Σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εγκυμονεί η επίκληση της FRONTEX για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και η ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού της, υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση για "σχετικά με τον FRONTEX" στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε στην παρέμβασή του τα εξής:

"Η FRONTEX, από τους εμβληματικούς μηχανισμούς καταστολής της ΕΕ, ενισχύεται με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης (RABIT) για να αντιμετωπίζει βασανισμένους πρόσφυγες και μετανάστες ως εισβολείς.

Σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών, η FRΟΝΤΕΧ ευθύνεται για απάνθρωπη μεταχείριση, παρεμπόδιση στη διάσωση ανθρώπινων ζωών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φωτιά των πολέμων που ανάβουν στις χώρες τους η ΕΕ και οι σύμμαχοί της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Αποτελούν εμπαιγμό οι προτάσεις της έκθεσης για σύσταση μηχανισμού με τον οποίο η ίδια η καταγγελλόμενη FRONTEX θα ελέγχει δήθεν τις καταγγελίες σε βάρος της.

Η επίκληση δε της FRONTEX για τη φύλαξη των συνόρων, ιδίως των ελληνικών - χερσαίων και θαλάσσιων - σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, συνδέεται με τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική για την γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή.

Απαιτούμε :

- Να καταργηθούν οι μηχανισμοί καταστολής της ΕΕ, όπως FRONTEX, SCHENGEN κ.α.

- Ανθρώπινα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους".