Φίλες και φίλοι

σύντροφοι και συντρόφισσες,

Απόψε εδώ στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, μ’ αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο, με τα συλλαλητήρια που γίνονται ταυτόχρονα σε πολλές ακόμα μεγάλες πόλεις της χώρας, τα οποία θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πραγματοποιεί μια σημαντική παρέμβαση στις εξελίξεις.

Με την παρουσία μας, με τη φωνή μας, σπάμε την «ομερτά» που η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα θέλουν να επιβάλουν γύρω από την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που μαίνονται στην περιοχή, την εμπλοκή σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ!

Δίνουμε απάντηση στα ψέματα και τα προσχήματά τους, στον εφησυχασμό, στην παραπληροφόρηση!

Σημαίνουμε συναγερμό! Καλούμε τον λαό και τη νεολαία της χώρας μας σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και ξεσηκωμό! Δηλώνουμε ότι απέναντι στην ομοφωνία της κυβέρνησης, των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, των ακροδεξιών, των Μέσων Ενημέρωσης, εμείς θα είμαστε εδώ! Να εκφράζουμε τις ανησυχίες, τα φιλειρηνικά αισθήματα και τις διεκδικήσεις του λαού μας, την αλληλεγγύη στους λαούς που δολοφονούνται για τα κέρδη. Να μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί η δράση του. Γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, είναι επικίνδυνες και κανείς δεν δικαιούται να σιωπά ή να μένει θεατής όταν η φωτιά του πολέμου φουντώνει γύρω μας.

 


Φίλες και φίλοι

σύντροφοι και συντρόφισσες

Εδώ και πέντε μήνες το Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, διεξάγει μια γιγαντιαία στρατιωτική επιχείρηση.

Το λέμε καθαρά και χωρίς μισόλογα: Αποσκοπούν στην εξόντωση του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης, που δεκαετίες τώρα παλεύει για τη δική του πατρίδα.

Όλος ο πλανήτης έχει δει πια τα ανοσιουργήματα που διαπράττει το κράτος – δολοφόνος, απέναντι σε έναν φτωχό και καταπιεσμένο, αλλά περήφανο λαό.

Είναι ασύλληπτες οι διαστάσεις αυτού του εγκλήματος. Θύματά του είναι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, μικρά παιδιά, που σφαγιάζονται από τις σφαίρες και τις βόμβες του ισραηλινού στρατού πολλά χρόνια τώρα, που βασανίζονται και πεθαίνουν από την πείνα και τις ασθένειες.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι μάς χωρίζει μέγα ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα με την Χαμάς.

Σήμερα όμως, με πάνω από 30.000 νεκρούς στη Γάζα, έχει πια αποδειχθεί περίτρανα αυτό που λέγαμε και τότε, ότι η ψευδεπίγραφη «αυτοάμυνα» του Ισραήλ ήταν και είναι ένα χυδαίο πρόσχημα. Η ανεπανάληπτη θηριωδία που έχει εξαπολύσει, έχει καταλύσει κάθε γραπτό ή άγραφο κανόνα πολέμου, βομβαρδίζοντας νοσοκομεία, κατοικίες, σχολεία, τεμένη κι εκκλησίες.

Τώρα πια φαίνεται καθαρά: Στόχος της ισραηλινής ηγεσίας είναι η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, ο εκτοπισμός όσων επιβιώσουν, ώστε να αδυνατίσει κι άλλο ο δίκαιος αγώνας αυτού του λαού ενάντια στην πολύχρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, για τη συγκρότηση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του ‘67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ναι, φαίνεται καθαρά πως θέλουν να βάλουν στο χέρι όλον τον παραθαλάσσιο χώρο, από την Αίγυπτο έως το Λίβανο, για να ικανοποιηθούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ που ανήκει στους Παλαιστίνιους, καθώς και η ενίσχυση των εμπορικών δρόμων από την Ασία προς την Ευρώπη μέσω του Ισραήλ. Η ύπαρξη, η πάλη και η αντίσταση ενός ολόκληρου λαού, του λαού της Παλαιστίνης, αποτελεί «αγκάθι» για την προώθηση αυτών των συμφερόντων.

Όμως από τις συνέπειες αυτής της πολιτικής της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ισραήλ, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, υποφέρει και ο ίδιος ο λαός του Ισραήλ. Είναι άξια του θαυμασμού και της αλληλεγγύης μας η πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, των συντρόφων μας, Εβραίων και Αράβων, που με σθένος αντιστέκονται σε αυτή τη βαρβαρότητα, παρά τις διώξεις που έχουν εξαπολυθεί εναντίον τους.

Την ισραηλινή επιθετικότητα βιώνουν και άλλοι λαοί της περιοχής, εις βάρος των οποίων το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις. Κατέχει εδάφη του Λιβάνου και της Συρίας, απειλεί με γενίκευση της πολεμικής σύγκρουσης με το Ιράν.

Και βέβαια για τη συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα και άλλες αστικές τάξεις, καθώς και τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κράτη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκεται ο λεγόμενος «ινδικός εμπορικός δρόμος», σε αντιπαράθεση με τον «δρόμο του μεταξιού», την Κίνα και τον υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό άξονα. Γι’ αυτά τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των λίγων και ισχυρών σφάζονται οι λαοί και κυρίως ο λαός της Παλαιστίνης.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των αντιθέσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και της Ελληνικής Λύσης και των άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων, ανέλαβε τη στήριξη της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Μετά την αποστολή της ελληνικής πυροβολαρχίας «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία, τώρα έχουμε την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, με το πρόσχημα της «προστασίας της ναυσιπλοΐας». Μάλιστα, η Ελλάδα ανέλαβε και τη διοίκηση της πολεμικής ναυτικής αποστολής «Aspides» της ΕΕ, που σχεδιάζεται σε συνεργασία με την αντίστοιχη επιχείρηση, όπου ηγούνται οι ΗΠΑ.

Αυτή η απροκάλυπτη στήριξη στο Ισραήλ, δεν γίνεται γιατί απλώς «μας το σφύριξαν» η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αλλά γιατί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, έχουν «πυξίδα» τους τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της χώρας. Των εφοπλιστών, που έχουν τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, όπως και των κερδών εκείνων των επιχειρηματιών που κερδίζουν από τη συμμετοχή της χώρας στις διαμετακομιστικές «αλυσίδες», στο «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» των πηγών ενέργειας, του πλούτου που παράγουν οι λαοί, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων, της «πίτας» των αγορών. Γι’ αυτά τα συμφέροντα δουλεύουν, γι΄ αυτά στέλνουν προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παιδιά του λαού, στο μάτι του κυκλώνα.

Αγχώθηκαν, βλέπετε, εκεί στην κυβέρνηση της ΝΔ για τα κέρδη των εφοπλιστών και για τη μείωση της κίνησης των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Και αυτό τους το άγχος θέλουν να το περάσουν και στον ελληνικό λαό, ως δήθεν «εθνικό πρόβλημα», που δήθεν επιτάσσει για «εθνικούς λόγους» την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα! Όμως αυτό το άγχος, αυτό το πρόβλημα, δεν είναι ζήτημα του ελληνικού λαού, αλλά της δικής τους καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτής της οικονομίας, που καταδικάζει τους πολλούς να υποφέρουν από την ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς, τα κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, για να μπορούν να συσσωρεύουν τον πλούτο στον «πόλο» εκείνων των λιγοστών, που κρατούν τα «ηνία» της εξουσίας και της οικονομίας στα χέρια τους.

Δικό τους πρόβλημα είναι! Δικό τους και των συμμάχων τους! Των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Για να το λύσουν, αύριο δεν θα διστάσουν να στείλουν και την Πολεμική Αεροπορία, για την ενίσχυση της οποίας πριν λίγο διάστημα πανηγύριζαν. Κι αυτό συμβαίνει γιατί είναι πανέτοιμοι να πληρώσουν όχι μόνον από την τσέπη του ελληνικού λαού τους νέους πολέμους τους, αλλά και με το αίμα του.

Ο λαός μας και οι άλλοι λαοί είναι αυτοί, που καλούνται να πληρώσουν με χρήμα και αίμα το «γεύμα» των ντόπιων και ξένων «καρχαριών», για να «μοιραστούν» οι «πίτες» των αγορών τους. Οι ναυτεργάτες βιώνουν στο πετσί τους κινδύνους των εμπόλεμων ζωνών. Απαιτούμε να σταματήσουν τα ταξίδια στη φωτιά του πολέμου και οι ναυτεργάτες να έχουν δικαίωμα στον επαναπατρισμό.

Είναι πέρα για πέρα δίκαιες οι αντιδράσεις, που έχουν προκληθεί στις γραμμές των μόνιμων στελεχών και των εφέδρων των Ενόπλων Δυνάμεων γι’ αυτήν την κυνική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Στείλανε δεκάδες άντρες και γυναίκες, πλήρωμα αυτής της φρεγάτας, εκεί που τα ραντάρ των πλοίων μετράνε καθημερινά δεκάδες εναέριες και όχι μόνο επιθέσεις.

Δεν πάνε στο “στόμα του λύκου” για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως ορκίστηκαν. Δεν πήγαν εθελοντικά. Αυτοί που επιβαίνουν σ’ αυτό το πλοίο, άφησαν πίσω τους οικογένειες, μάνες και πατεράδες, γυναίκες, κάποιοι και παιδιά, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μαζί τους.

Συμμεριζόμαστε την αγωνία όλων τους για τους δικούς τους ανθρώπους. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας τα λόγια του υπουργού Δένδια, λόγια προετοιμασίας για τα χειρότερα. Αυτή η αγωνία δεν κοστολογείται με 1500 ευρώ, ούτε με κανένα ποσό, αφού, τόσο ήταν το εφάπαξ επίδομα που έδωσαν στις οικογένειες του πληρώματος για να κάμψουν τις διαμαρτυρίες.

Κι όμως αυτές τις μέρες οι εκατοντάδες επιστολές νέων στρατευμένων ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς, η περήφανη αταλάντευτη στάση τους απέναντι στην τρομοκρατία που επιχειρείται να τους ασκηθεί, μας γεμίζουν δύναμη και περηφάνια. Είμαστε στο πλευρό τους. Και από δω από το Σύνταγμα προειδοποιούμε: Κάτω τα χέρια από τα στρατευμένα παιδιά μας που σηκώνουν ανάστημα!

Το ΚΚΕ από εδώ από το Σύνταγμα καλεί το λαό μας να μην επιτρέψει να συνεχίζεται αυτή η εγκληματική εμπλοκή! Τον καλούμε να ενώσει τη φωνή του με τη δική μας φωνή… Να μην υποκύψει στα ψέματα της κυβέρνησης ότι δήθεν πάνε εκεί, στου χάρου τα δόντια, για να υπερασπίσουν «εθνικά συμφέροντα»!

• Καμία συναίνεση στη συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης! Να αναγνωριστεί τώρα το Παλαιστινιακό κράτος!

• Καμία συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο πολεμικό μακελειό, που στήνουν στην Ερυθρά θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο.

• Να επιστρέψει τώρα πίσω η φρεγάτα «Ύδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα και η ελληνική πυροβολαρχία από τη Σαουδική Αραβία, όλα τα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στο εξωτερικό σε ιμπεριαλιστικές αποστολές!

 


Φίλες και Φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν είναι μόνον η περιοχή της Μέσης Ανατολής που φλέγεται με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης. Εδώ και 2 χρόνια συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 


Με την ευκαιρία, έχουμε να στείλουμε από εδώ και ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό:

Κύριε Μητσοτάκη, είναι δικαίωμά σας να επισκέπτεστε την Ουκρανία και να μας παριστάνετε τον «ήρωα πολέμου» επειδή τώρα συνειδητοποιήσατε, όπως είπατε, ότι γίνεται πραγματικός πόλεμος εκεί.

Δεν έχετε όμως κανένα δικαίωμα να παρασύρετε τη χώρα και τον λαό μας όλο και πιο βαθιά σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση. Γι’ αυτό πρέπει να ενημερώσετε, τι ακριβώς πήγατε και συζητήσατε με τον Ζελένσκι. Τι συμφωνήσατε; Σε τι καινούριους κινδύνους ετοιμάζεστε να μας μπλέξετε;

Παρεμπιπτόντως, οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας τον έχουν νιώσει τον πόλεμο πολύ καλά στο πετσί τους, όχι τώρα, όχι μόνο από το 2022 που έγινε η απαράδεκτη ρωσική εισβολή, αλλά από το 2014, όταν ουσιαστικά ξεκίνησε, μετά την επέμβαση και το πραξικόπημα των ΗΠΑ και της ΕΕ…

Μάλιστα, στην Οδησσό που επισκεφτήκατε, κύριε Μητσοτάκη, δέκα χρόνια πριν, την Πρωτομαγιά του 2014, οι εκλεκτοί του Ζελένσκι, οι ναζί του «Δεξιού Τομέα», που μας κουβαλήσατε και στη Βουλή να βγάλουν λόγους, είχαν σφάξει 100 συνδικαλιστές, κυρίως ρωσόφωνους, στο κτήριο των συνδικάτων. Αλήθεια, εκεί πήγατε να αφήσετε κανένα λουλούδι; Μάλλον όχι…

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα αυτού του πολέμου, ως συνέπεια της ολοκλήρωσης της ανατροπής του σοσιαλισμού και της επακόλουθης διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Εμείς, άλλωστε, από τότε είχαμε προειδοποιήσει για τις τραγικές συνέπειες που θα έχει για τους λαούς, όταν όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα «χοροπηδούσαν» από χαρά. Όταν παρουσίαζαν τα καθεστώτα τύπου Πούτιν σαν τους απελευθερωτές των λαών και έκλειναν μπίζνες μαζί τους, μέχρι και αδελφοποιούσαν τα κόμματά τους!

Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν: Οι αστικές τάξεις στα νέα κράτη που εμφανίστηκαν στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ μοιράστηκαν τη δημόσια περιουσία, που για δεκαετίες είχαν δημιουργήσει οι λαοί.

Έβαλαν «ρότα» για την ενσωμάτωσή τους στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και εξαπέλυσαν μια γιγαντιαία αντικομουνιστική επιχείρηση, με ξεχωριστή συνισταμένη της τον εθνικισμό και σοβινισμό. Η ρωσική αστική τάξη, αφού απέτυχε να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, άρχισε να οικοδομεί νέες ανάλογες ενώσεις, διεύρυνε την πολιτικό-οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της με την καπιταλιστική Κίνα.

Από την άλλη, ΕΕ και ΝΑΤΟ διευρύνθηκαν ανατολικά, ώστε να έχουν τα ευρωατλαντικά μονοπώλια την «καλύτερη θέση» στο «φαγοπότι» της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και της εργατικής δύναμης των λαών της περιοχής. 30 χρόνια τώρα οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ μεθόδευσαν και προώθησαν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, επεμβαίνοντας, μεταφέροντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαθιστώντας βάσεις του θανάτου, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά».

Η «φαγωμάρα» τους δεν είναι ούτε για τη δημοκρατία, ούτε για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση των λαών που έχουν για κρέας στα κανόνια τους. Είναι για το πώς θα μοιράσουν τον ορυκτό πλούτο και όσα παράγουν οι λαοί. Είναι το τεράστιο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας, που ακόμη και σήμερα μέσα στις συνθήκες του πολέμου, προωθεί καθημερινά 42 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ...

«Αρπαχτήκανε» για το ποιος θα «βάλει στο χέρι» τα εύφορα, καλλιεργήσιμα εδάφη της Ουκρανίας, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα ορυχεία, τους πυρηνικούς σταθμούς, τα λιμάνια και την ΑΟΖ της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, τις χιλιάδες επιχειρήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό, τα γεωπολιτικά στηρίγματα.

Το Κόμμα μας απέρριψε, από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής και πολύ νωρίτερα, τα προσχήματα - υπαρκτά και ανύπαρκτα - που αξιοποιήθηκαν από την κάθε πλευρά του άδικου αυτού ιμπεριαλιστικού πολέμου, που σπρώχνει δύο λαούς, τον ρώσικο και τον ουκρανικό, που μαζί μεγαλούργησαν στα 70 χρόνια του σοσιαλισμού, να αλληλοσκοτώνονται για «τ’ αφέντη το φαί».

Θα συνεχίσουμε να μιλάμε, να ενημερώνουμε τον λαό για όλα τα παραπάνω, αλλά αυτό που προέχει σήμερα, είναι να δούμε πού έχει φτάσει η ζημιά για τους λαούς. Ποια η θέση της χώρας μας και οι κίνδυνοι για το λαό μας και τους άλλους λαούς.

Την ίδια ώρα που οι καπιταλιστές βγάζουν δισεκατομμύρια, ακόμα και μέσα από την οικονομική συνεργασία της Δύσης με τη Ρωσία, που διατηρείται σε πολλούς τομείς, χιλιάδες νέοι άνθρωποι, κυρίως φτωχοί, που δεν είχαν την δυνατότητα να αποφύγουν τη στράτευση ή που στρατεύθηκαν για βιοποριστικούς λόγους, έχουν σκοτωθεί. Εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, άλλοι πέφτουν θύματα της βίαιης «εθνικής αφομοίωσης» των πληθυσμών που καταλαμβάνουν οι δύο πλευρές, δυναμώνοντας τον σοβινισμό. Κι από τις δύο πλευρές καταστέλλεται βίαια κάθε δημόσια φωνή διαφοροποίησης.

Το προβάδισμα που διατηρεί η ρωσική πλευρά στο πεδίο των μαχών, οδήγησε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν, να θέσει και το ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία. Έτσι λειτουργούν πάντα οι «λαγοί»: Ως τα “τρακτέρ” που “οργώνουν” την κοινή γνώμη.

Μιλάμε δηλαδή για τη φανερή, άμεση στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου συμμετέχει η χώρα μας.

Κι όπως είδαμε αυτό δεν έμεινε αναπάντητο από την άλλη πλευρά, που προειδοποίησε πως σε μια τέτοια περίπτωση πάμε για πυρηνικό πόλεμο. «Μπουρλότο», λοιπόν!

Εκεί οδηγεί τους λαούς η ακόρεστη «δίψα» των καπιταλιστών για νέα κέρδη, η σύγκρουση του ευρωατλαντικού μπλόκ, που χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως «αιχμή του δόρατος» κατά της Ρωσίας. Και αυτή βέβαια με τη σειρά της, μετατρέπεται σε «αερόσακο» του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού άξονα και της Κίνας, στη διαπάλη της τελευταίας με τις ΗΠΑ για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

Τα παραπάνω, όπως και άλλες αντίστοιχες ειδήσεις που έρχονται από τη Γερμανία, αποκαλύπτουν πολύ χαρακτηριστικά πως η ΕΕ και οι ηγετικές δυνάμεις της, όχι μόνον δεν σέρνονται από τις ΗΠΑ στον πόλεμο, αλλά έχουν αναλάβει σε αυτόν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Άλλωστε, το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο είναι εδώ και χρόνια μια «μηχανή» παραγωγής φιλοπόλεμων –ανιστόρητων - αντικομουνιστικών - αντισοβιετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων. Αποφάσεων, που «ξεπλένουν» το φασισμό και ναζισμό, προωθώντας την ηρωοποίηση εγκληματιών, όπως όσων συμμετείχαν στις λεγεώνες των SS και τους συνεργάτες των ναζί στην Ουκρανία, που παρουσιάζονται ως «απελευθερωτές – τάχατες -από τον κομμουνισμό»!

Τέτοια ήταν πάντα η ΕΕ. Δεν άλλαξε στην πορεία. Ήταν πάντοτε μια αντιδραστική συμμαχία αστικών τάξεων, φορέας των πιο μαύρων απόψεων, αλλά καλλωπισμένων, πίσω δήθεν από τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και τις «ατομικές ελευθερίες»! Είναι «μανούλα» σε κάτι τέτοια και την ίδια ώρα σπρώχνει τους λαούς στον “Καιάδα” του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να υπερασπιστεί από τους ανταγωνιστές της τις επενδύσεις που έχουν κάνει στην Ουκρανία τα δυτικό-ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Τα ίδια μονοπώλια είναι, άλλωστε, που προσδοκούν να αναλάβουν τη χρυσοφόρα κατασκευαστική «ανοικοδόμησή» της, στην οποία έχει δηλώσει «παρούσα» και η ελληνική αστική τάξη. Αυτή είναι η «σωστή πλευρά της ιστορίας» που μας έλεγαν μέρα-νύχτα όταν ξεκίνησε τυπικά ο πόλεμος και τώρα βλέπουν όλα αυτά να κινδυνεύουν να καταλήξουν στους ανταγωνιστές τους, στη Ρωσία.

Αυτά τα δύο χρόνια πολέμου οι λαοί της Ευρώπης πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν την αδρά χρηματοδότησή του από την ΕΕ. Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως “ξύνει τον πάτο του βαρελιού”, για να βρει να ικανοποιήσει κάποια ψήγματα από αυτά που ζητάνε οι εργάτες, οι αγρότες, οι υπάλληλοι, οι μικρομεσαίοι, τα λαϊκά στρώματα. Έχει, βλέπετε, δώσει όλο το περιεχόμενο του “βαρελιού” στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, στους μεγαλέμπορους, στους βιομήχανους και στους πολέμους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Δισεκατομμύρια πληρώνει η χώρα για το ΝΑΤΟ, για τους πολέμους κάθε χρόνο. Και όλα τα άλλα κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο, με εξαίρεση το ΚΚΕ, ψήφισαν τον πόλεμο, την πολιτικό-οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας. Τώρα προωθούν την πληρωμή και σε είδος, δηλαδή με το αίμα των λαών της Ευρώπης, για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων μονοπωλίων στην Ουκρανία. Ακόμη ορισμένοι εξακολουθούν να «πουλάνε» στο λαό το παραμύθι πως η ΕΕ υπερασπίζεται τον «αμυνόμενο», την Ουκρανία.

«Ας αφήσουν τα σάπια». Αν ίσχυε αυτό, η ΕΕ θα είχε σταθεί στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, που εδώ και 70 χρόνια βιώνει την εισβολή και κατοχή του Ισραήλ. Αν ίσχυε αυτό, θα ήταν στο πλευρό του λαού της Κύπρου, που φέτος συμπληρώνει 5 δεκαετίες τουρκικής εισβολής και κατοχής και η μόνη συμβολή της ΕΕ ήταν οι «πλάτες» που κάνει στην Τουρκία για την νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της κατοχής, με σχέδια τύπου Ανάν.

 


Φίλες και Φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι πολλά τα μονοπώλια που κερδίζουν από τον πόλεμο. Όμως τα κέρδη τους «πάνε πακέτο» με την επόμενη οικονομική καπιταλιστική κρίση, που αναπόφευκτα θα έρθει για να οδηγήσει σε απαξίωση, καταστροφή μέρους του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου και να δώσει προσωρινά νέα ώθηση στο σύστημα να ξαναρχίσει δυναμικά τη συσσώρευση. Έτσι «κουρδίζεται» αυτό το σύστημα που λέγεται καπιταλισμός και στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Επιπλέον, όπως η Ιστορία αποδεικνύει, όλα αυτά δεν γίνονται πάντα αβίαστα, χωρίς διεκδίκηση νέας μοιρασιάς της παγκόσμιας αγοράς και με την πολεμική βία.

Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που η ΕΕ επιδιώκει κοντά στο συμπληρωματικό ρόλο της στο ΝΑΤΟ να αποκτήσει και τη λεγόμενη «στρατηγική αυτοτέλεια», για να παζαρεύει και με πολεμικά μέσα, εάν χρειαστεί και χωρίς τις ΗΠΑ, τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης μας διαβεβαίωσε - με την ίδια, καθόλου πειστική, κατηγορηματικότητα που το κάνει πάντα όταν θέλει να αποκρύψει κάτι - πως δεν θα φτάσουμε μέχρι του σημείου να στείλουμε ελληνικά στρατεύματα στην Ουκρανία!

Γνωρίζουμε, όμως, επίσης πως τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται κατά τη διάρκεια του πολέμου και ήδη σήμερα οι συμμαχίες στις οποίες εμπλέκεται η χώρα μας, με τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, την κάνει συμμέτοχη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με την Ρωσία.

Ήδη σήμερα η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, είναι στόχοι αντιποίνων απ’ αυτήν.

Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει στις όποιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που με την πολιτική της και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των εθνικιστικών κομμάτων, έχει στοχοποιήσει τη χώρα και το λαό μας.

Άλλωστε, ήδη είδαμε όλοι και όλες τις τροχιοδεικτικές βολές. Οι κυβερνητικοί κονδυλοφόροι, όταν φτάνει η στιγμή της αλήθειας και παραδέχονται πως τα πράγματα βαδίζουν σε όξυνση, δεν αποκλείουν και την ευθεία πολεμική αναμέτρηση. Τότε ισχυρίζονται πως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι αναγκασμένοι να εμπλακούν σε πόλεμο γιατί «η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία»! Κι αυτό μας το παρουσιάζουν σαν μεγάλη ανακάλυψη, σαν άλλοθι για το σχεδιασμό της κλιμάκωσης και εμβάθυνσης του πολέμου.

Αλήθεια, μήπως το πρόπλασμα της ΕΕ, η ΕΟΚ, σταμάτησε στις 6 χώρες, που την έφτιαξαν στα 1957; Ή μήπως η ΕΕ σταμάτησε στα 1991 και δεν “καταβρόχθισε” και άλλες χώρες; Ή μήπως το ΝΑΤΟ σταμάτησε να μεγαλώνει όταν διαλύθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας; Όχι, βέβαια!

Γιατί ακριβώς, αχόρταγη είναι η ίδια η τάση των καπιταλιστών να διευρύνουν τη δράση τους, για την εξαγωγή εμπορευμάτων και κεφαλαίων, για την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους. Γι’ αυτό και οικοδομούν οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές “λυκοσσυμαχίες”!

Αυτό ισχύει φυσικά, τόσο για τις ΗΠΑ, για το ΝΑΤΟ, για την ΕΕ, όσο και για την Κίνα, τη Ρωσία, για κάθε καπιταλιστική δύναμη που επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στη βάση της ισχύος της. Δικό τους “τέκνο”, άλλωστε, είναι η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία! Κι αυτή δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι κι ο υπόλοιπος καπιταλιστικός κόσμος. Ας μην κάνουν πως δεν το γνωρίζουν, όταν μιλούν για την παραβίαση των συνόρων στην Ουκρανία και για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου!

Μια ματιά στο τι συνέβηκε στην Παλαιστίνη, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στην Κύπρο είναι αρκετή για να δούμε την υποκρισία των Ευρωπαίων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Χρόνια τώρα “κάνουν τα στραβά μάτια”, στηρίζοντας επί της ουσίας τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, βέβαια, γνωρίζουμε πως στήνεται στα ελληνοτουρκικά μια “μηχανή” διευθέτησης πάνω στον πέρα για πέρα αφερέγγυο “άξονα” του ευρωατλαντισμού, προετοιμάζοντας νέους επώδυνους συμβιβασμούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας. Μόνο και μόνο για να “στρωθεί ο δρόμος” στη λεγόμενη “συνεκμετάλλευση” από τα κάθε είδους μονοπωλιακά συμφέροντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον των δυο λαών, για την ειρήνη, αλλά και το περιβάλλον.

Για άλλη μια φορά θα τονίσουμε πως το δίλημμα ΝΑΤΟϊκή διευθέτηση στα ελληνοτουρκικά ή θερμό επεισόδιο και πόλεμος είναι ένα κάλπικο δίλημμα, μιας και το ένα κάθε άλλο παρά αποκλείει το άλλο.

Ο λαός μας δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που τον σέρνουν στον πόλεμο! Κανένα άλλοθι δεν πρέπει να δώσουμε στους εμπρηστικούς και φιλοπόλεμους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού!

 


Φίλες και Φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για να σταματήσει η κυβέρνηση να στέλνει όπλα και πυρομαχικά, που έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός για την άμυνα της χώρας, αλλά καταλήγουν στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Για να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και όλες οι υπόλοιπες που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και γίνονται ορμητήρια για να σφάζονται άλλοι λαοί, αλλά και δυνητικοί στόχοι για αντίποινα.

Να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το λαό νοικοκύρη στη χώρα μας.

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί ένα μεγάλο ΟΧΙ στη μετατροπή της χώρας μας σε «αιχμή του δόρατος» στους ιμπεριαλιστικούς δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Τώρα να ακουστεί το μεγάλο ΝΑΙ στο δικαίωμα να ζούμε ειρηνικά, με αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς, νοικοκύρηδες στον τόπο μας.

Πολύ πιο ηχηρό να είναι και το μήνυμα που θα λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η ΕΕ του πολέμου στις προσεχείς εκλογές!

Το μόνο ψηφοδέλτιο που μπορεί να μεταφέρει αυτό το αντιπολεμικό μήνυμα, για να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη, είναι αυτό του ΚΚΕ. Τώρα με το ΚΚΕ!

Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, για να μπει τέλος στον σάπιο κόσμο των πολέμων! Για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση και αντεπίθεση. Ο λαός έχει τη δύναμη και μπορεί να τη δείξει στο δρόμο του αγώνα, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κρατώντας το τιμόνι της εξουσίας στα δικά του χέρια, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

Γιατί τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τα κέρδη των λίγων είναι ασυμβίβαστα. Γιατί η μόνη πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι: Ή με το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με τον εργαζόμενο λαό και τις ανάγκες του!

Γιατί η οριστική λύση βρίσκεται στην ανατροπή του κόσμου της εκμετάλλευσης και των πολέμων, βρίσκεται στην κοινωνία της πραγματικής λαϊκής ευημερίας, της αλληλεγγύης, της φιλίας των λαών, της ειρήνης, τον Σοσιαλισμό!

Βαδίζουμε μαζί τον δρόμο της ανατροπής, μέχρι τη νίκη του λαού! Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ για μια μεγάλη πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη των εργατών και όλων των εργαζομένων, των αγροτών, της ειρήνης και της ευημερίας των λαών!