Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσής σας.
Η συνέλευσή σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα κύματα μέτρων και σχεδίων σε όλο το φάσμα της ζωής του. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι με το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2022, που κατέθεσε η κυβέρνηση και ψηφίζεται σήμερα στη βουλή, δίνεται η “χαριστική βολή” στις λαϊκές ανάγκες.
Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος μπορεί να διαπιστώσει την κραυγαλέα αντίθεση που εκφράζεται σε αυτόν: Από τη μια μεριά μείωση της φορολογίας και πακτωλός χρηματοδοτήσεων για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Από την άλλη, κλιμάκωση της φοροληστείας και των περικοπών που αφορούν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.
Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι: Για παράδειγμα, ενώ πάνω από 100 συνάνθρωποί μας χάνονται κάθε μέρα από κορονοϊό και δεκάδες διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, το κράτος σκοπεύει να μειώσει κατά 139 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, κατά 52% τις δαπάνες για την ήδη αποσαθρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και κατά 245 εκατ. ευρώ τις γενικότερες παροχές Υγείας.
Ενώ επίσης για παράδειγμα, οι μισθοί κατρακυλούν και η ακρίβεια εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, το κράτος σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους μέσα στο 2022 κατά 3,5 δισ. ευρώ, από τους οποίους το 94,5% θα το επιβαρυνθεί ο λαός.
Επιπλέον, τα εργασιακά δικαιώματα, όπως το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκαν με πολύχρονους σκληρούς και αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες, δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, όπως με τον πρόσφατο τερατώδη Ν.4808/2021 για τα εργασιακά (το γνωστό ως νόμο Χατζηδάκη).
Παράλληλα, ο λαός μας, εκτίθεται όλο και περισσότερο σε κινδύνους και μένει απροστάτευτος, όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά και σε κάθε είδους φυσικά φαινόμενα, που έχουν ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, όπως αυτές που βιώσαμε με τραγικό τρόπο το περασμένο καλοκαίρι στην Εύβοια και την Αττική, πλημμύρες κ.ά., εξαιτίας μιας τέτοιας διαχείρισής τους, διαχρονικά, από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Και βέβαια, ο λαός μας εκτίθεται σε πολεμικούς κινδύνους, από τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα τεράστιο πολεμικό ορμητήριο, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα, για τις ανάγκες των επιθετικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους οποίους εμπλέκει τη χώρα μας η κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,

Οι αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια στη νομοθεσία και τη Δικαιοσύνη, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, προχτές του ΠΑΣΟΚ, χτες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ και στηρίζονται, επί της ουσίας, από κοινού, δεν είναι ούτε ουδέτερες ούτε αταξικές, όπως εμφανίζονται.
Υλοποιούν κατευθύνσεις της ΕΕ και των διαφόρων επιτελείων της άρχουσας τάξης, που επιδιώκουν, στην πραγματικότητα, διπλό στόχο: Ο πρώτος αφορά στη θωράκιση του συστήματος από κάθε αμφισβήτηση, με τον ασφυκτικό περιορισμό της δράσης του λαϊκού κινήματος και της λειτουργίας των φορέων του, τη συρρίκνωση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Τέτοιες είναι οι αλλαγές, για παράδειγμα, στους νέους Ποινικούς Κώδικες, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε και εμπλούτισε η ΝΔ, με την ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου που χρησιμοποιείται απέναντι στους δίκαιους αγώνες των εργαζόμενων και του λαού μας και εναντίον κάθε φωνής που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική.
Όπως αυτές που αφορούν τα αδικήματα της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της παρακώλυσης των συγκοινωνιών, της διατάραξης της λειτουργίας της υπηρεσίας κ.ά. ή αυτό για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, το οποίο κατακρίθηκε έντονα και ευρύτατα για τους κινδύνους που ενέχει όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.
Ο δεύτερος στόχος αφορά τη διαμόρφωση της νομοθεσίας, καθώς και της λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
Όπως, για παράδειγμα, με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα και τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που διευκολύνουν τις μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας από τις Τράπεζες και τα διάφορα αρπακτικά των funds, με τη θεσμοθέτηση ειδικών επενδυτικών δικαστηρίων, για υποθέσεις ενέργειας, επικοινωνιών και προσωπικών δεδομένων, στελεχωμένων με επιλεγμένους και εξειδικευμένους δικαστές, την ίδια ώρα που οι λαϊκές υποθέσεις λιμνάζουν, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Δικαιοσύνης, των σοβαρών ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως προσωπικού.
Στον αντίποδα, η νομοθεσία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα γίνεται όλο και πιο εχθρική και άδικη, όπως και η πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη όλο και πιο δύσκολη και απρόσιτη, εξαιτίας των συνεχών δικονομικών και οικονομικών εμποδίων που ορθώνονται μπροστά τους, όπως με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, τα υψηλά παράβολα και τέλη κ.ά.
Ειδικότερα, με το γνωστό Σχέδιο Πισσαρίδη, που αφορά και τη Δικαιοσύνη, επιδιώκεται η αντιδραστική αναμόρφωσή της, ώστε να υπηρετεί ακόμη πιο πιστά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την ευθυγράμμισή της με την κυρίαρχη πολιτική.
Στα πλαίσια αυτά επιχειρείται, μεταξύ άλλων, η επέκταση των ειδικών, πολυτελών επενδυτικών τμημάτων των δικαστηρίων και σε άλλες κατηγορίες υποθέσεων, όπως του ανταγωνισμού, της πτώχευσης, της εταιρικής διακυβέρνησης κ.ά, η προώθηση της λειτουργίας της με όρους που προσομοιάζουν σε ιδιωτικές εταιρείες, μέσω της εισαγωγής μεθόδων management, της σύμπραξης των δικαστηρίων με επιχειρηματικά συμφέροντα, της συγχώνευσης ή κατάργησής τους.
Ιδίως βέβαια, επιδιώκεται η ισχυρότερη χειραγώγηση των δικαστικών λειτουργών, μέσω της δημιουργίας ειδικής κατηγορίας δικαστών επί θητεία, παρακάμπτοντας έτσι την ισοβιότητα και την επετηρίδα και της διαρκούς αξιολόγησής τους, ώστε να είναι εξαρτημένοι και δέσμιοι κάθε φορά από την επιθυμία τους για την παράταση της θητείας τους και την προαγωγή τους.
Στην υλοποίηση των αντιδραστικών αυτών κατευθύνσεων, εντάσσεται και το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών, το οποίο ως Κόμμα καταψηφίσαμε συνολικά.
Σε αυτό περιέχονταν, μεταξύ άλλων, όπως γνωρίζετε, απαράδεκτες διατάξεις για τη γραπτή αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών, τις οποίες βέβαια η κυβέρνηση υποχρεώθηκε τελικά να αποσύρει, ύστερα από τις δικαιολογημένες έντονες αντιδράσεις σας, ωστόσο η αντιδραστική στόχευσή της παραμένει.

Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,

Ασφαλώς γνωρίζετε πως ως Κόμμα έχουμε συγκεκριμένη άποψη για το ρόλο που θεσμικά επιτελεί η Δικαιοσύνη στο υπάρχον σύστημα.
Ωστόσο, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν ταυτίζουμε το θεσμό της Δικαιοσύνης και το ρόλο του στο σημερινό σύστημα, με τους δικαστές και τους εισαγγελείς, όλους εσάς δηλαδή που εργάζεστε στο χώρο αυτό, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες, και αντιμετωπίζετε κι εσείς, όπως και όλος ο εργαζόμενος λαός, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.
Γι’ αυτό και σταθερά υποστηρίζουμε, κάθε δίκαιο θεσμικό και μισθολογικό αίτημά σας, όπως σήμερα για τη συμμετοχή των Ενώσεών σας στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, που η κυβέρνηση απαράδεκτα επιχειρεί να αποκλείσει, για την αναχαίτιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του Μισθοδικείου για το ύψος των συντάξεών σας, όπως και το αίτημά σας για την κατάργηση ή έστω το “πάγωμα” της εισφοράς αλληλεγγύης, που αποτελεί άλλωστε, γενικότερο, δίκαιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων.

Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,

Η πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα επιβεβαιώνει πιστεύουμε την εκτίμηση του ΚΚΕ για τον ξεπερασμένο χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Σήμερα, η πρόοδος της τεχνολογίας, η τεράστια επιστημονική γνώση και η μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων, για να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, για να προστατευτεί αποτελεσματικά ο λαός από την πανδημία και τα φυσικά φαινόμενα. Χρησιμοποιούνται μόνο για να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ προτείνει ως διέξοδο τον αγώνα για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, με αποδέσμευση από όλες τις αντιλαϊκές διακρατικές ενώσεις, όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει και θα μπορεί σχεδιασμένα να οργανώνει και να αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, με κριτήριο τις δικές του σύγχρονες ανάγκες
Οι δικαστές και εισαγγελείς δεν έχετε κανένα λόγο, πιστεύουμε, να εναντιωθείτε σε μια τέτοια προοπτική. Αντίθετα, έχετε όλο και περισσότερους λόγους, να συνταχθείτε μαζί της.
Με τις σκέψεις αυτές, ευχόμαστε και πάλι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής σας.
Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες! Καλή συνέχεια.