Λοιπόν, πάμε να ξεκινήσουμε με τα θέματα της επικαιρότητας, κ. Κουτσούμπα. Είχαμε αυτό το περιστατικό στη Νομική την περασμένη Τετάρτη και μαθαίνουμε ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός θα κάνει και μια σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν κάποια μέτρα, για να μην επαναληφθεί αυτό που ζήσαμε. Θα θέλαμε λοιπόν να μας σχολιάσετε και αυτό το γεγονός και τι πρέπει να γίνει, προκειμένου τα πανεπιστήμια να είναι χώροι ιδεών και όχι βανδαλισμών.
Καλά, ως γεγονός είναι απαράδεκτο, το καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή. Αυτοί πάντα, οι «άγνωστοι» που μπαίνουν, μπουκάρουν μέσα στις σχολές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μάλιστα και ένας υποψήφιος διδάκτορας, νομίζω κάτι τέτοιο ήταν, στο πάνελ ή στη συζήτηση που είχαν στην εκδήλωση. Φυσικά, από την άλλη μεριά, αξιοποιείται για αποπροσανατολισμό όλη αυτή η επιχείρηση, που έγινε εκεί στη Νομική. Και βεβαίως εργαλειοποιείται, θα έλεγα, και ολίγον τι από την κυβέρνηση της ΝΔ ενάντια στο φοιτητικό κίνημα, γιατί είναι καθαρό και ο ελληνικός λαός και η νεολαία πολύ περισσότερο, οι φοιτητές, γνωρίζουν ότι αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν καμία σχέση με το υπαρκτό, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα που παλεύει, που αγωνίζεται, που έχει αιτήματα δίκαια και διεκδικήσεις, που βρίσκεται μπροστά στους δρόμους του αγώνα και στις σπουδές του. Και βέβαια ετοιμάζει και τις εκλογές του, τώρα στις 14 Μαϊου, όπου έχει στόχο ξανά η ΚΝΕ να βγει πρώτη δύναμη η Πανσπουδαστική στα πανεπιστήμια για τρίτη συνεχή χρονιά, είναι ήδη πρώτη δύναμη. Και από αυτή την άποψη θα ήθελα να πω ότι χρειάζεται να έχουν επαγρύπνηση οι φοιτητές, να αντιμετωπίζουν αυτές τις επιθέσεις, από όπου και αν προέρχονται, όπως και τον αυταρχισμό και την προσπάθεια καλλιέργειας φόβου και ενωμένοι χέρι - χέρι να αντιμετωπίσουν και αυτά τα φαινόμενα, αλλά και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους. Και να ενισχύσουν βεβαίως την Πανσπουδαστική για άλλη μια φορά, να βγει πρώτη δύναμη με πολύ δυναμικά ποσοστά.
Εγώ θέλω να πάμε στην μεγαλύτερη εικόνα Γραμματέα, στα ποσοστά τα εκλογικά. Σήμερα έχουμε μια νέα δημοσκόπηση που φιλοξενούν τα παραπολιτικά της GPO. Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ έχει έναν κόσμο σταθερό που τον ακολουθεί. Δεν είστε δηλαδή ένα κόμμα με τεράστιες αυξομοιώσεις, αυτό που βλέπουμε σε κάποιες άλλες δυνάμεις. Τουναντίον βλέπουμε όμως πια στη δεύτερη θέση είναι το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, την Πλεύση Ελευθερίας. Θέλω λίγο να μου πείτε πώς βλέπετε αυτά τα δεδομένα να διαμορφώνονται πια στο πολιτικό σύστημα και αν θεωρείτε τελικώς ότι αυτό το κόμμα είναι ένα κόμμα «πυροτέχνημα» που θα σβήσει ή κάτι πιο μόνιμο, που έχει έρθει να αλλάξει κάπως τα δεδομένα. Τι λέτε;
Καταρχάς, μιας και μιλάμε για δημοσκοπήσεις, θα επαναλάβω αυτό που το έχω πει πάρα πολλές φορές. Εμείς τις παρακολουθούμε, βλέπουμε την καταγραφή της στιγμής, γιατί η δημοσκόπηση δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η δημοσκόπηση της στιγμής. Καταγράφει μια στιγμή, τα παρακολουθούμε όλα, τα μελετάμε και λοιπά. Ακόμα και εκείνες που βλέπεις μέσα μια δόση σκοπιμότητας ή πειράγματος, αν θέλετε, των ποσοστών της κατάστασης. Ακόμα και αυτό το έχουμε δει και στο παρελθόν, που βεβαίως μετά ανατρέπεται από την ίδια την εκλογική πραγματικότητα, όταν έρχονται τα πραγματικά αποτελέσματα.
Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω με όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ακριβώς ότι όχι μόνο υπάρχει σταθερότητα στη δύναμη του ΚΚΕ, δηλαδή η μεγάλη αύξηση που είχε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί το μέτρο σύγκρισης είναι οι βουλευτικές εκλογές του ‘23, όπου είχε πάρει 7,2% και 7,7%. Είναι πάνω, έχει μια συνεχή άνοδο, μια σταθερή άνοδο το ΚΚΕ. Σε όλες τις μετρήσεις είναι ανάμεσα στην πρόθεση ψήφου από το 7,5% - 8%, δηλαδή πάνω από το προηγούμενο ποσοστό, μέχρι 10% εκεί κυμαίνονται όλες οι δημοσκοπήσεις και βέβαια στην εκτίμηση ψήφου, θα το δούμε στις εκλογές πώς θα γίνει αυτό. Άρα αυτό είναι η πρώτη επισήμανση.
Η δεύτερη είναι η μεγάλη φθορά της ΝΔ. Δηλαδή η ΝΔ από το 41% βρίσκεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στο 20% και το 25%. 22, 23, 24, 25%.
Ή στα ποσοστό των ευρωεκλογών.
Ναι, με αναγωγή. Άρα, λοιπόν, επειδή μιλάμε τώρα δημοσκοπικά και με βάση την πρόθεση του ελληνικού λαού τη συγκεκριμένη στιγμή, έχει χάσει ένα 20% από το προηγούμενο εκλογικό της ποσοστό. Είναι τεράστια αυτή η φθορά. Οφείλεται στη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την πολιτική της και για όλα τα ζητήματα και όχι μόνο για τα Τέμπη, για όλα τα καθημερινά Τέμπη της ζωής του ελληνικού λαού. Όπως επίσης υπάρχει η μεγάλη δυσκολία ανάκαμψης, παρότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια από το ίδιο το σύστημα, ανάκαμψης του σοσιαλδημοκρατικού πόλου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των υπόλοιπων.
Δεν μου είπατε όμως για την κυρία Κωνσταντοπούλου. Πιστεύετε ότι αυτό κάποια στιγμή θα πέσει;
Θα φτάσω κι εκεί, διότι αυτό έχει σχέση με το πώς κινούνται αυτά τα κόμματα. Γιατί η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι ένα κόμμα που προήλθε από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σπάσει σε 3-4 κομμάτια. Ένα από αυτά είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου. Στην προσπάθεια αναμόρφωσης ανάλογα ευνοούνται διάφορα. Πέρσι τέτοιο καιρό για παράδειγμα είχαμε τον κύριο Κασσελάκη και το Κίνημα Δημοκρατίας, που τον ανέβαζαν στις δημοσκοπήσεις μετά τη σχετική ήττα που είχε στις ευρωεκλογές και τα εσωκομματικά προβλήματα έφτασε εκεί που έφτασε. Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι ένα προσωποπαγές κόμμα. Είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου ως Πλεύση Ελευθερίας. Έχει κάποιους ακολούθους εκεί. Ουσιαστικά ούτε παίρνει υπόψη καν τη γνώμη τους. Φαίνεται αυτό και από τις παρεμβάσεις που έχουν στο δημόσιο λόγο και από τη δράση που αναπτύσσουν μέσα στο κίνημα, όπου είναι ανύπαρκτη γενικά. Δεν υπάρχει κόμμα. «Κίνημα» το λέει η ίδια, αλλά ούτε υπάρχει κίνημα. Ούτε στο εργατικό κίνημα εμφανίζεται, ούτε στο φοιτητικό κίνημα εμφανίζεται, ούτε στο αγροτικό κίνημα εμφανίζεται. Αλλά βλέπουμε μόνο την παρουσία της. Είναι το πνεύμα της στιγμής αυτής.
Κοιτάξτε να δείτε, τα έχουμε ξαναζήσει αυτά. Τα έχουμε ξαναζήσει πολλές φορές. Και αυτό πρέπει να σκεφτεί ο ελληνικός λαός. Υπάρχουν κόμματα «πυροτεχνήματα» ή κόμματα που φουσκώνουν και από το ίδιο το σύστημα και από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, το οικονομικό σύστημα. Για παράδειγμα ότι έχει μόνιμο στασίδι σε μέσα ενημέρωσης η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι γεγονός. Δεν θα το έλεγες και πολύ αντισυστημικό αυτό. Ευνοείται αυτή την περίοδο. Η ΝΔ, η κυβέρνηση, ο κύριος Μητσοτάκης την έχει αναγορεύσει ως προνομιακό συνομιλητή και μέσα στη Βουλή, γιατί βλέπει ότι τον βολεύει. Είναι μια βολική αντίπαλος με αυτά που λέει, διότι είναι λόγια του αέρα. Βεβαίως μιλάει με ύφος εισαγγελέα, μιλάει αυστηρά, μιλάει με δυναμισμό, είναι ευφυέστατη, αλλά από εκεί και πέρα όμως το πολιτικό περιεχόμενο αυτών που λέει, αν παρακολουθήσει κανείς, για παράδειγμα, προσεκτικά όλες τις παρεμβάσεις της και στη Βουλή και παντού, μπορεί να μιλάει για δύο ώρες για παράδειγμα, να αναπτύσσει τις απόψεις της, λέει ένα-δυο ζητήματα τα οποία τα κλωθογυρίζει, τα αναπτύσσει και χωρίς μάλιστα δέσμη επιχειρημάτων έτσι ώστε να πείθει. Γιατί τον πολιτικό αντίπαλο τον αντιμετωπίζεις πάντα με επιχειρήματα, με προτάσεις, με προγράμματα και όχι με λόγια του αέρα, που τα παίρνει και δεν ξέρει που τα πάει ο άνεμος.
Ένα από τα θέματα που έχει ανεβάσει και η κα Κωνσταντοπούλου αλλά και άλλα κόμματα είναι το θέμα των Τεμπών. Πολύ σοβαρό ζήτημα και θα έλεγα ότι θα έπρεπε να ήταν και πρώτο θέμα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με βάση αυτή την εξέλιξη που κατατέθηκε, που έχουμε ουσιαστικά όλη τη δικογραφία στη Βουλή, η δική σας θέση, πώς θα προχωρήσετε από εδώ και πέρα; Τάσσεστε με αυτό που λέει και το ΠΑΣΟΚ, ότι πρέπει να πάμε σε κακούργημα για τον κ. Καραμανλή κτλ;
Καταρχάς φαίνεται ότι στα δικά μας λόγια έρχονται και τα υπόλοιπα κόμματα. και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Πλεύση και το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και άλλα πολιτικά κόμματα, διότι αυτά τα ζητήματα που επισημαίνει τώρα η δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή, τα είχε θέσει με το πόρισμά του από την Εξεταστική Επιτροπή ακόμα το ΚΚΕ, το οποίο το είχαμε καταθέσει και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και δεν έκαναν βέβαια τίποτε. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν είναι αποτέλεσμα και αυτής της παρέμβασης η σημερινή δικογραφία. Και βεβαίως όλη την ώρα γι αυτά τα ζητήματα μιλούσαμε. Εμείς μιλούσαμε από το πόρισμα αυτό για κακουργηματικές ευθύνες των υπουργών όσων κυβερνήσεων είχαν αποκτήσει εξουσία μέχρι σήμερα. Δηλαδή πρώτα απ' όλα βέβαια της ΝΔ όπου ήταν κυβέρνηση την περίοδο που έγινε η τραγωδία των Τεμπών, δηλαδή ο κ. Καραμανλής, αλλά από εκεί και πέρα και τα προηγούμενα κόμματα και υπουργοί τους, όπως ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης και πιο πριν. Μάλιστα είχαμε πει ότι το μεγάλο κακό είχε αρχίσει από το 2011, όταν με το νόμο Ρέππα μειώθηκε το προσωπικό των σιδηροδρόμων, θα θυμάστε. Από το 2011 μέχρι το 2025 έχουμε 14 χρόνια συνεχούς τέτοιας πορείας απαξίωσης του σιδηροδρόμου, που δημιουργεί σοβαρά κενά στη λειτουργία του με αποκορύφωμα αυτό το μεγάλο έγκλημα που είχαμε εκεί και μακάρι να είναι το τελευταίο, να μην ξανασυμβούν τέτοια, γιατί πάλι τα τρένα οδηγούνται με λάθος πορεία στις ράγες.
Τα ΝΕΑ σήμερα λένε ότι έχουμε ένα ατύχημα κάθε τρεις μέρες Γραμματέα.
Βεβαίως, έτσι είναι. Μάλιστα ο επιθεωρητής σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο γενικός επιθεωρητής, λέει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 5.000 βαγόνια που είναι κινούμενες ορολογιακές βόμβες. Γι' αυτό μιλάει. Μιλάμε για κινητά φέρετρα. Και μιλάει ο ανώτατος υπεύθυνος που παρακολουθεί τους σιδηροδρόμους. Δεν μπορεί να έχεις 5.000 τρένα, βαγόνια στα σιδηροδρομικά δίκτυα που να είναι σε αυτή την κατάσταση.
Και είναι καθαρό, από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είναι κακουργηματικού χαρακτήρα οι ευθύνες που έχουν και για κακουργήματα πρέπει να πάνε οι υπουργοί και για όσους άλλους προκύψει ευθύνη, πολιτικά είτε άλλα πρόσωπα της διοίκησης ή του ΟΣΕ ή της Hellenic Train. Και είναι κακουργήματα, για τρία κακουργήματα μάλιστα εμείς μιλούσαμε. Και για το ζήτημα το ότι δεν πάρθηκαν μέτρα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, όπως όφειλαν. Για το γεγονός ότι είχαμε ανθρωποκτονία από δόλο. Αυτό θεωρούμε εμείς νομικά ότι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί για αυτόν τον λόγο. Και βεβαίως για κίνδυνο, έκθεση σε κίνδυνο χιλιάδων ανθρώπων. Αυτά είναι κακουργήματα και για αυτά πρέπει να κριθούν. Και μιλάμε μάλιστα για δόλο, γιατί υπήρχαν 93 εξώδικα που έκαναν οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές, τα σωματεία απέναντι στην κυβέρνηση, στα υπουργεία και στους αρμόδιους φορείς. Και βεβαίως εξώδικα τα οποία προειδοποιούσαν. Εμείς θα σας θυμίσω είχαμε προειδοποιήσει πριν γίνει το έγκλημα, ενάμιση μήνα πριν, με παρέμβαση του κοινοβουλευτικού μας εκπρόσωπου στη Βουλή, ότι πάμε για μεγάλης έκτασης δυστύχημα.
Λοιπόν, πάμε σε κάτι άλλο τώρα. Προχθές, ημέρα Πρωτομαγιάς, είπατε ότι το δίλημμα είναι “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”. Θέλω αυτό λίγο να το εξηγήσετε στον κόσμο που μας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή πώς το εννοείτε. Και επειδή κάποια στιγμή, θυμάμαι τον κύριο Αλέξη Τσίπρα που το είχε διατυπώσει αυτό, πριν από κανένα δύο χρόνια, τότε που ήταν ακόμη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ...
Θα σας διορθώσω. Ήταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ που το είπε πριν πάρα πολλές δεκαετίες.
Το είχε επικαλεστεί.
Επίσης προεκλογικά θα σας θυμίσω πριν το 2010 το είχε πει και ο Γιώργος ο Παπανδρέου το “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”. Είναι πολλοί που κάνουν σπέκουλα γι' αυτό. Εδώ όμως έχετε την original εκδοχή...
Επειδή όμως πάρα πολύς κόσμο σχολιάζει ότι ο Τσίπρας κινείται πολιτικά και ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επανέλθει πια ως επικεφαλής κόμματος, θέλω λίγο να μας πείτε και για το δίλημμα και για το πως βλέπετε αυτό το ενδεχόμενο.
Καλά, μετά το rebranding στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι δικαίωμα του κυρίου Τσίπρα να ακολουθήσει όποια πορεία θέλει στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Όλα τα έχουμε δει, έτσι, από τυχοδιωκτισμό μέχρι κωλοτούμπες ιστορικές. Τον γνωρίζουμε. Μετανοημένος δεν φαίνεται, αντίθετα χειρότερος γυρνάει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και με νέες αποσκευές αντιδραστικού χαρακτήρα, αντιλαϊκού χαρακτήρα όσο και αν εμφανίζεται με το σοσιαλδημοκρατικό μανδύα δήθεν της προόδου και κάποιας αριστεροσύνης, αν και αυτή την έχει ξεχάσει ο Τσίπρας. Εκεί βρισκόμαστε. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε ο ίδιος ούτε άλλα τέτοια σχήματα είναι η εναλλακτική λύση. Εμείς όταν μιλάμε για βαρβαρότητα μιλάμε για αυτό που ζει σήμερα ο Έλληνας εργαζόμενος, ο νέος και η νέα, όπως και άλλα κοινωνικά στρώματα, όπως οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι μικροεπιχειρηματίες. Ζουν τη σύγχρονη βαρβαρότητα, είτε μέσω της καθήλωσης και της μείωσης των μισθών, είτε μέσω της μεγάλης ακρίβειας, που δεν έχουν να περάσουν ούτε το μισό μήνα, είτε μέσω της μεγάλης φοροληστείας. Αυτή η βαρβαρότητα εκφράζεται και σε πολεμική οικονομία μετά, εκφράζεται και σε πολέμους, που χύνει το αίμα ο λαός. Άρα λοιπόν η εναλλακτική λύση σε αυτόν τον καπιταλισμό της βαρβαρότητας, γιατί αυτό είναι το σύστημα στο οποίο ζούμε, είναι μια νέα κοινωνία, είναι ο σοσιαλισμός.
Οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν ως νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την κοινωνία και την ακρίβεια και την οικονομία. Έρχεται ο Κ. Μητσοτάκης, δεν έχουμε προλάβει να χωνέψουμε το αρνί το Πάσχα και ανακοινώνει δύο μέτρα. Εμείς δεν τα μηδενίζουμε. Δεν ξέρω αν εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτά τα μέτρα, αλλά θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή σας. Αν για παράδειγμα θα τα ψηφίσετε αυτά τα δύο μέτρα. Και τι πρέπει να αλλάξει ώστε να φύγουμε από τη μέγγενη της ακρίβειας.
Εμείς παλεύουμε καθημερινά, έστω και μικρές ανάσες ανακούφισης να έχει ο ελληνικός λαός, να τις παίρνει. Και αυτό γίνεται πάλι με τον αγώνα του, δηλαδή με μεγάλες κινητοποιήσεις, με μεγάλα συλλαλητήρια. Όλα αυτά καταλήγουν, γιατί δέχεται πίεση η κυβέρνηση, τα υπουργεία, αυτοί που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Και βέβαια αυτό είναι θετικό, κάποιες στιγμές, για το λαό. Μόνο που δεν είναι μόνιμο, αυτό είναι το ζήτημα. Εμείς λέμε το εξής: αυτά που έδωσε για παράδειγμα, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δηλαδή το να δώσεις στους συνταξιούχους μια σύνταξη 250 ευρώ ενισχυτικά, μια φορά το χρόνο, μαζί με όλες τις υπόλοιπες παροχές που έδωσε στους εργαζόμενους, είναι περίπου το 0,6 δις, δηλαδή 500 εκατομμύρια - κάπου εκεί – ενώ είναι τα υπόλοιπα 70 δισεκατομμύρια που είχε από τη φοροαφαίμαξη του ελληνικού λαού. Το 95%των φόρων ήταν από τους εργαζόμενους, από τους μισθωτούς, από τους αγρότες και από τους επαγγελματίες. Τα 70 δισεκατομμύρια να δίνονται μόνο επιλεκτικά σε κάποιους ομίλους για την κερδοφορία τους ή να δίνονται στην πολεμική οικονομία, για να γίνονται εξοπλισμοί που θα χρησιμοποιούνται όχι για την άμυνα της χώρας, της δικής μας πατρίδας, του λαού μας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά για να στέλνουμε Patriot στη Σαουδική Αραβία, για να στέλνουμε οπλικά συστήματα στο Ζελένσκι ή για να σουλατσάρουν οι φρεγάτες που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός στην Ερυθρά Θάλασσα για το Ιράν ή για άλλων οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά συμφέροντα κλπ. Αυτά είναι που πρέπει να δούμε. Και αυτή όντως είναι βαρβαρότητα. Και αυτή δεν ξεπλένεται με τίποτα. Δεν μπορεί να δίνεις μισό ευρώ, 0,68 λεπτά, για παράδειγμα, στον εργαζόμενο, να μη δίνεις τη 13η και 14η σύνταξη, για παράδειγμα, και τον μισθό, που έπρεπε να γίνει χτες αυτό, όχι αύριο.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο χρόνος πέρασε γρήγορα. Θα σας κάνουμε ένα δώρο κλείνοντας. Θα δείξουμε τον Ριζοσπάστη, τον κρατάω εδώ στα χέρια μου. Αύριο Κυριακή, 80 χρόνια. Αύριο ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα βρίσκεται στην Καισαριανή. Εκεί θα έχετε και πολιτική ομιλία, αλλά θα έχετε και μια μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία.
Ναι, συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες. Και βεβαίως είναι τα 80 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης. Και την επόμενη βδομάδα πάω στη Γερμανία πάλι γι' αυτόν τον λόγο.