Ερώτηση για την επίθεση κυβερνήσεων και εργοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση με πρόσχημα την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ευρ. Επιτροπή. Στην ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης αναφέρει τα παρακάτω:
«Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στις κατασκευές, στις βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία κά. είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στους κινδύνους από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού λόγω της έλλειψης μέσων πρόληψης και προστασίας από την εργοδοτική ασυδοσία που ενθαρρύνεται περαιτέρω από τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ στην Ελλάδα.
Ενώ τα εργατικά συνδικάτα έχουν προχωρήσει σε δεκάδες καταγγελίες για τις παραβιάσεις από την εργοδοσία των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, η ελληνική κυβέρνηση και η εργοδοσία με πρόσχημα τις «ειδικές συνθήκες» μεθοδεύουν να μπει σε «καραντίνα» η συνδικαλιστική δράση. Συνδικαλιστής νοσηλευτής στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου Κρήτης, που κατήγγειλε υπεύθυνα τις ελλείψεις του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται απειλήθηκε με ΕΔΕ. Παράλληλα τίθενται περιορισμοί στη δραστηριότητα των σωματείων, αναστέλλεται η λειτουργία ακόμη και των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και των γιατρών εργασίας. Με ΠΝΠ άρθηκε η απαγόρευση επίταξης εργαζομένων. Την ίδια ώρα που η συνάθροιση στους χώρους δουλειάς χωρίς καμία λήψη μέτρων προστασίας συνεχίζεται σε βάρος της υγείας των εργαζομένων δημιουργούνται ευθέως ερωτηματικά για τις στοχεύσεις απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων που συνδέονται με το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση.
Στην ίδια κατεύθυνση, η ιταλική κυβέρνηση κι οι αρχές της ξεκίνησαν τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Ένωση Συνδικάτων Βάσης (USB) για τη γενική απεργία που κήρυξε στις 25 Μαρτίου διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων και του λαού, απέναντι στις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία και στην επιθετικότητα της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, η οποία δεν λογαριάζει τίποτα προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη της.
Χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ότι σε μια σειρά κράτη μέλη της ΕΕ προ κορονοϊού έχουν ήδη προωθήσει αντιαπεργιακούς νόμους και διατάγματα περιορισμού του δικαιώματος των διαδηλώσεων.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα ακύρωσης όλων των ρυθμίσεων που εμποδίζουν ή αναστέλλουν το απεργιακό δικαίωμα, τη συνδικαλιστική δραστηριότητα, το δικαίωμα στη διαδήλωση και διαμαρτυρία;».