Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των αγροτών παραπέμπει για άλλη μια φορά την επίλυσή τους στην "αγορά", η οποία όμως είναι αυτή που τα προκαλεί, και στην ΚΑΠ που στηρίζει την "αγορά" του καπιταλισμού, του ανταγωνισμού και του πολέμου.
Από κοινού «αγορά» και ΚΑΠ συνθλίβουν τον βιοπαλαιστή γεωργό, κτηνοτρόφο, μελισσοκόμο από τη στιγμή που:
Συντονίζονται στην κατεύθυνση μείωσης των τιμών στον αγρότη και αύξησης του κόστους παραγωγής προς όφελος των κερδών των βιομηχανικών και εμπορικών μονοπωλίων.
Φορτώνουν στην πλάτη των αγροτών νέες υποχρεώσεις και βάρη όπως έγινε και με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 (πχ με την αντικατάσταση της πράσινης ενίσχυσης με τα οικολογικά σχήματα προς όφελος των μονοπωλίων της «πράσινης» ανάπτυξης).
Ενισχύουν τις αθρόες εισαγωγές και τις «ελληνοποιήσεις», για τις οποίες δεν λέει κουβέντα στην απάντησή της η Επιτροπή, με στόχο να εξασφαλίζουν οι εμποροβιομήχανοι πάμφθηνες πρώτες ύλες από όπου θέλουν και τους συμφέρει καλύτερα.
Η «δίκαιη τροφική αλυσίδα» στην οποία αναφέρεται η επιτροπή δεν αφορά την επιβίωση των βιοπαλαιστών της υπαίθρου άλλα τη μοιρασιά της λείας που προκύπτει από την καταλήστευσή τους ανάμεσα στα μονοπώλια με βάση το μέγεθος των κεφαλαίων τους.
Οι αγρότες μπορούν να αξιολογήσουν την απάντηση της επιτροπής με βάση τη συσσωρευμένη πείρα τους από τη συγκεκριμένη πολιτική. Γνωρίζουν ήδη ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτή, ότι μόνο με τον αγώνα τους πήραν ορισμένες ανάσες επιβίωσης. Η συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ είναι η μόνη εγγύηση για ένα μέλλον με προοπτική για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001030/2025
προς την Επιτροπή
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Η ΚΓΠ, την οποία συναποφασίζουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις διαχρονικά, ευνοεί τα καρτέλ που αγοράζουν τα προϊόντα των αγροτών σε "ανοιχτές" τιμές. Οι βιοπαλαιστές αγρότες απαιτούν να στηριχτεί άμεσα το εισόδημά τους που συρρικνώνεται. Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση μείωση ΦΠΑ στο 6 % στα αγροτικά εφόδια είναι χωρίς όφελος για τους αγρότες, καθώς δεν έχει αντίκτυπο στη μείωση του κόστους παραγωγής από τη στιγμή που, ως ενδιάμεσοι που πωλούν προϊόντα με ΦΠΑ 13 %, είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν τη διαφορά ΦΠΑ στην εφορία.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πώς τοποθετείται σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων στην Ελλάδα, που έχουν αίτια στην ασκούμενη πολιτική —με επίκεντρο την ΚΓΠ— και τους βγάζουν στον δρόμο του αγώνα;
2. Πώς τοποθετείται σχετικά με τα αιτήματα των αγροτοπαραγωγών για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας μειωμένης παραγωγής και χαμηλών τιμών, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, φτηνό ρεύμα και νερό, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών, αποζημιώσεις στο 100 % των ζημιών, εγγυημένες από το κράτος τιμές στον αγρότη και πλαφόν στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, μέτρα κατά των "ελληνοποιήσεων", σύνδεση της επιδότησης με την πραγματική γεωργική παραγωγή και το πραγματικό κτηνοτροφικό κεφάλαιο, λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τον έλεγχο των ζωονόσων, αύξηση των αγροτικών συντάξεων;
Απάντηση του κ. Hansen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
1. Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί γεωργοί, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο παρουσιάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2025, περιλαμβάνει έναν φιλόδοξο χάρτη πορείας προς ένα ελκυστικό, ανταγωνιστικό, προσανατολισμένο στο μέλλον, βιώσιμο και δίκαιο αγροδιατροφικό σύστημα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, ενώ λαμβάνει επίσης υπόψη τις πτυχές του εμπορίου και της απλούστευσης. Ειδικότερα, οι εργασίες σχετικά την κτηνοτροφία και τη δέσμη μέτρων απλούστευσης θα εξετάσουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του κτηνοτροφικού τομέα.
2. Η ισχύουσα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) στηρίζει παρεμβάσεις που βοηθούν τους γεωργούς να υλοποιήσουν δράσεις για την πρόληψη καταστάσεων κρίσης και την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας. Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ για την Ελλάδα για την περίοδο 2023-2027 περιλαμβάνει εργαλεία για τη στήριξη των γεωργών με σκοπό τον μετριασμό των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων, όπως άμεσες ενισχύσεις, τομεακές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις που εφάπτονται της αγροτικής ανάπτυξης και αποσκοπούν στη σταθεροποίηση των εισοδημάτων των γεωργών. Επιπλέον, το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ προβλέπει τη στήριξη των επενδύσεων για την αποκατάσταση του γεωργικού δυναμικού μετά από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά ή καταστροφικά φαινόμενα.
Όσον αφορά τα αιτήματα για επιδότηση των εισροών και εγγυημένες από το κράτος τιμές, η Επιτροπή τάσσεται και παραμένει υπέρ ενός προσανατολισμού προς την αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, το όραμα δηλώνει ότι οι γεωργοί πρέπει να αποκομίζουν μεγαλύτερα έσοδα από την αγορά και ότι, για να συμβεί αυτό, πρέπει να επωφελούνται από μια δίκαιη και ισότιμη τροφική αλυσίδα. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε ήδη στις 10 Δεκεμβρίου 2024 πρόταση για επανεξισορρόπηση των θέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ θα εξετάσει και άλλες πρωτοβουλίες.
Άλλες προτάσεις σχετικά με τους φόρους ή τις συντάξεις εμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών ή φορέων ελέγχου».