνου: λέτε ότι οι «κοινωνικές ή οικονομικές διαταραχές» είναι ζήτημα πολιτικής προστασίας!!!

Με απλά λόγια, μια απεργία, ένα μπλόκο σε έναν δρόμο, μια λαϊκή κινητοποίηση, θα είναι μια «ανθρωπογενής καταστροφή» και με το σχέδιο νόμου θα μπορείτε να θέτετε διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε λειτουργία!!!

Λέτε υποκριτικά πως δεν σκοπεύετε να απαγορέψετε τις «μεγάλες διαδηλώσεις» και την ίδια στιγμή φέρνετε ένα νομικό οπλοστάσιο για να επιβάλλετε σιγή νεκροταφείου στην κοινωνία, αλλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους αφήνετε ασύδοτους να χρησιμοποιούν εργολαβικούς, ενοικιαζόμενους εργάτες, ανειδίκευτους, χωρίς καμία πείρα, σε βιομηχανίες υψηλού κινδύνου, όπου είναι απαραίτητη και η πείρα και η ειδίκευση.

Αυτό κάνετε στα Λιπάσματα Καβάλας όταν αφήνετε τον κάθε Λαυρεντιάδη να χρησιμοποιεί σε μια τέτοια μονάδα ανειδίκευτους, με κινδύνους τεράστιους, όχι μόνο για τους εργαζόμενους μέσα, αλλά για όλη την περιοχή, με τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος να κρέμεται πάνω από τις ζωές των κατοίκων της περιοχής.

Παρότι οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους σας έχουν προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές, αλλά εσείς όλα για το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται σας φταίνε...

Και το οργανωτικό σχήμα πολιτικής προστασίας που προτείνει το σχέδιο νόμου έχει αυτόν τον χαρακτήρα.

Φτιάχνετε μια ιεραρχική δομή, σχεδόν κατασταλτικού τύπου, σχεδόν ένα νέο «σώμα» ασφαλείας πολιτικής προστασίας που θα συγκεντρώνει όλους τους διαθέσιμους πόρους απ' ολόκληρη τη χώρα για να υλοποιεί τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα ετοιμάσετε.

Γι' αυτό άλλωστε το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμα και απόρρητα κονδύλια και απόρρητες ανάγκες. Αλήθεια ποιες ακριβώς είναι αυτές;

Δεν θα μείνουμε στο προφανές. Πως η εξίσωση απώλειας ζωής με τις οικονομικές διαταραχές, τελικά υποβαθμίζουν την προστασία του λαού από τα πραγματικά έκτακτα περιστατικά. Γιατί το σχέδιό σας είναι πια γνωστό. Νόμος και τάξη. Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος.

Θέλετε ένα ισχυρότερο καταπιεστικό αστικό κράτος, με μεγαλύτερες δυνατότητες καταστολής εναντίον του λαού. Οπλίζετε το σύστημά σας σαν αστακό. Και αυτό απλά επιβεβαιώνει όλες τις προειδοποιήσεις και αναλύσεις μας.

Σας δηλώνουμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να περάσει καμιά προσπάθεια να περιορίσετε το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει, να αντιστέκεται, να διεκδικεί το δίκιο του, να συγκρούεται, να αμφισβητήσει τελικά την εξουσία των λίγων.

Και με την ευκαιρία... Μπορεί ο υπουργός σας επί των πλειστηριασμών με θράσος και κυνισμό να προαναγγέλλει χιονοστιβάδα τέτοιων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όμως να ξέρετε ότι θα τα βρείτε μπαστούνια!!! Γιατί η πάλη και η αλληλεγγύη ενάντια στους πλειστηριασμούς μπορεί ακόμα περισσότερο να δυναμώσει. Ούτε το «ιδιώνυμο» για τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κι εσείς διατηρείτε, θα σας σώσει.

Το σχέδιο νόμου που φέρνετε, δεν σκοπεύει ούτε θα μπορούσε να σκοπεύει, στην πραγματική προστασία του λαού. «Οξύνει» παραπέρα τα προβλήματα, τα κενά, τον ελλιπή έλεγχο εφαρμογής των σχετικών κανονισμών που οδηγούν τελικά στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Παραπέμπει σε πλήθος αποφάσεων -πάνω από 100- του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ή Προεδρικά Διατάγματα που θα βγουν τάχα αργότερα... Στην πράξη, αυτό το σχέδιο νόμου δεν έχει κριτήρια, αρχές, διαδικασίες, και για μια σειρά θέματα κρίσιμα για το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, μεθοδολογία και κατευθύνσεις σχεδιασμού για την πρόληψη, για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, για την εκπαίδευση του πληθυσμού. Πρακτικά για τίποτα.

- Παραμένει η ασάφεια και η απουσία πολιτικής πρόληψης, π.χ. για τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ δραστηριοτήτων, ώστε να προλαμβάνεται ένα αλυσιδωτό ατύχημα μεγάλης έκτασης...

Είτε με αφορμή ένα συμβάν σε κάποια βιομηχανική δραστηριότητα, είτε με αφορμή ένα φυσικό φαινόμενο όπως ο σεισμός.

- Παραμένουν τα τεράστια κενά, σχετικά με την απουσία οδών μαζικής διαφυγής και ελεύθερων χώρων καταφυγής για τον πληθυσμό.

- Παραμένει η απουσία ουσιαστικού πλαισίου για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της διακινδύνευσης λαμβάνοντας υπόψη και την αλληλεπίδραση παραγόντων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής που περιλαμβάνει συγκεκριμένες δραστηριότητες, συγκεκριμένο πληθυσμό κ.ά.

- Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για την ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού, για τη διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας με συμμετοχή και του πληθυσμού κ.λπ.

Οι όποιες αναφορές περιορίζονται στη γενική ενημέρωση και ειδοποίηση του κοινού στη φάση που θα εξελίσσεται ένα συμβάν.

- Παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδιασμού και έλλειψης συντονισμού των σχετικών υπηρεσιών.

- Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένει στα σημερινά επίπεδα, που έχουν οδηγήσει στις τεράστιες και τραγικές ελλείψεις σε όλους τους τομείς της πολιτικής προστασίας.

Η μετάθεση ευθυνών στις περιφέρειες και στους δήμους, χωρίς να προβλέπεται ριζική αύξηση του αναγκαίου και εξειδικευμένου προσωπικού, των μέσων, των υποδομών και κρατική χρηματοδότηση, απλά θα διαιωνίσει και θα επιδεινώσει τη σημερινή κατάσταση των τραγικών ελλείψεων.

Οι ελλείψεις αφορούν όλους τους τομείς (πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση, αποκατάσταση). Προωθείται και ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών. Δίνεται η δυνατότητα να γίνονται έργα fast track κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η κατάσταση των εργαζόμενων στην Πυροσβεστική και οι αλλαγές που φέρνετε επίσης έχουν τον ίδιο χαρακτήρα και τον ίδιο ένοχο, είναι βαθιά ταξική επιλογή σας αυτό το χάλι. Κι ας λέτε ό,τι θέλετε, για να κρύψετε ακριβώς αυτό.

Η κατάσταση αυτή είναι αντανάκλαση της ίδιας πολιτικής που θυσιάζει τη ζωή και το περιβάλλον για τα κέρδη των ομίλων και είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η άγρια, η απάνθρωπη πίεση της καθημερινότητας, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, όλα αυτά συνοδεύουν την ανεργία, την ανέχεια, τη φοροληστεία, με την οποία ζει η λαϊκή οικογένεια.

Μας λέτε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Λέτε ψέματα, αφού την ίδια ώρα δίνετε τεράστια ποσά για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά όχι για τις ανάγκες υπεράσπισης της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Μας λέτε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την πρόληψη και την ίδια ώρα χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων σε ομίλους ή τους απαλλάσσετε από την φορολογία, την ίδια ώρα που αυτοί εξάγουν κεφάλαια σε άλλες χώρες.

Σε αυτό το σύστημα, που έχει για θεό το κέρδος, βρίσκεται η πηγή του κακού για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις γκρεμισμένες γέφυρες, λόγω έλλειψης σύγχρονου, κεντρικού και επιστημονικού σχεδιασμού, που βέβαια μπορεί να διασφαλισθεί μόνο στα πλαίσια μιας τέτοιας ανώτερης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου σκοπός της ανάπτυξης θα είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και μόνο.

Και φτάνω στο τελευταίο ζήτημα.

Κυρίες και κύριοι,

Στο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, χώσατε και τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών. Και με το άρθρο 189, που αφορά τη λειτουργία Χώρων Εποπτευομένης Χρήσης (ΧΕΧ), πέρα από τους εγκεκριμένους φορείς που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να χτίζει στο δρόμο που της άνοιξε η προηγούμενη.

Η ομοφωνία όλων των άλλων κομμάτων για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης συνιστά μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, αλλά παράλληλα δείχνει και τη σύμπνοιά τους στη διάλυση της πρόληψης και της θεραπείας από την τοξικοεξάρτηση.

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης δεν συνιστούν θεραπευτική λύση, δε διαμορφώνουν κίνητρο για θεραπεία. Μόνο ενισχύουν την κοινωνική ανοχή με το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τη δυνατότητα σε «στεγνά θεραπευτικά» προγράμματα να λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για χρήση ναρκωτικών, αλλοιώνει τον ίδιο το χαρακτήρα τους.

Αλήθεια, τι κίνητρο για θεραπεία διαμορφώνεται και πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι, ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που προσπαθεί να μάθει έναν εξαρτημένο να ζει χωρίς ναρκωτικά, όταν πλέον, το κράτος του λέει, ότι μπορεί να έχει και αίθουσες για χρήση ναρκωτικών;

Παράλληλα, η κυβέρνηση για να μειώσει το λειτουργικό κόστος, αλλά και τις αντιδράσεις, μεταφέρει την ευθύνη σε Δήμους και Περιφέρειες με αρμοδιότητες που δεν έχουν καμία ευθύνη, καμία τεχνογνωσία και σίγουρα δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, δίνοντας τη δυνατότητα και για «κινητές μονάδες Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης».

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι πάτε να διαλύσετε ό,τι έχει μείνει ακόμα από την πρόληψη και τη θεραπεία.

Αυτός ο νόμος εντάσσεται σε μια συνολικότερη κλιμάκωση που εδραιώνει ως κεντρική φιλοσοφία για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας, τη στρατηγική της δήθεν «μείωσης της βλάβης».

Πρώτα ενισχύθηκαν τα προγράμματα με υποκατάστατα ηρωίνης, για να διαχειριστείτε το πρόβλημα και τώρα αποδέχεστε και με «κρατική βούλα» τη χρήση, αφού με το άρθρο 189 η χρήση ναρκωτικών μέσα στους Χώρους, δε συνιστά παράνομη πράξη.

Παράλληλα, το Κράτος, ο Δήμος, η Περιφέρεια θα διαθέτει χώρο και γιατρούς για να βοηθάνε στη χρήση, αλλά ο χρήστης θα πρέπει μόνος του να έχει εξασφαλίσει τη δόση του, δηλαδή πάλι στις πιάτσες θα κινείται ο χρήστης, εκεί θα επιστρέφει.

Άρα αποδέχεστε και επίσημα τη λειτουργία της πιάτσας ναρκωτικών ως «επίσημης» πλέον αγοράς.

Απλά και σταράτα, σας λέμε ότι δεν νοιάζεστε για την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών, αλλά σας νοιάζει μόνο η διαχείριση του προβλήματος.

Σας νοιάζει, λέτε, μόνο να μην πεθαίνει ο χρήστης από ναρκωτικά και όχι να σταματήσει να είναι εξαρτημένος, «ζωντανός- πεθαμένος».

Σας νοιάζει μόνο να μην είναι ορατός ο χρήστης και χαλάει την τουριστική «μόστρα» της Αθήνας.

Άρα η λύση ποια είναι; Η γκετοποίηση και το «μάντρωμα» των χρηστών.

Αφού το σύστημά σας και η πολιτική σας έχει σπρώξει χιλιάδες νέους στη χρήση και την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, πλέον δεν τους θέλετε μέσα στα πόδια σας.

Τι κάνετε; Βάζετε το πρόβλημα «κάτω από το χαλάκι», για να μην φαίνεται πολύ.

Μα και η ίδια η διεθνής εμπειρία τι δείχνει; Από τη Βέρνη της Ελβετίας, που λειτούργησε το 1986 ο πρώτος χώρος εποπτευόμενης χρήσης, μέχρι σήμερα που έχουμε φτάσει στις 76 επίσημες αίθουσες εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών σε χώρες της ΕΕ, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά, σε ερώτηση που έθεσαν για το ζήτημα οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Γενάρη, απάντησε ότι είναι «αγνώστου αποτελεσματικότητας» η λειτουργία τους.

Παράλληλα, γνωρίζετε ασφαλώς ότι διαμορφώνεται προβληματισμός για την λειτουργία τους και τάση να κλείνουν ή να συγκεντρώνονται σε λιγότερους χώρους αυτές οι αίθουσες λόγω του υψηλού κόστους.

Επίσης, η τάση μείωση της ενέσιμης χρήσης ηρωίνης σιγά σιγά έχει μετατρέψει τις αίθουσες αυτές σε χώρους χρήσης κάθε είδους ναρκωτικού και όχι ως χώρους για ενέσιμη χρήση ηρωίνης, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους. Αρα, έχουμε πλήρη αποδοχή και νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και όχι δήθεν προστασία του θανάτου από υπερδοσολογία, όπως προσπαθείτε να επιχειρηματολογήσετε για να μας πείσετε.

Στη Γαλλία, που λειτουργούν δύο αίθουσες, σε Παρίσι και Στρασβούργο, εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, δοκιμαστικά, για 6 χρόνια, ακριβώς λόγω της μεγάλης αμφιβολίας για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ η ίδια η Ιατρική Ενωση Γαλλίας, έχει εκφράσει τις αντιδράσεις της, γιατί θεωρεί ότι το κράτος δεν έχει καμιά συνταγματική υποχρέωση να διευκολύνει τη χρήση.

Στη Γερμανία, όπου λειτουργούν 22 αίθουσες με ευθύνη των Δήμων, αλλά και 2 κινητές μονάδες στο Βερολίνο, υπάρχει έντονη κριτική όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα, αλλά και για το γεγονός ότι οι πιάτσες έχουν μετακινηθεί γύρω από τις αίθουσες και μετατοπίζονται γύρω από τις κινητές μονάδες, καταλαβαίνετε τι σημαίνουν όλα αυτά...

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία μέσα από τους φορείς και τα σωματεία τους, να αντιπαλέψουν αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη και να μη συμβιβαστούν με τη διάδοση του «κοινωνικού θανάτου» των τοξικομανών.

Καλεί τους φορείς της Πρόληψης και της Θεραπείας, την ιατρική κοινότητα, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική της «διαχείρισης της χρήσης ναρκωτικών».

Τελικά, από παντού αποδεικνύεται περίτρανα, ότι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά τουναντίον.

Σε αυτόν το κατήφορο το ΚΚΕ όχι μόνο δεν θα σας ακολουθήσει, αλλά θα πρωτοστατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο κίνημα και στην Τοπική Διοίκηση για να αποτραπεί αυτή η πολιτική.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Διεκδικούμε ενίσχυση της Πρόληψης, της στεγνής θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης.

Σας καλούμε τώρα να αποσύρετε το άρθρο 189.

Συνολικά καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία.

Μια κουβέντα ακόμα για τους πρόσφυγες, επειδή αναφέρεται και στο νομοσχέδιο και είναι και στην επικαιρότητα τραγικά.

Πρέπει να κλείσουν όλα τα hotspots σε όλα τα νησιά, αμέσως. Να μην φτιαχτούν εκεί ούτε κλειστές ούτε ανοιχτές δομές στα νησιά μας, να μετακινηθούν σε ανοιχτές δομές στην ηπειρωτική χώρα, για σύντομο διάστημα και από κει να πάνε πολύ γρήγορα στον τόπο προορισμού τους. Η ΕΕ αντί να μυξοκλαίει, να ανοίξει τις πύλες της και να δεχτεί πρόσφυγες που έχουν προορισμό αυτές τις χώρες, είναι άλλο να εγκλωβίζονται σε μία χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, 300.000 και πλέον και άλλο να καταμερίζονται από πέντε έως δέκα, δεκαπέντε έστω χιλιάδες, σε τριάντα χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ. Να καταργηθεί το Δουβλίνο που τους εγκλωβίζει εδώ και όσο θα υποτάσσεστε σ' αυτό, στο Δουβλίνο και στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τόσο περισσότερο θα χειροτερεύει η κατάσταση, θα οδηγούμαστε σε νέα αδιέξοδα, πέρα απ' αυτά που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.