Με δημοσιεύματα στον τύπο και σε συναντήσεις με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι εκπρόσωποι των Λιμενικών στις Λιμενικές Αρχές Κέρκυρας περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην Υπηρεσία τους και στη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στις Λιμενικές Αρχές Λευκάδας.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό ξεπερνούν σε κάποια Λιμενικά Τμήματα και το 50% με τα επίσημα στοιχεία - που δεν λαμβάνουν υπόψη τις αποσπάσεις - να τις μειώνουν στο 20%. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι οι δεκάδες χρωστούμενες άδειες από προηγούμενα χρόνια και τα εκατοντάδες ρεπό που δεν δίνονται ποτέ. Ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται επιπλέον σοβαρά προβλήματα ειδικά στα Λιμενικά Τμήματα Παξών, Οθωνών κ.α., όπου κάθε προσπάθεια ενίσχυσης και περιοδικής ανακύκλωσης του προσωπικού δημιουργεί νέα κενά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας.
Καταγγελίες λιμενικών περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό στην υγειονομική περίθαλψη των ίδιων και των οικογενειών τους, ειδικά στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα καθώς και γενικότερα στην περιφέρεια. Δε φτάνουν η εμπορευματοποίηση και οι τραγικές ελλείψεις που συναντούν στη δημόσια υγεία όλες οι λαϊκές οικογένειες στα δυο νησιά, το Υπουργείο Ναυτιλίας διατηρεί κι επιπλέον εμπόδια στο προσωπικό του. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των γυναικών και ανδρών που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές της Κέρκυρας. Οι συμβεβλημμενοι γιατροί είναι ελάχιστοι (5 σήμερα), κι αυτοί έχουν δηλώσει την απροθυμία τους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Ο βασικός λόγος που επικαλούνται είναι το πλήθος των παραστατικών και των διαδικασιών που χρειάζονται για να αποζημιωθούν οι ίδιοι ή οι λιμενικοί. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τη συνταγογράφηση και τη νοσηλεία που κοστολογούνται ακόμη σε δραχμές, με διπλότυπα, καρμπόν, αποδείξεις, επιτροπές, βιβλιάρια κλπ. Αποτέλεσμα αυτών είναι το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος να καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα υγείας και να “βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη” για να καλύψει τις ανάγκες του σε υγειονομική φροντίδα ακόμη και για την περιοδική ετήσια εξέταση, που υποτίθεται ότι είναι και υποχρεωτική.
Την ίδια στιγμή η κατάσταση των μέσων, πλωτών και οχημάτων, που διαθέτουν οι Λιμενικές Υπηρεσίες, δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη για την ασφάλεια του προσωπικού που τα χειρίζεται. Πλωτά και οχήματα γερασμένα, έχουν κλείσει τουλάχιστον 20ετία με τις συντηρήσεις τους όλα αυτά τα χρόνια να ακροβατούν μεταξύ πατέντας, υπέρβασης ωρών και αναζήτησης χορηγιών. Ενώ ακόμη και το νέο πλωτό που διατέθηκε στους Οθωνούς δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό για την επάνδρωσή του.
Όσον αφορά την Λευκάδα και τις Λιμενικές Αρχές του νησιού ο φόρτος εργασίας που πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται επίσης στην έλλειψη μέριμνας από το Υπουργείο για τη χρόνια υποστελέχωση των Υπηρεσιών. Πρόβλημα που εντείνεται με τις αποσπάσεις ανδρών και γυναικών από τη δύναμη της Υπηρεσίας σε άλλες Λιμενικές Αρχές, κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου μαζί μάλιστα με το πλωτό του Λιμεναρχείου. Όπως τονίζουν οι ίδιοι πρέπει, επιτέλους, να ληφθεί σοβαρά υπόψη της Υπηρεσίας το γεγονός ότι από το Λιμεναρχείο Λευκάδος και το Ά Λιμενικό Τμήμα Νυδρίου διεκπεραιώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός ναυλωσυμφώνων απ’ οποιαδήποτε άλλη Λιμενική Αρχή της χώρας δεσμεύοντας το προσωπικό στα γραφεία.
Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη για τις συνθήκες υπηρεσίας του προσωπικού στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα, αλλά και για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που βάζει εσκεμμένα στη δημόσια και δωρεάν φροντίδα υγείας, ώστε να προστίθενται αναγκαστικά και οι λιμενικοί στο πελατολόγιο των «εμπόρων υγείας».
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
- Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν οι Λιμενικές Αρχές Κέρκυρας και Λευκάδας.
- Να εξασφαλιστεί η διάθεση επαρκών, ασφαλών μέσων, πλωτών και οχημάτων στις Υπηρεσίες.
- Να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος