Η Κομισιόν «ποιεί τη νήσσαν» για τα δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Με την απάντηση του o επίτροπος Dombrovskis αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας στα αιτήματα που θέτει και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων οικογενειών παλιννοστούν από κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, που βρίσκονται αντιμέτωπες με απειλή πλειστηριασμών ή κατάσχεσης κατοικιών για δάνεια που είχαν πάρει αξιοποιώντας πρόγραμμα αποκατάστασής τους με νόμο του 2000.

Ο επίτροπος με το επιχείρημα ότι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Ελληνικού κράτους, δίνει πλήρη κάλυψη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης που με την πολιτική της οδηγεί στο ξεσπίτωμα χιλιάδες οικογένειες παλιννοστούντων.

Τα προγράμματα όμως κρατικών εγγυήσεων χρηματοδοτήθηκαν και με κονδύλια της ΕΕ. Η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα παλιννοστούντων έγινε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που περιλάμβανε και κονδύλια από Γ’ και Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Οι μεγάλες προσαυξήσεις στις δόσεις αποπληρωμής και στους τόκους, που οι τιμές των οποίων εκτοξεύτηκαν την περίοδο των μνημονίων υπογράφτηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ. Αυτή η πολιτική, που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι που έχει οδηγήσει σε απόγνωση και αδιέξοδο τους χιλιάδες παλιννοστούντες.

Τόσο η ΕΕ, όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις με τα μέτρα που παίρνουν μεριμνούν αποκλειστικά για τη διασφάλιση της κερδοφορίας και σταθερότητας των τραπεζικών ομίλων. Για αυτό το λόγο προώθησαν την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, την παράδοση των «κόκκινων» δανείων στα Funds και στους servicers. Για αυτό αρνούνται κάθε μέτρο προστασίας των παλιννοστούντων ομογενών με διαγραφή των ποσών που έχουν διαμορφωθεί από προσαυξήσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις και ανατοκισμούς, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, μετά τις παραπάνω διαγραφές, να μην υπερβαίνει το 10 % του ετήσιου φορολογητέου ποσού και να πάψει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου, προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους.

Για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσουν το κεφάλαιο και οι τραπεζικοί όμιλοι. Μόνο ο λαός θα προστατέψει το λαό από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Οι παλιννοστούντες μαζί με το λαό, να παλέψουν ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που τους ξεσπιτώνει και τους τσακίζει τη ζωή. Στο δρόμο τους αγώνα, της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, στο δρόμο της ανατροπής.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Κομισιόν:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000486/2025

προς την Επιτροπή

Άρθρο 144 του Κανονισμού

 

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας εκφράζει την αγωνία χιλιάδων οικογενειών παλιννοστούντων από κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, που βρίσκονται αντιμέτωπες με απειλή πλειστηριασμών ή κατάσχεσης κατοικιών για δάνεια που είχαν πάρει αξιοποιώντας πρόγραμμα αποκατάστασής τους με Νόμο του 2000. Μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης το 2009, πολλές οικογένειες βρέθηκαν σε αδυναμία να αποπληρώνουν τις δανειακές απαιτήσεις.

Οι μεγάλες προσαυξήσεις στις δόσεις αποπληρωμής και στους τόκους οφείλονται στο γεγονός ότι τα δάνεια συνδέθηκαν με γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, οι τιμές των οποίων εκτοξεύτηκαν την περίοδο των μνημονίων που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ. Η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα παλιννοστούντων έγινε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που περιλάμβανε και κονδύλια από Γ’ και Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Με δεδομένη τη συνυπευθυνότητα της ΕΕ στο να οδηγηθούν σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες παλιννοστούντων, ερωτάται η Επιτροπή:

1.Πώς τοποθετείται σχετικά με το κατεπείγον αίτημα να διαγραφούν τα ποσά που έχουν διαμορφωθεί από προσαυξήσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις και ανατοκισμούς;

2.Πώς τοποθετείται σχετικά με το κατεπείγον αίτημα το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, μετά τις παραπάνω διαγραφές, να μην υπερβαίνει το 10 % του ετήσιου φορολογητέου ποσού, προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν τη μοναδική τους κατοικία, που για αυτούς ήταν όνειρο ζωής;

3.Πώς τοποθετείται σχετικά με το κατεπείγον αίτημα να πάψει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου, προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους;

Απάντηση του κ. Dombrovskis εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή θα ήθελε να ενημερώσει τον κ. βουλευτή ότι το 2023 είχε ήδη δοθεί απάντηση σε παρόμοια γραπτή ερώτηση σχετικά με το θέμα αυτό, E-000432/2023. Τα κονδύλια που χορηγήθηκαν μέσω του προϋπολογισμού δημόσιων επενδύσεων συνιστούσαν κρατική στήριξη με τη μορφή επιχορήγησης της εγκατάστασης και όχι δάνειο. Η επιχορήγηση που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος αποκατάστασης έλαβε κρατική εγγύηση· ως εκ τούτου, τυχόν αποφάσεις σχετικά με τη διαγραφή εκκρεμών υποχρεώσεων, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης ή την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών και όχι της Επιτροπής».