Πληθαίνουν οι περιπτώσεις προσφύγων που είναι δικαιούχοι του αριθμού ΠΑΑΥΠΑ (Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού), αλλά δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας λόγω μη λειτουργίας του αριθμού ΠΑΑΥΠΑ.
Θυμίζουμε ότι, τον Ιούλιο του 2019 με απόφαση του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση καταργήθηκε η δυνατότητα έκδοσης ΑΜΚΑ από τους αιτούντες διεθνή προστασία, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη χιλιάδες πρόσφυγες μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε εκδόθηκε η ΚΥΑ για τον ΠΑΑΥΠΑ.
Η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι εκατοντάδες περιπτώσεις προσφύγων που βρίσκονταν χωρίς περίθαλψη επί 7 μήνες, αλλά και τώρα εν μέσω πανδημίας, εμφανίζονται με ανενεργό αριθμό ασφάλισης. Αυτό αφορά όχι μόνο στις περιπτώσεις που το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία είναι ληγμένο και αυτοδίκαια έχει παραταθεί μέχρι τις 31/3/2021 σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 31/12/2020, αλλά και για πρόσφυγες και μετανάστες με ανανεωμένα δελτία.
Σύμφωνα με νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και τους γιατρούς του ΕΟΔΥ, που εργάζονται μέσα στα ΚΦΠΜ (Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων Μεταναστών), το σύστημα συνταγογράφησης δεν τούς επιτρέπει να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις στον προσφυγικό πληθυσμό, καθώς στο σύστημα δεν φαίνεται ενεργός ο ΠΑΑΥΠΑ.
Η κυβέρνηση, αφού μετέτρεψε τα δημόσια νοσοκομεία σε «νοσοκομεία μίας νόσου» αφήνοντας στο έλεος τους άλλους ασθενείς, ακόμα και με σοβαρές ασθένειες, αφήνει σε ακόμη χειρότερη μοίρα τους πρόσφυγες στερώντας τους πλήρως την πρόσβαση στη δημόσια υγεία.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οροθετική ασθενής που χρειάστηκε συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή και η γιατρός που την παρακολουθεί στο «Σωτηρία» δεν μπόρεσε να συνταγογραφήσει. Αλλά και σε παιδί με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που παρακολουθείται από το Παιδοπνευμονολογικό ιατρείο του «Αττικόν», δεν μπόρεσε ο γιατρός να συνταγογραφήσει εξετάσεις και φάρμακα.
Με την πολιτική αυτή στο θέμα της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε δυσμενή ή και μοιραία για τη ζωή εξέλιξη της υγείας των αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:
--Για ποιο λόγο απενεργοποιήθηκε ο ΠΑΑΥΠΑ στα τρίπτυχα, ενώ σύμφωνα με την οδηγία της Υπηρεσίας Ασύλου αυτοδίκαια παρατείνεται η ισχύς των δελτίων μέχρι 31/3/2021;
--Γιατί, ενώ υπάρχουν ενεργά δελτία, ο ΠΑΑΥΠΑ δε λειτουργεί;
--Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες;
Οι βουλευτές
Μανωλάκου Διαμάντω
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Παφίλης Θανάσης