Στη συζήτηση για τις απλουστεύσεις των απαιτήσεων στις διαδικασίες για τα χημικά προϊόντα, με εισηγητή τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Τσιόδρα, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καταγγέλλοντας τις προκλητικές χαλαρώσεις απαιτήσεων προς τους μονοπωλιακούς ομίλους των χημικών εις βάρος της δημόσιας υγείας.
Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σημείωσε στην ομιλία του:
«Αυτό το πακέτο κανονισμών για τα χημικά προωθείται κατά παραγγελία ομίλων της χημικής βιομηχανίας. Είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των βιομηχανικών ομίλων και των λόμπι τους, με σκοπό ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση των απαιτήσεων στην παραγωγή καλλυντικών κ.α., στην αλυσίδα διανομής, ενισχύοντας την κερδοφορία τους, μπροστά στην διαφαινόμενη κρίση και στο σκληρό ανταγωνισμό με Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα, φέρνουν ταχύτερες διαδικασίες με ελάφρυνση του κόστους για τα μονοπώλια, ξεχείλωμα των μεταβατικών περιόδων με αποτέλεσμα την συνέχιση κυκλοφορίας επικίνδυνων χημικών ουσιών, απόκρυψη κρίσιμων για την δημόσια υγεία δεδομένων στη σήμανση των προϊόντων στο όνομα της «πνευματικής ιδιοκτησίας».
Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι η υγεία των εργαζομένων και η προστασία του περιβάλλοντος γίνονται θυσία στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, στο σύστημα που οι απαιτήσεις των μονοπωλίων υπερτερούν των λαϊκών αναγκών. Για να αξιοποιηθούν οι σημερινές επιστημονικές-τεχνολογικές δυνατότητες προς όφελος του εργαζόμενου λαού, χρειάζεται να απαλειφθεί το κέρδος ως κριτήριο της παραγωγής, να χάσουν τα μονοπώλια για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι.»