21 Φεβ 2022
Διεθνή


Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των λεγόμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που έχουν αποσχιστεί από την Ουκρανία το 2014, στην περιοχή του Ντονμπάς, αποτελεί ένα ακόμη βήμα που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή και οδηγεί στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με τη Ρωσία. Αναμφίβολα συνδέεται με την επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία, καθώς και την ένοπλη επίθεση, που εξαπέλυσε τις τελευταίες ημέρες η ουκρανική κυβέρνηση κατά του λαού στο Ντονμπάς, αφού νωρίτερα είχε εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις αποτελούν συνέπεια της τραγικής κατάστασης, που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Στο διάγγελμά του ο Πούτιν επεδίωξε να δικαιολογήσει τη σημερινή του στάση με ένα ρεσιτάλ αντικομμουνισμού, επίθεσης στους Μπολσεβίκους, τον Λένιν και τη Σοβιετική Ένωση. Τίποτε, όμως, δεν μπορεί να αμαυρώσει την προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, που ήταν πολυεθνική ένωση ισότιμων κρατών, ούτε να αποκρύψει τα δεινά της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, στην οποία ο Πούτιν έπαιξε το δικό του ρόλο. Στην πράξη η επίθεση αυτή χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα των επικίνδυνων στρατηγικών σχεδιασμών της ρωσικής ηγεσίας στην περιοχή.
Η “αναγνώριση” από τη Ρωσία των λεγόμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν λύνει τα υπαρκτά προβλήματα, αλλά αναπαράγει τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην ταξική εκμετάλλευση. Επιπλέον, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κοινή πάλη των λαών ενάντια στο εθνικιστικό μίσος, που καλλιεργείται από τις αστικές τάξεις και τα ιμπεριαλιστικά κράτη για την προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή.
Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και απαιτεί να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία! Να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ! Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές! Καλεί το λαό να δυναμώσει την πάλη για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές και στους λαούς της Ρωσίας και Ουκρανίας. Τους καλεί να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στον εθνικισμό και στο σοβινισμό, να παλέψουν για να μην εγκλωβιστούν τα εκατομμύρια των εργαζομένων σε μια αντιπαράθεση σε εθνοτική βάση, που κρύβει τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης. Να δυναμώσουν την πάλη τους για τη μοναδική εναλλακτική λύση που υπάρχει για τους εργαζόμενους και βρίσκεται σ’ έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, στο σοσιαλισμό.