Στο Δήμο Ηλιούπολης Αττικής με πάνω από 100 χιλιάδες κατοίκους λειτουργεί ένα Κέντρο Υγείας και αυτό υποστελεχωμένο .
Η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας εδώ και χρόνια έχει φτάσει στα όριά της, αφού από τους 108 γιατρούς που είχε το 2008, λειτουργεί σήμερα με μόλις 23 γιατρούς εκ των οποίων οι 16 κάνουν τακτικά ιατρεία. Το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμα περισσότερο στα τέλη του Ιανουαρίου, όταν στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης ανατέθηκε η παράλληλη λειτουργία του Εμβολιαστικού Κέντρου, με αποτέλεσμα, προκειμένου να ανταπεξέλθει, να κλείσουν όλα τα υπάρχοντα τακτικά ιατρεία και το Κέντρο Υγείας να μετατραπεί αποκλειστικά σε Κέντρο Εμβολιασμού.
Μετά από συνεχείς και μαζικές -για πάνω από 45 μέρες- διεκδικήσεις, του λαού της Πόλης, με επικεφαλής τα Σωματεία και Φορείς της Πόλης, στις 2 Μαρτίου επιτελούς επαναλειτούργησαν τα υπάρχοντα τακτικά ιατρεία παράλληλα με τη λειτουργία του Εμβολιαστικού Κέντρου.
Με βάση αυτή την πραγματικότητα, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι προκείμενου η κυβέρνηση να διαχειριστεί προσωρινά τις λαϊκές αντιδράσεις, αντί για προσλήψεις του αναγκαίου επιπρόσθετου υγειο-νομικού προσωπικού, αρκέστηκε σε μετρά όπως αυτό της μετακίνησης γιατρών και προσωπικού από άλλες υγειονομικές δομές, όπου σίγουρα δεν περίσσευαν, μείωσε τους γιατρούς όσον αφορά τις ανάγκες του εμβολιασμού από 16 γιατρούς σε 6 για τις καθημερινές και σε μόλις 5 γιατρούς την μέρα του Σαββά-του που υποχρεώνονται σε 12ωρη βάρδια! Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην εξουθένωση τους υγειονο-μικούς, οι οποίοι εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης, με απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες όλο αυτό το διάστημα και με υπαρκτό και εντοπισμένο ήδη γεγονός το συνωστισμό στο χώρο του εμβολιασμού με ουρές από όρθιους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας -κάποιοι μόνοι τους, άλλοι υποβασταζόμενοι από συνοδούς τους- με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου Covid.
Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη, που ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχει πάρει κανένα από τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική θωράκιση του εθνικού συστήματος Υγείας, με τραγική την κατάσταση σήμερα στα Νοσοκομεία και απογυμνωμένα τα Κέντρα υγείας στις πόλεις όλης της χώρας. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το προσωπικό των μονάδων Υγείας και ο λαός της περιοχής και πανελλαδικά είναι οδυνηρή και στην πράξη αναδεικνύεται ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας δεν είναι αντικειμενική. Είναι το αποτέλεσμα μιας διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής που εμπορευματοποιεί την υγεία, κλιμακώνει την αυτοχρηματοδότηση του εθνικού συστήματος υγείας, διαιωνίζει τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε :
--Να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, με πρόσληψη μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης και του εμβολιαστικού κέντρου και να καλυφτούν επιτέλους με την στοιχειώδη επάρκεια οι υγειονομικές ανάγκες των κάτοικων της περιοχής σε 24ωρη βάση;
--Να πάψει η εξουθένωση σήμερα του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού στο ΚΥ Ηλιούπολης που εξαναγκάζεται σε 12ωρες βάρδιες και να πληρωθούν για τις υπερωρίες και εφημερίες που έχουν ήδη κάνει και συνεχίζουν.
Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης