Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σας καλωσορίζουμε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στη σημαντική αυτή συνεδρίαση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που συσπειρώνονται στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση και θα συζητήσουν σήμερα την κατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
Η συζήτηση αυτή έχει τη δική της σημασία, πραγματοποιείται δύο βδομάδες πριν τον αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά και δύο περίπου μήνες πριν τη σημαντική εκλογική μάχη των ευρωεκλογών της 9ης του Ιούνη, για την οποία επιτρέψτε μου να αναφερθώ, παρουσιάζοντας την Κοινή μας Διακήρυξη με τίτλο: «Αντλώντας δύναμη από τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης - για την Ευρώπη της ειρήνης, της λαϊκής ευημερίας, του σοσιαλισμού».
Σ’ αυτήν την εκλογική μάχη βεβαίως, κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα στη χώρα του, στη βάση των συνθηκών και των δυνατοτήτων του, καθορίζει τη δική του τακτική, αλλά είναι την ίδια ώρα κοινή η πεποίθηση των κομμάτων μας πως είναι αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης μας.
Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα που συνυπογράφουμε αυτή τη Διακήρυξη μπροστά και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες.
Εκτιμούμε πως σήμερα οι λαοί της Ευρώπης έχουν συγκεντρώσει αρνητική, οδυνηρή, πείρα από την ΕΕ και την στρατηγική της, την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την υπηρετούν, βιώνουν την διαρκή επίθεση του κεφαλαίου και καλούνται να δώσουν τη δική τους απάντηση, να δυναμώσουν τον αγώνα για τα δικαιώματα τους, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και τα στηρίγματα του.
Ένα τέτοιο στήριγμά είναι και η ΕΕ, που αποτελεί μια διακρατική ιμπεριαλιστική οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ένωση των μονοπωλίων, αντίθετη με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
100 χρόνια από το θάνατο του Λένιν, η διαχρονικής αξίας ανάλυσή του ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες, είτε αντιδραστικές», έχει πολλαπλά επιβεβαιωθεί. Γιατί η ΕΕ δεν συγκροτήθηκε από τους λαούς ούτε υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Το αντίθετο! Τα κόμματά μας εκτιμούν πως οι αστικές τάξεις των χωρών της ΕΕ συμμάχησαν ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό σε κάθε χώρα.
Η ΕΕ δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Στόχοι της είναι η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, η προώθηση της στρατηγικής για τη μέγιστη ενίσχυση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, που οδηγούν στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ακρίβεια, την προσφυγιά, την άγρια καταστολή, το φακέλωμα και τον αντικομουνισμό. Τα σκάνδαλα που εκδηλώνονται στο ευρωκοινοβούλιο των λόμπι της διαφθοράς, επιβεβαιώνουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ως ένωση του κεφαλαίου σε βάρος των λαών.
Τα ψηφίσματα – πολεμικά τελεσίγραφα, οι αντιλαϊκοί κανονισμοί και οι αντεργατικές οδηγίες, στοχεύουν να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων και να τσακίσουν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όχι τυχαία, λοιπόν η ΕΕ αναδεικνύεται σε εμπροσθοφυλακή των αντιλαϊκών πολιτικών και άδικων πολέμων.
Η ΕΕ παίζει, μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Συνέπεια της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα μονοπώλια για τα κέρδη τους αποτελούν κι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, όπως αυτός που ξέσπασε το 2022 με τη σύγκρουση της καπιταλιστικής Ουκρανίας και των συμμάχων της (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ) με την καπιταλιστική Ρωσία (και τους συμμάχους της), για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.
Καταγγέλλουμε την ΕΕ ως έναν από τους ενορχηστρωτές, χρηματοδότες, και μέρος του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και εναντιωνόμαστε σε αυτόν και στην κάθε είδους εμπλοκή των χωρών μας, που τις μετατρέπει σε ορμητήρια των πολέμων κι επεμβάσεων και σε στόχο αντιποίνων. Ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου μεγαλώνει με τη χρησιμοποίηση ακόμα και πυρηνικών όπλων.
Τα κόμματά μας καταδικάζουν το έγκλημα, που διαπράττεται αυτήν την περίοδο και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπου στο ίδιο πλαίσιο των ανταγωνισμών επιταχύνονται οι εγκληματικοί σχεδιασμοί κι η απάνθρωπη ιμπεριαλιστική επέμβαση του κράτους κατακτητή του Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ που επιχειρούν να το ξεπλύνουν για την γενοκτονία και τον απάνθρωπο εκτοπισμό του Παλαιστινιακού λαού από τα εδάφη του προκειμένου να ελεγχθούν στρατηγικής σημασίας εμπορικοί κι ενεργειακοί διάδρομοι, στον κρίσιμο γεωπολιτικά για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα άξονα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, των στενών της Ερυθράς Θάλασσας, διαμορφώνοντας μια εφιαλτική κατάσταση για τους λαούς.
Εκφράζουμε και με αυτή μας τη Διακήρυξη την αμέριστη αλληλεγγύη μας με τον Παλαιστινιακό λαό, ενώνουμε τη φωνή μας με τις ογκώδεις και συγκλονιστικές εργατικές λαϊκές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο υπεράσπισης του δίκαιου αγώνα του για την αποτίναξη της ισραηλινής κατοχής.
Αποκαλύπτουμε ταυτόχρονα κι αντιπαλεύουμε την εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ μέσα από την προώθηση της λεγόμενης «Παγκόσμιας Στρατηγικής» της που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, την συγκρότηση στρατιωτικών σχηματισμών, τύπου PESCO, κι Ευρωστρατού, αποστολών όπως της «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι κι οι επεμβάσεις της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων εκτός από η σφαγή των λαών, τον διαμελισμό χωρών, τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαών, και τις στρατιές των ξεριζωμένων, προκαλούν και τη μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος για την οποία υποκριτικά κόπτονται με τις λεγόμενες «πράσινες» και ψηφιακές διακηρύξεις τους.
Τα κόμματά μας αντιπαλεύουν την δήθεν «πράσινη» εκμετάλλευση και ψηφιακή καταλήστευση των εργαζομένων. Με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και χρησιμοποιώντας τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες σε βάρος των εργαζομένων, οδηγούν στην απογείωση της εκμετάλλευσης τους, την εντατικοποίηση της ευέλικτης εξουθενωτικής δουλειάς με απάνθρωπα ωράρια που οδηγούν σε εργοδοτικά εγκλήματα, την επέκταση της τηλεργασίας, χωρίς δικαιώματα και ΣΣΕ, με κλιμάκωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Απέναντι σε αυτήν την εργασιακή βαρβαρότητα, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι εργαζόμενοι ξεχύθηκαν στους δρόμους του αγώνα και αυτό και θα κάνουν την προσεχή Τετάρτη στη χώρα μας, στην Πανελλαδική Απεργία της 17ης Απρίλη.
Η δε απελευθέρωση της ενέργειας, το λεγόμενο χρηματιστήριο της ενέργειας κι η στρατηγική της «πράσινης» μετάβασης της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων είναι αυτές που διεύρυναν παραπέρα την ενεργειακή φτώχεια, την εκτίναξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού την ώρα που οι ενεργειακοί κολοσσοί θησαυρίζουν. Επιπλέον, όπως έδειξαν και οι πρόσφατοι μεγάλοι αγροτικοί αγώνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η “πράσινη” μετάβαση απειλεί την επιβίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων και έχει οδηγήσει στην αύξηση του κόστους παραγωγής για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των αγροτοδιατροφικών ομίλων, των εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλίων της ενέργειας κ.ά.
ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις προωθούν το επικαιροποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, τα λεγόμενα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που σημαίνουν σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ενώ πριμοδοτούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Στο πλαίσιο αυτό η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (16 εκατομμύρια), εντείνεται η άγρια φορολογία που επιβαρύνει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και απαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο. Απογειώνονται τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Όλα τα παραπάνω, οδηγούν στο να εξανεμίζεται ο μισθός και η σύνταξη πολύ πριν να τελειώσει ο μήνας, 95 εκατομμύρια να ζούνε στη φτώχεια, εκατομμύρια άλλοι να πνίγονται στα χρέη, να αντιμετωπίζουν πλειστηριασμούς κι αμέτρητα αδιέξοδα.
Είναι ανάγκη, όπως, σημειώνουμε στη Διακήρυξή μας να υψώσουμε αγωνιστικό τείχος στην αντιλαϊκή ΕΕ. Τα Κόμματά μας δίνουν καθημερινά τη μάχη, παίρνουν την θέση τους στην πρώτη γραμμή της πάλης στις μεγαλειώδεις απεργίες και διαδηλώσεις εργαζομένων που πραγματοποιούνται σε μια σειρά χώρες σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλουν οι αστικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην κατάργηση των εργασιακών, κοινωνικών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ανακύκλωση της φτώχειας και της ανεργίας, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, στις δραματικές ελλείψεις στη πολιτική προστασία από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές.
Η πείρα κι από την πανδημία απέδειξε ότι στρατηγική της ΕΕ είναι η ενίσχυση της καπιταλιστικής αγοράς και η προβολή του κριτηρίου κόστους-οφέλους που καταπνίγει τις λαϊκές ανάγκες θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές.
Τα Κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, που συνυπογράφουμε αυτή τη Διακήρυξη, πρωτοστατούμε στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης και της συστηματικής επιχείρησης κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος, την καταπάτηση προσωπικών δεδομένων και την γιγάντωση του ευρωενωσιακού πλαισίου υποκλοπών, παρακολουθήσεων με βασικό στόχο τον «εχθρό» λαό.
Τα Κόμματά μας με όλες τους τις δυνάμεις διεκδικούν:
- Υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
- Δημόσια-δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια χωρίς καμία επιχειρηματική ανάμειξη.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.
- Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής για τους μικρομεσαίους αγρότες ενάντια στα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων.
- Προστασία από την άγρια φορολογία και τη δράση των μονοπωλίων σε βάρος των αυτοαπασχολουμένων.
- Αλληλεγγύη και δικαιώματα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Παλεύουμε:
- Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους ανταγωνισμούς, που αναγκάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε ξεριζωμό. Ενάντια στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που εντείνει την καταστολή της ΕΕ και των κυβερνήσεων και τους προορίζει για πάμφθηνο εργατικό δυναμικό.
- Για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος κόντρα στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και την δήθεν «πράσινη» στρατηγική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων.
- Για την ανάπτυξη του ταξικού αγώνα και της αλληλεγγύης, κόντρα στον κοινωνικό εταιρισμό της ΕΕ, των κυβερνήσεων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
- Για την ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, των άλλων λαϊκών κινημάτων, σε κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό.
- Ενάντια τόσο στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, όσο και στον παραπλανητικό ευρωσκεπτικισμό, που εξυπηρετεί τις επιδιώξεις και την επιθετικότητα των αστικών τάξεων πάντα σε βάρος των λαών.
- Ενάντια στο φασισμό και κάθε είδους ρατσισμό, τις διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, το χρώμα, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Απορρίπτουμε τον κάλπικο «αντιφασισμό» και τα διάφορα «αντιφασιστικά μέτωπα», τα οποία αστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις τα χρησιμοποιούν για τον εγκλωβισμό εργατικών, λαϊκών δυνάμεων στην αστική διαχείριση, αποκόβοντας τον φασισμό από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον χρησιμοποιεί όταν τον χρειάζεται.
- Ενάντια στον αντικομμουνισμό, στις απαγορεύσεις της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, τις διώξεις μελών και στελεχών τους, το άθλιο «κυνήγι μαγισσών» που εξαπολύει η ΕΕ κι οι αστικές κυβερνήσεις.
Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη προς όλους τους λαούς που αγωνίζονται. Στην Κούβα και στον κουβανικό λαό, ενάντια στον απάνθρωπο αποκλεισμό και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Εναντιωνόμαστε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και παλεύουμε για την απεμπλοκή των χωρών μας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους σχεδιασμούς τους και απορρίπτουμε αυταπάτες που σκορπούν αστικές κι οπορτουνιστικές δυνάμεις, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη, «καλύτερη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας», ή ένα ΝΑΤΟ «χωρίς πολεμικούς σχεδιασμούς και επιθετικά οπλικά συστήματα στα εδάφη του», ή μια «φιλειρηνική ΕΕ».
Παλεύουμε για την Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της ειρήνης, του σοσιαλισμού. Μέσα από τους ταξικούς αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού. Γι’ αυτό παλεύουμε για την αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία, με το λαό στην εξουσία, να οικοδομεί το νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό.
Ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δεν είναι αιώνιος ούτε δεδομένος. Απευθύνουμε κάλεσμα στους λαούς να δυναμώσουν αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ένωση του κεφαλαίου, που επιτίθεται στα δικαιώματα των λαών, ώστε:
- Δυναμικά να αποκρούσουν την σφοδρή επίθεση των μονοπωλίων, των κυβερνήσεων και όλων των αστικών κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντά τους.
- Να ενισχύσουν την πάλη τους για κάθε λαϊκό πρόβλημα.
- Να στηρίξουν με κάθε δυνατό και πρόσφορο τρόπο στη μάχη των ευρωεκλογών, της 6-9 Ιούνη του 2024, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που καταδικάζουν την ΕΕ.
- Να αποδυναμώσουν τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της, που στηρίζουν τον πόλεμο και υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τον “ευρωμονόδρομο” του κεφαλαίου, τον δήθεν “εκδημοκρατισμό” της ΕΕ.
Η στήριξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων είναι το μόνο πραγματικό αποκούμπι για το λαό, που θα πιάσει τόπο την επόμενη μέρα.
Οι κομμουνιστές ακριβώς επειδή αντιπαλεύουν με συνέπεια την ΕΕ δεν έχουν δεσμεύσεις από αυτή. Για αυτό με ευθύνη έγκαιρα ενημερώνουν τον λαό και πρωτοστατούν στην οργάνωση του ταξικού αγώνα που είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση της στρατηγικής του κεφαλαίου, να αποσπάσει ανάσες ανακούφισης.
Η ενίσχυσή τους αποτελεί όμως πάνω από όλα εγγύηση ότι οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες θα συνεχιστούν, θα δυναμώσουν, θα αποκτήσουν προοπτική και περιεχόμενο που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια, την εξουσία και τις ενώσεις τους, όπως η ΕΕ για την ανατροπή τους, για το σοσιαλισμό.
Τώρα είναι ευκαιρία να στείλουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων:
ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και του πολέμου! Δύναμη στα Κομμουνιστικά Κόμματα, που είναι η εγγύηση για την ενίσχυση των λαϊκών αγώνων! Για μια Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού!